GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
21 Aralık 2021 Salı 16:50

Bakanlık onayı verdi... Çeşme'de son düzlük!

Çeşme ile Urla arasında kalan geniş bir bölge için askıya çıkarılan SİT değişikliği kararları bakanlık tarafından onaylandı. Onaylanan kararla ile birlikte Çeşme Proje’sinin hayata geçirilmesinin önü açıldı. SİT değişikliğinin iptali için odalar ve çevre örgütleri dava açacaklarını ifade ettiler.

EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, İzmir’in Çeşme ve Urla ilçelerinde yer alan Karaköy ve Zeytineli bölgesindeki doğal sit alanlarına ilişkin aldığı SİT değişikliği kararlarını geçtiğimiz ay askıya çıkarmıştı.

Kararla birlikte 2’inci Derece Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı ile kaplı alandaki pek çok bölgenin derecesinin 3’üncü "Doğal Sit Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’na düşürüleceği açıklanmıştı. Askıya çıkanlar kararlar bugün bakanlık tarafından onaylandı. Bakanlığın bölgeye ilişkin "Doğal Sit-Kesin Korunacak Hassas Alan"ın tesciline ilişkin işlemleri ise ediyor.

SİT değişikliğini kapsayan bölge Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün Çeşme Projesi’ni de hayata geçirmek istediği alanı da içine alıyor. SİT değişikliği ile birlikte Çeşme Projesi kapsamında yapılması planlanan kongre, fuar ve etkinlik merkezi, kültür ve sanat merkezleri, turizm teknik meslek liseleri ve sağlık merkezi, termal turizm tesisleri, müzesinin yapılması mümkün olacak.

YARGIYA TAŞINACAK
Onaylanan SİT değişikliğinin iptali için aralarında TMMOB, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu ve EGEÇEP'in de olduğu kurumlar dava açmak için hazırlık aşamasında.