GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
4 Ocak 2022 Salı 12:08

Bakanlığa dava açmıştı... Mahkemeyi kazandı

İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kendisini göreve atamamasına ilişkin açtığı davayı kazandı. İdare Mahkemesi’ne başvuran Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in bakanlığa gönderdiği atama yazısına bir yanıt verilmemesini yargıya taşımıştı.

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in belediyede “genel sekreter yardımcısı” olarak görev yaparken 2020 yılının Mayıs ayında İZSU Genel Müdürlüğü’ne atandığı Aysel Özkan’ın “asaleten atanma” mücadelesi devam ediyor.

Özkan’ın ismini genel müdür olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderen Başkan Soyer, atamanın yapılması talebinde bulunmuştu. Atamayla ilgili işlemleri yapması beklenen Bakanlık Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü aradan geçen zaman zarfında hiçbir işlem yapmadığı gibi atamaya ilişkin de bir gerekçe sunmadı.  Ret ya da kabul kararı vermeden dosyayı bekleten bakanlık süreci uzatmayı tercih etti.

Kendisine bir yanıt verilmediğini ve işlemin yapılmadığını belirten İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan konuyu yargıya taşıdı. İdare Mahkemesi’ne dava açan Özkan’a mahkemeden olumlu haber geldi. Mahkeme, bakanlığın yasayla belirlenen sürede atamaya ilişkin kararı vermesi gerektiğini vurguladı. İdarenin kendisine gelen bir idari onay ya da işlemi keyfi olarak bekletemeyeceğine hükmeden mahkeme işlemlerin sonuçlandırılmasını istedi.  Buna göre; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Başkan Soyer’in oluruyla gelen taleple ilgili kısa süre içinde ret ya da kabul kararı verecek. Eğer başvuru ret edilirse gerekçesiyle birlikte açıklayacak. 

60 GÜNLÜK SÜRE DÜŞTÜ AMA…
Öte yandan, Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 1. Maddesi 2577 sayılı Kanunun 10. Maddesinin 2. Fıkrasında değişiklik yaparak “zımmi ret” süresiyle ilgili düzenleme yapmıştı.  Kanunda şu ifadelere yer verilmişti.

“Otuz gün içinde bir cevap verilmezse istek reddedilmiş sayılır. İlgililer otuz günün bittiği tarihten itibaren dava açma süresi içinde, konusuna göre Danıştaya, idare ve vergi mahkemelerine dava açabilirler. Otuz günlük süre içinde idarece verilen cevap kesin değilse ilgili bu cevabı, isteminin reddi sayarak dava açabileceği gibi, kesin cevabı da bekleyebilir. Bu takdirde dava açma süresi işlemez. Ancak, bekleme süresi başvuru tarihinden itibaren dört ayı geçemez. Dava açılmaması veya davanın süreden reddi hallerinde, otuz günlük sürenin bitmesinden sonra yetkili idari makamlarca cevap verilirse, cevabın tebliğinden itibaren altmış gün içinde dava açabilirler”

Düzenlemeden önce 60 gün olan “zımni red” süresi 30 güne düşürüldü. Artık ilgililer 30 günün bitiminden itibaren 60 gün içerisinde dava açabilecekler.  Düzenlemede dava açma süresinin değiştirilmezken idare tarafından verilen cevabın kesin nitelikte olmaması durumunda kesin cevabı bekleme süresi de 6 aydan 4 aya düşürüldü. 

AYSEL ÖZKAN KİMDİR?
Genel Müdürlüğe vekalet eden Aysel Özkan, 1992 yılında Ankara’da ziraat mühendisi olarak başladığı memuriyet hayatını 1998 de Bornova Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne atanarak sürdürdü. 10 yıl süreyle bu görevi yürüten Özkan, 2008-2011 yılları arasında ise Bornova Belediyesi Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. 2011’de İzmir Büyükşehir Belediyesi Satın Alma Dairesi Başkanlığı’na getirilen Aysel Özkan, 2013 yılından itibaren 2020 yılına kadar da Genel Sekreter Yardımcısı olarak çalıştı. Özkan Erzincan Sağlık Meslek Lisesi ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ni bitirdi.