GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
3 Mart 2023 Cuma 08:04

Bakanlık'tan dört nala karar... Tarihi hipodroma koruma kalkanı!

Anadolu topraklarında profesyonel anlamda ilk at yarışlarının düzenlendiği Şirinyer Hipodromu ve Giroud Köşkü Harası Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alındı.

EGEDESONSÖZ – Kültür ve Turizm Bakanlığı’na İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kentteki koruma kararlarına yenilerini ekledi.

İzmir’in Buca ilçesinde yer alan Şirinyer Hipodromu ve hipodromun yanı başındaki Giroud Köşkü Harası Bakanlık önemli bir karara imzaladı.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerinde İnönü Mahallesi sınırları içerisinde yer alan  ve yaklaşık 480 dönüm büyüklüğündeki alana kurulu bulunan yapılar koruma altına alındı. Bakanlık, Şirinyer Hipodromu’nu tarihi sit ve Giroud Köşkü Harası’nı ise 2. grup korunması gerekli kültür varlığı olarak ilan etti.



Karar şu şekilde:

İzmir İli, Buca İlçesi, İnönü Mahallesi, 154 ada, 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 parsel numaralı taşınmazlarda yer alan Şirinyer Hipodromu'nun kararımız eki krokide olduğu gibi tarihi sit olarak belirlenmesine, 160 ada, 51 parsel numaralı taşınmazdaki Giroud Köşkü Harası'nın 2. grup korunması gerekli kültür varlığı olarak belirlenmesine, kararımız eki krokide olduğu şekli ile korunma alanının kendi parseli olarak belirlenmesine karar verildi.



HİPODROM HAKKINDA
Türkiye’de modern anlamada ilk düzenli at yarışları ilk kez 23 Eylül 1856 tarihinde İzmir Şirinyer’de gerçekleşti. Deniz ticaretine açılan kapı olması nedeniyle İzmir’de nüfuzlu statülere gelmiş dönemin zengin Levanten aileleri tarafından Buca’ya kazandırılan Şirinyer Hipodromu, tarihsel açıdan da birçok öneme sahip.

O dönemin İngiltere Başkonsolosu Mr. Patterson ve Evliyazade Refik Bey'in öncülüğünde Smyrna Races Club'ı (İzmir Yarış Kulübü) kuruldu. İngiltere Başkonsolosu Mr. Patterson ve Evliyazade Refik Bey'in öncülüğünde Smyrna Races Club'ı (İzmir Yarış Kulübü) kuruldu. O dönemin İzmir yarışları yılda bir kez Paskalya günleri düzenleniyordu.