GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
11 Kasım 2022 Cuma 16:31

Bakanlık'tan peş peşe izinler… Aliağa’ya cüruf dağları!

Aliağalıların itirazlarına rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın izin verdiği cüruf tesislerine bir yenisi daha yolda. Geçtiğimiz aylarda Ekovar Şirketi’nin projesini kesinleştiren bakanlık son olarak HABAŞ projesi ile ilgili ‘ÇED olumlu’ kararını verdiğini duyurdu.

Metehan UD / EGEDEONSÖZ- Yangınların ve çevresel sorunların artışlarından dolayı tartışmalara neden olan cüruf tesisleri ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. Geçtiğimiz haftalarda Ekovar Çevre Grup Geri Dönüşüm A.Ş. tarafından kurulması planlanan “Batı Ege ve Güney Marmara Endüstriyel Atık (Cüruf) Bertaraf Tesisi için ÇED olumlu kararı verdiğini açıklayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Habaş’ın cüruf tesisi ile ilgili de kararını açıkladı.

7 Ekim 2022 tarihinde toplanan Bakanlık İnceleme-Değerlendirme Komisyonu proje tanıtım dosyasının nihai halini vererek ilan etmişti. Nihai karar sonrası bölge projeye dair itirazlarını bakanlığa sunmuştu ancak Bakanlık bölge halkının itirazlarına rağmen proje için 'ÇED olumlu' kararı verdi. 



Proje tanıtım dosyasına göre Şehit Kemal Mahallesi 7011 ada, 1 parsel, 7009 ada, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16 parsellere yapılmak istenen tesiste Habaş’ın fabrikalarından çıkan yılda 2 milyon 100 bin ton cüruf depolanacak. Şirketin bölgedeki çelikhane tesislerinden çıkan cürufların depolanacağı tesisin tahmini proje ömrü ise 12,4 yıl olacak.

TARIM ARAZİSİNE KURULACAK
İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Tehlikeli Atık Bertaraf Tesisi” ve “Tarım Alanı” olarak geçen cüruf alanın etrafı tarım arazileri ve devlet ormanları ile kaplı. ÇED alanı Şehit Kemalpaşa Mahallesi’ne ise 1,5 kilometre mesafede yer alıyor. Şirket bu yatırım için 44 milyon TL bütçe ayırdı.



BÖLGE HALKI İSTEMİYOR
Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında “Halkın Katılım Toplantısı” bölge halkının tepkilerinden dolayı yapılamamıştı. Cüruf depolama tesisleri; tarım arazilerine ve yaşam alanlarına verilecek zarardan dolayı bölge halkı tarafından istenmiyor. Bakanlıktan gelen yetkililer halkın katılım toplantısında, toplantının yapılamadığına dair tutanak tutmuştu.