GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
8 Haziran 2022 Çarşamba 07:51

Bakanlığın kapısını tekrar çaldı... Kapasite artıracak!

Filoğlu Grup bünyesinde yer alan Gemma Madencilik, Menderes’te tarım arazileri çevirili dolomit ocağının kapasitesini artırmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kapısını çaldı.

EGEDESONSÖZ – Yönetim kurulu başkanlığını iş insanı Fatih Fil’in yaptığı Sakaya merkezli Filoğlu Grup bünyesinde yer alan, Gemma Madencilik İzmir’in Menderes ilçesinde dolomit ocağının kapasitesini artırmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık, proje ile ilgili ‘çevresel etki değerlendirme’ (ÇED) sürecini başlattı.

2018 yılında alınan ‘ÇED gerekli değildir’ kararı ile çalışmalarına başlayan ocağın kapasitesinin; 700 bin tondan 2 milyon 800 bin tona, kırma eleme tesisinin ise 250 bin tondan 1 milyon 800 bin tona çıkarılması planlanıyor.

SAATTE 120 KİLO TOZ
1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre ÇED alanının bir kısmı ‘Orman Alanı’ ve bir kısmı ise ‘tarım alanı’ sınırı içerisinde kalıyor. Ocağın işletilmesi sırasında patlatma işlemi kullanılmaya devam edilecek. Ocak alanında ayda 906 noktada yılda ise 10 binin üzerinde noktada dinamit patlatılacak. Proje dosyasında yer alan bilgilere göre ocak alanında saatte 120 kilogramdan fazla tozun havaya karışması bekleniyor.