GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
11 Eylül 2024 Çarşamba 16:54

Bakanlık devreye girdi… Körfezi kurtaracak hamle!

Yakın zamanda balık ölümleri ve deniz kirliliği ile gündeme gelen İzmir Körfezi ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı kritik bir adım attı. İzmir Körfezi'nin yeniden yüzülebilir hale getirilmesini ve büyük gemilerin limana yanaşabilmesini sağlayacak 'İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi' kapsamında çalışmaların başlatılması için harekete geçen Bakanlık ilk olarak Yenikale açıklarında dip taraması çalışmaları yapacak.

EGEDESONSÖZ – Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı TCDD Genel Müdürlüğü ile İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile 2011 yılında başlayan ve kamuoyunda “Büyük Körfez Projesi” olarak anılan “İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi” ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

İzmir Alsancak Limanı’na yeni nesil gemilerin yanaşmasına ve limanın kapasitesinin artırılmasına imkân verecek projeye göre, TCDD tarafından şu an 150 metre genişlik ve ortalama eksi 11 metre derinlikte olan yaklaşma kanalının 250 metreye genişletilmesi ve eksi 17 metre derinleştirilmesi öngörülüyor iken öte yandan Körfez’in kuzeyinde ise İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ise   13 metre uzunluğunda ve 8 metre derinliğindeki akıntı iyileştirme kanalını inşa edilmesi planlanıyor.

2016'da ÇED izinleri alınan ancak sürekli ertelenmek zorunda kalınan 'İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kritik bir ÇED süreci başlattı.

Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan başvuruya göre liman yaklaşım kanalında yürütülecek dip tarama faaliyetlerinin başlatılabilmesi için öncelikli olarak yanaşma bakım taraması yapılacak. 

Planlanan bakım taramasının gerçekleştirileceği alan, deniz araçlarının bekleme yapması ve bakım onarımları için deniz araçları park sahası olarak planlanıyor.  60 ay sürecek proje için 90 milyon TL bütçe ayrıldı. 840 bin metrekarelik alanda 16 metrelik bir derinlik sağlanması hedefleniyor. 



Proje tanıtım dosyasında şu ifadeler yer aldı:

İzmir İli, Konak İlçesi sınırları içerisinde yer alan Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü Liman ve Feribot Yönetim Dairesi Başkanlığı İzmir Liman İşletme Müdürlüğü tarafından Liman Yaklaşım (Navigasyon) Kanalında yürütülecek dip tarama faaliyetlerinin başlatılabilmesi için öncelikle Yanaşma Kanalı Bakım Taramasının yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebeple Yanaşma Kanalı Bakım Taraması çalışmaları Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından planlanmaktadır.

İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyonu kapsamında 21.09.2016 tarih ve 4298 sayılı ÇED OLUMLU kararı bulunmaktadır. TCDD İzmir Liman İşletmesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokol gereğince İzmir Limanı’nın verimliliğinin/kapasitesinin arttırılması ve körfez içi su sirkülasyonunu iyileştirmek amacıyla Karara esas planlanan Liman Yaklaşım (Navigasyon) Kanalının tarama çalışmalarının yürütülecek olmasının sebebi İzmir Limanının verimliliğini ve kapasitesini arttırmak, İzmir Limanını Panamax ve Post-Panamax tipi gemilerin girişine uygun hale getirme ve halen kullanılmakta olan liman yaklaşım güzergahının Yenikale Geçidi’nden limana kadar olan kısmının derinleştirilmesini ve genişletilmesini sağlamaktır. İzmir Körfezi Navigasyon Kanalı yaklaşık 6 deniz mili uzunluğunda olup 250 metre genişliğinde planlanmıştır. İlk aşamada -14 metreye daha sonra – 16 metreye ve gerektiği takdirde -17 metreye kadar taranması planlanmıştır.

İzmir Limanı için tam boyu 290-300 metre olan 70.000 DWT’luk konteyner gemilerinin gelmesi planlanmaktadır. Bu gemilerin genişlikleri yaklaşık 40 metre draft değerleri ise 14 metredir. Navigasyon kanalında çift yönlü trafiğin kullanılabilmesi için genişliği 376 metre, tek yön trafiğin kullanımı için ise 168 metre civarında olmalı idi. Navigasyon Kanalının genişliğinin 250 metre olması sebebiyle tek yön kanal genişliği için uygundur. Planlanan bakım taramasının gerçekleştirileceği alan, deniz araçlarının bekleme yapması ve bakım onarımları için deniz araçları park sahası olarak da planlanmaktadır. Ayrıca bu alan deniz trafiği için bir bekleme noktası olarak da öngörülmektedir. Bakım taramasının yapılması durumunda deniz araçlarının trafik düzenlemelerinin yapılması amacıyla gemilere bekleme yapma olanağı sağlanacak ve dönem dönem kanal içerisinde tarama çalışmalarının gerçekleştirilebilmesi için bakım onarımlarının yapılması sağlanacaktır. Türkiye’nin üçüncü büyük megapolü olan İzmir, ticaret ve sanayi ile bütünleşmiş çağdaş bir liman kenti olup kent merkezi uzun ve dair bir körfezin başında yer almaktadır. İzmir Körfezinin ekonomik ve ekolojik değerini arttırmaya yönelik olan bu çalışmalar kamu yararını gözeterek ilişkilendirilmiştir.