GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
2 Kasım 2023 Perşembe 08:37

Bakanlık onay verdi… Ağaç kırımı!

TEİAŞ’ın Kiraz ve Ödemiş ilçeleri arasında çekeceği enerji iletim hattı için 15 bine yakın ağacın kesilmesi söz konusu.

Metehan UD/EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü’nün projesi için kararını verdi.

Bakanlık, 28 kilometre uzunluğundaki ‘154 kV Kiraz – Ödemiş Elektrik Enerjisi İletim Hattı’ projesi için ‘ÇED olumlu’ kararı verdiğini duyurdu.

Proje ömrü 30 yıl olacak enerji iletim hattı için 300 metre aralıklarla 96 direk dikilecek. Genel Müdürlük, bu çalışma için 9 milyonluk bir bütçe ayırdı.

Proje kapsamında inşa edilecek elektrik iletim hattı güzergahı; İzmir - Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda "orman alanı", "tarım arazisi", "çayır-mera" ve "sulama alanı" işaretli alanlardan geçecek.  Ayrıca güzergah üzerinde Büyükova Koruma Alanı olarak belirlenen "Ödemiş Ovası" da yer alıyor.



15 BİNE YAKIN AĞAÇ
Hattın orman alanlarından geçen kısmı 14 bin 830 metre olarak ölçülürken ormanlık alana 50 direk dikilmesi öngörülüyor. Olası yangın ihtimallerine karşı hattın sağından ve solunda yer alan 25 metrelik alanda ağaçların kesilmesi söz konusu. Proje tanıtım dosyasında yer alan hesaplara göre 74 hektarlık alanda ağaçlar kesilecek. Hektar başına düşen ağaç sayısı 200 olarak hesaplanan proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre en az14 bin 800 kızılçam ağacı kesilecek.

Elektrik iletim hattı için gerekli görüldüğünde kamulaştırma da yapılabilecek.