GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
13 Ekim 2023 Cuma 10:13

Bakanlık'tan ilk karar... İzmir'in Abantı'nda tehlike sürüyor!

İzmir'in doğal güzellikleri arasında yer alan Gölcük Gölü'ne 3 kilometre uzaklıktaki ormanlık alanda Koza Altın Madeni Şirketi açmak istediği patlatmalı altın ocağı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ilk kararını açıkladı.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – Darbe girişimi sonrası TMSF tarafından el konularak kayyum atanan Koza Altın İşletmeleri Şirketi, İzmir’deki madenlerine bir yenisini daha eklemek için harekete geçti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuran şirket, altın madeni açık ocak işletmesi açmak için izin istemişti. Proje tanıtım dosyasını inceleyen Bakanlık ‘ÇED Gerekli’ kararı verdi.

Şirket, proje alanını 25 hektarın altında tutarak altın madenini ÇED sürecinden kaçırmayı planlıyordu. ÇED süreci işletilen projelerde ise farklı bakanlık ve yerel yönetimlerin görüşleri alınıyor ve proje halkın kantarına çıkıyor. Yönetmeliğe göre şirketin yeniden başvuruda bulunması gerekiyor.



EYLEME SAHNE OLMUŞTU
Öte yandan açılmak istenen altın madenine karşı Küçükmenderes Havzası Koza Hareketi, mahalle muhtarları ve vatandaşlar eylem yapmıştı. Eylemde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na ‘cenneti cehenneme çevirme’ çağrısında bulunmuşlardı.

PROJE HAKKINDA
Şirket Gölcük Mahallesi’nde yer alan 20,04 hektarlık alanda 3 yıllık proje boyunca toplamda 205 bin ton cevher çıkarmayı planlıyor.

Proje alanı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre tarım arazisinde yer alıyor. Proje Gölcük Köyü’ne 700 metre uzaklıkta yer alırken en yakın haneye de 72 metre uzaklıkta yer alacak.



Ayrıca proje alanı İzmir’in doğal güzellikleri arasında yer alan Gölcük Gölü’ne de 2,9 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Açılması planlanan ocak alanının etrafında zeytinlikler de bulunuyor.

Bu alandan çıkarılan cevher Ovacık Altın Madeni’nde işlenmesi bekleniyor. Ocak alanındaki hammadde patlatma yöntemiyle çıkarılacak. 

DÖRDÜNCÜ OLACAK
Koza Altın İşletmeleri’nin projesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kabul edilirse Ovacık ve Çukuralan’dan sonra bölgedeki 4’üncü altın madeni hayata geçmiş olacak. Şirket yakın zamanda Dikili Gökçeağıl Mahallesi’nde altın ocağı açmak için başvuruda bulunmuştu.