GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
5 Ocak 2023 Perşembe 14:01

Bakanlık'tan Dokuz Eylül'e onay!

Dokuz Eylül Üniversitesi, Tınaztepe Kampüsü’ne güneş enerji santrali kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. Üniversite santral için 43 milyon bütçe ayıracak.

EGEDEONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin kurmayı planladığı güneş enerji santrali ile ilgili ‘çevresel etki değerlendirme gerekli değildir’ kararı verdi.

Rektörlük tarafından üniversitenin Buca’daki Tınaztepe Yerleşkesine kurulmak istenen güneş enerji santrali ile birlikte üniversitenin elektrik ihtiyacı buradan karşılanacak. Santralin toplam kurulu gücü 2,2 MWe olması planlanıyor. Ancak üniversitenin ihtiyacı olmadığı zamanlarda üretilen elektrik Gdz Elektrik Dağıtım A.Ş. hattına yönlendirilecek.

Rektörlük ÇED kararı çıktıktan sonra Gdz Elektrik Dağıtım’a lisanssız elektrik üretimi için başvuruda bulunacak. İmar planlarında ‘üniversite’ olarak kayıtlı 4 hektar büyüklüğündeki alana kurulmak istenen santrali için Rektörlük 43 milyon bütçe ayırmış durumda.  

Bakanlığın duyurusunda “İzmir İli, Buca İlçesi, Adatepe Mah. 803 ada 2-3-5-10-14 parseller içinde,  Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından yapılması planlanan 2,2 MWm güç kapasiteli "Güneş Enerji Santrali (2,49 hektar alanda (24.912,28 m2))" projesi ile ilgili olarak hazırlanan ve Müdürlüğümüze e- ÇED sistemi üzerinden sunulan Proje Tanıtım Dosyası  29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin Geçici 1.Maddesi kapsamında incelenip değerlendirilerek Yönetmeliğin 17. Maddesi uyarınca 04.01.2022 tarih ve E.20233 numaralı belge ile "Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir" kararı verilmiştir.” İfadeleri yer aldı.