GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
29 Eylül 2017 Cuma 13:39

Bakanlık’tan Çiğli İstasyonu’na ‘manav-market’ planı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mülkiyeti TCDD’ye ait İZBAN Çiğli İstasyonu ve çevresindeki alan için yeni plan yaptı. Plan notuna göre yıllar bölgeye kafe, çay bahçesi, büfe, restoran, market, manav, şarküteri yapılabilecek.

Ender ALDANMAZ / EGEDESONSÖZ - Mülkiyeti Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na (TCDD) ait İZBAN Çiğli İstasyonu için yeniden planlama yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2010 yılından itibaren TCDD’den kiralanarak faaliyet gösteren istasyonu için yeniden düzenleme yaptı. Karara göre, kiralanan sözleşmede yer alan faaliyetlerin yapılması için plan notu onaylandı. 

Böylece bölgede, günlük ihtiyaçlara cevap verecek nitelikte ticaret hizmeti verilebilmesi hedeflenirken TCDD 3. Bölge Müdürlüğü’nün uygun gördüğü toplamda 500 metrekareyi geçmeyen sökülüp takılabilen, yüksekliği en çok 5.5 metre olan, demonte malzemeden yapılmak koşuluyla; kafe, çay bahçesi, kahvehane, büfe, kafeterya, araç park yeri, restoran, market, manav, şarküteri amaçlı yapı yer alabilecek. Toplam 5 bin 497 metrekare büyüklüğünde olan planlama alanının çevresinde iki farklı büyüklükte taşınmazlar da yer alıyor.

EN YOĞUN ÜÇÜNCÜ DURAK
Tapuda mülkiyeti TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü adına kayıtlı 6022 parselden geçen İZBAN hattı olarak kullanılan demiryolu güzergahı aktif olarak çalışıyor.  Özellikle Çiğli ve Ata sanayi istasyonu arasında kalan bölgede, yolcu taşımacılığındaki sirkülasyon nedeniyle, yolcu yoğunluğu fazla olan durak noktaları arasında bulunuyor. Söz konusu taşınmazın yakınındaki Çiğli İstasyonu İZBAN İstasyonları arasında Halkapınar ve Şirinyer İstasyonları’ndan sonra en fazla yolcu sayısına sahip 3. durak noktası olarak biliniyor.

‘ANKARA’DAN İŞİ HALLEDİYORLAR’
Öte yandan Bakanlığın plan yaptığı yerle ilgili TCDD’nin daha önce Büyükşehir ve Çiğli Belediyelerine başvuru yaptığı ve planı ret edildiği öğrenildi. Bunun üzerine konuyu Ankara’ya götüren TCDD onayı aldı. Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, “Ne yazık ki sistemi kurdular. Artık yöntem belli. Belediye onay vermiyor ya da çekincesini belirtiyorsa Ankara’dan işi hallediyorlar. Böyle şey olmaz. Mülkiyet senin olabilir ama burada bir belediye var” dedi.