GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
4 Aralık 2023 Pazartesi 18:07

Bakanlık ÇED'i sonlandırdı… Tarih kurtuldu!

Bergama’da birinci derece arkeolojik SİT alanını içine alan ve Perperene Antik Kenti’ne de bir kilometre uzaklıkta olan taş ocağının ÇED süreci Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sonlandırıldı. Tarihi varlıkların yanı sıra 4 bin ağaç da kurtuldu.

Metehan UD / EGEDEONSÖZ - İzmir’in Bergama ilçesinde Omsan Mermer Sanayi Ticaret Şirketi tarafından açılmak istenen granit ocağıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararını verdi.

Okçular Mahallesi ile Ayvatlar Mahallesi sınırları arasında kalan ocak alanı hakkındaki ÇED süreci Bakanlık tarafından sonlandırıldı. Şirkete verilen süre içerisinde proje tanıtım dosyası yenilenmediği için ÇED başvurusu iptal edildi.

Bakanlık tarafından yapılan duyuruda “İzmir İli, Bergama İlçesi, Okçular Mahallesi Rn:202100614 (ER:3349534) İşletme Ruhsatlı Sahada (39,847 Ha) Omsan Mermer San. Tic. A.Ş. tarafından yapılması planlanan "Rn:202100614 (ER:3349534) Granit Ocağı (19.200 m3/yıl-39,847 Ha)" projesine ilişkin devam eden ÇED süreci  29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin 12. Maddesi 8.Bendi kapsamında sonlandırılmıştır.” denildi.



PROJE HAKKINDA
ÇED alanı içerisinde birinci derece arkeolojik SİT alanı kalıyordu. Ayrıca ÇED sahası Perperene Antik Kenti de maden sahasına bir kilometre mesafede yer alıyordu.  Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre, ruhsat sahası içerisinde fıstıklık ve bağ vasıflı şahıs arazileri yer alıyordu.

BARAJ KORUMA ALANINDA
Proje alanı ayrıca Madra Barajı “Uzun Mesafeli Koruma Alanı” içerisinde yer alıyordu. ÇED alanına en yakın konut 145 metre mesafede yer alıyordu. İşletme sürecinde ayda 2 defa patlatma işletimi gerçekleşecek ve aynı anda 20 dinamit patlatılacaktı. Proje alanında yer alan büyük bir çoğunluğu fıstık çamı olan 4 bine yakın ağaç kesilecekti.