GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
12 Ağustos 2024 Pazartesi 08:48

Bakanlığa deniz hıyarı çağrısı!

Karaburun‘dan Alaçatı‘ya kadar olan bölgede deniz patlıcanı av yasağının kaldırılmasına tepki gösteren Çeşme Çevre Derneği Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan bu kararından vazgeçme çağrısında bulundu.

EGEDESONSÖZ – Çeşme Çevre Derneği, deniz patlıcanı av yasağının yakın zamanda kaldırılmasıyla ilgili yazılı açıklama yayımladı.

Av yasağına rağmen avcılık yapıldığını kaydeden dernek “Zaten denizin altında çok az deniz patlıcani kalmıştı. Şimdi yasağı tamamen kaldırdılar. Temiz deniz için olmazsa olmaz bir deniz canlısı olan Deniz patlıcani, denizkestanesi deniz suyunu temiz tutan en önemli varlıklardan.” ifadelerini kullandı.

Deniz patlıcanının ekosistemdeki önemine değinen dernek açıklamasında “Bir deniz patlıcanın yılda 150 ton kumu filtre ederek temizleyebilmektedir. Eko sistem için önemli olan deniz patlıcanı bir nevi denizlerin akciğeri gibi çalışır. Yasaklı olmasına rağmen bu bölgede zaten korsan avcılar yıllardır denizin altını tamamen temizlediler ve yakaladıkları bu deniz patlıcanlarına hukuksuz bir şekilde ihraç ettiler. Şimdi yasağın kalkması ile denizin altını tamamen temizleyecekler hiçbir canlı bırakmayacaklar. Hiçbir ülke kendisine üç 5 milyon dolar gelecek diye böyle bir kötülük yapmaz.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nı bu kararından geri dönmeye davet edeceklerini Çeşme Çevre Derneği denizlerin kirlenmesi halinde balık popülasyonunun tamamen düşeceğini ve bu işten esas balıkçıların çok zarar göreceğini belirtti.