GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
12 Kasım 2023 Pazar 09:36

Bakanlık’tan RES şirketlerine 1,2 milyarlık jest!

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İzmir’deki yönetim kurulu başkanlığını Cem Bakioğlu’nun yaptığı Egenda Ege Enerji Üretim Şirketi’nin 2 enerji projesi ve Bıçakçılar Elektrik bünyesindeki Çandarlı Elektrik Şirketi’nin 1 enerji projesi ve Almanya menşeili Nordex Şirketi’nin rüzgar türbini fabrikası için yaklaşık 1 milyar 190 milyon 414 bin TL’lik teşvik vereceğini açıkladı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2023 yılının Ağustos ayında çeşitli sektörlerde toplam 1.301 projenin yatırım teşvik belgesi almaya hak kazandığını bildirdi. Teşvik verilen projelerden 352’si elektrik veya gaz yatırımı, bir tanesi de petrol ürünleri depolama, yükleme ve boşaltma hizmetleri yatırımı olmak üzere, toplam 353’ü; enerji sektörüne yönelik projeler oldu.

Teşvik verilen şirketler arasında İzmir merkezli projeleri olanlar da yer aldı. Egenda Ege Enerji Üretim Anonim Şirketi’nin 2 enerji projesi, Bıçakçılar Elektirik’e ait Çandarlı Elektrik Şirketi’nin 1 enerji projesi Bakanlık’tan teşvik almaya hak kazandı. Ayrıca İzmir’de rüzgar türbini üreten Almanya merkezli Nordex de teşvik alacak.  

EGENDA EGE ENERJİ
Enda Enerji Holding bünyesinde bulunan Egenda Ege Enerji Üretim Anonim Şirketi’nin iki başvurusu da bakanlık tarafından kabul edildi.  Şirketin hali hazırda Urla’da sınırlarında bulunan Urla Rüzgâr Enerji Santrali’nin kapasitesini genişletmek için bakanlıktan 206 milyon 500 bin TL’lik teşvik alacak. Şirketin hali hazırda 5 adet RES türbini bulunurken bu sayı daha da artacak. Şirket bu proje için gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası alacak. 

Şirket, Urla Rüzgâr Enerji Santrali’nin kapasitesi genişletmek için geçtiğimiz yıl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmuştu ancak ilk başvurusu mevzuata uygun olmadığı için geri çevrilmişti. Şirketin yeni başvuru yapması bekleniyor. 

Egende Ege Enerji Üretim Anonim Şirketi’ne ait Yaylaköy RES Elektrik Üretim Şirketi’nin Karaburun Yaylaköy’deki santralini genişletmek için 206 milyon 500 bin TL’lik teşvik alacak. 

YK BAŞKANI BAKİOĞLU
Egenda Ege Enerji Üretim A.Ş. (EGENDA) sayıları 150’yi aşkın Egeli sanayici ve iş insanlarının katılımıyla Enda’nın yüzde 74,53 oranında iştiraki ile 19 Mart 1997 yılında İzmir’de kuruldu. Yönetim kurulu başkanlığını Cem Bakioğlu’nun yaptığı Egeanda Ege Enerji Üretim A.Ş, 2008 tarihinde EPDK’dan 49 yıllık üretim lisansı almıştı. 

BIÇAKÇILAR ÇANDARLI ELEKTRİK
Bıçakçılar Elektrik bünyesindeki Çandarlı Elektrik Üretim Şirketi’nin İzmir’in Dikili ilçesindeki enerji santrali 421 milyon 890 bin TL 405 TL değerinde teşvik alacak. Teşvik, gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası olarak kullanılacak. Şirket hali hazırdaki RES projesine GES eklemek için geçtiğimiz yıl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan onay almıştı. Şirket Karaburun’un simgesi olan kıl keçilerinin yaşam alanı ve aynı zamanda Özel Çevre Koruma Bölgesi olan bölgede 11 bin güneş paneli dikmeyi planlıyor.

ALMAN NORDEX
İzmir Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde rüzgar türbini üreten Almanya merkezli Nordex Enerji Anonim Şirketi de teşvik almaya hak kazandı. Şirket mevcut fabrikasındaki üretim kapasitesini genişletmek için 355 milyon 523 milyon 945 TL değerinde gümrük vergisi muafiyeti ve KDV istisnası desteği alacak. Şirket teşvikle birlikte kanat üretimini yılda 555’e çıkarmayı planlıyor.