GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
28 Nisan 2016 Perşembe 11:48

Bakanlık kanun görüşmesine santralci şirketi adres gösterdi!

Bakanlık, Çevresel Sorumluluk Kanunu’nun taslağını oluşturmaya başlarken TBB’ye gönderdiği yazıda katılımcı isimlerinin özel bir şirkete gönderilmesini istedi. Şirketin Aksa Akrilik Fabrikası’nın termik santralini yapan firma olduğu belirlendi. Avukat Mercan, “Böyle mantık olmaz” dedi.

EGEDESONSÖZ - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çalışmalarını başlattığı yeni çevre kanunu taslağı ile ilgili görüş önerilerin alınması süreci devam ediyor. Bakanlık, Türkiye Barolar Birliği’nin Çevre Komisyonu’na gönderdiği yazıda, 2004/35 sayılı AB Çevresel Uyumluluk direktifinin uyumlaştırılması kapsamında yeni kanun için önerilerini istedi. Bakanlık, yazısında barolar birliğinin hazırlık aşamasında olan kanun için vermek istediği öneri ve talepleri ile gerçekleştirilecek seminere katılımcı isimlerinin ise Sweco isimli bir şirkete gönderilmesini istedi. 



Bakanlığın adres olarak gösterdiği şirketin ise çevrecilerin dava açtığı Aksa Akrilik Fabrikasının termik santralini yapan firma olduğu belirlendi. Bakanlığın talebi kafa karıştırırken barolar birliği ise durumu çözmeye çalışıyor.

Türkiye Barolar Birliği’nin Çevre Komisyonu’nda yer alan CHP Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Avukat Şehrazat Mercan, “Durum fıkra gibi. Bir bakanlıkta kanun ya da yönetmelik hazırlığını bakanlık bürokratları yapar. Önerileri de orası toplar. Ne yapılacaksa devletin yetkili birimleri yapar. Böyle bir mantık olmaz. Biz toplantı için isimlerimizi, önerilerimizi neden bir özel şirkete veriyoruz? Bu sistemi başından kilitlemek ve şirketlerin üzerinden kanunları yönlendirmek anlamına gelir. Gerçekten düşündürücü bir durum” dedi.