GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
11 Aralık 2021 Cumartesi 23:10

Bakan Kurum’dan bütçe görüşmesinde sert sözler: İzmir'i CHP'nin insafına bırakmayacağız!

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde konuşan Bakan Murat Kurum İzmir üzerinden CHP’ye yüklendi. Kurum, “Yirmi beş yılda Gazi Mustafa Kemal'in mağrur İzmir’ini mağdur İzmir yaptınız. İzmir’i Cumhuriyet Halk Partisinin insafına bırakmayacağız” dedi.

EGEDESONSÖZ - TBMM’de devam eden bütçe görüşmelerinde konuşan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum İzmir üzerinden CHP’ye yüklendi. Bakanlığın faaliyetleri ve Türkiye genelinde yapılan çalışmalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kurum, İzmir depreminden sonra inşa edilen konutları ve projeleri anlattı.

Bakan Kurum, “2020 yılında milletimizi yasa boğan Elâzığ depreminin ardından Elâzığ’da ve Malatya’da büyük bir deprem dönüşümü başlattık. Her 2 şehrimize de yeni bir gelecek kazandırdık. TOKİ’mizle Elâzığ’da ve Malatya’da 30 bin konut, 4 bin köy evi yapıyoruz. Bir yıl geçmeden konutlarımızı teslim etmeye başladık. Güzel İzmir’imize de yaşadığımız depremden sonra İzmirli kardeşlerimizin yarasını sarmak için, o enkazın arasından bize uzanan elleri bırakmamak için söz verdik ve bu sözler doğrultusunda… Hakikaten benim hayatımda da çok farklı duygular yaşadığım bir yirmi gün oldu yani Bayraklı’da, Bayraklı’nın her sokağında, her mahallesinde depremzede kardeşlerimizle birlikteydik; burada da var gücümüzle çalıştık” dedi.

Eleştirileri de yanıtlayan Bakan Kurum, “Şimdi, bize ‘üç yıldır bakansınız, ne değişti?’ diyorsunuz. Ben neler yaptığımı yine, anlattım, bundan sonra da anlatacağım. Ama soruyorum sizlere: Siz yirmi beş yıldır yönettiğiniz İzmir’de bana bir tane başlattığınız kentsel dönüşüm projesi gösterebilir misiniz?  Üç yıldır yönettiğiniz şehirlerde kaç tane kentsel dönüşüm projesi başlattınız, kaç tane yeşil alan projesi başlattınız, kaç tane atık su arıtma tesisi projesi başlattınız? Siz kızıyorsunuz ama yine söyleyeceğim, yirmi beş yılda Gazi Mustafa Kemal'in mağrur İzmir’ini mağdur İzmir yaptınız. Hep, hep, hep aynı şeyi söylüyorsunuz; ‘yerel yönetimlerimizin yetkisini kısıtlıyorsunuz’… Bir kere, 2002 yılından sonra yaptığımız reformlarla yerel yönetimlerimizin yetki alanlarını siz değil, biz genişlettik; gelirlerini yine biz arttırdık” diye konuştu.

Bakan Kurum konuşmasında şunları söyledi:

“Bugün sizin partiniz tarafından yönetilen İzmir’de toplam 5.400 konutluk İzmir tarihinin en büyük kentsel dönüşüm projesini biz başlattık ve değerli kardeşlerim, 26 Kasımda, dokuz ay gibi kısa bir sürede İzmirli kardeşlerimize teslim ettik. İnşallah 2022’de de İzmir’de evine kavuşmayan tek bir depremzede kardeşimiz kalmayacak. İzmir'de inşallah çok daha büyük işler yapacağız ve İzmir’i Cumhuriyet Halk Partisinin insafına bırakmayacağız”

VEKİLLER TEPKİ GÖSTERDİ
Meclis görüşmelerinde yer alan CHP İzmir Milletvekilleri Murat Bakan, Sevda Erdan Kılıç, Ednan Arslan, Mahir Polat ve Bedri Serter ise açıklamalara tepki gösterdi. Sosyal medyadan yaptıkları değerlendirmeler şöyle:

Murat Bakan: “Murat Bakan: “Saray'ın atadığı, kendi iradesi olmayan Bakanlar Meclis'e gelip İzmir'i, belediyelerimizi ve bizleri ucuz provokatif söylemleri ile itham etmek istedi. Gereken cevabı verdik. İzmir mağrurdur ve her zaman mağrur olmaya devam edecektir. Mağdur ettikleri milletimizdir! Kurum İzmir’i ve İzmirliyi henüz tanımamış olabilir... Kendinden öncekiler iyi bilir, ilk seçimde kendisi de öğrenir”

Sevda Erdan Kılıç: “İzmir Milletvekilleri olarak 40 vergi verip 1 yatırım alan güzel İzmirimizin haklarını sonuna kadar savunmaya devam ediyoruz”

Mahir Polat: “Nöbetimizin 6. günü İzmir’in nöbetçi vekilleri birlikte mücadeleye devam”

Ednan Arslan: “Bütçenin 6. gününde İzmir Milletvekilleri olarak mücadeleye devam…”

Bedri Serter: “CHP İzmir Milletvekilleri olarak, anlaşılmayan, zaten her dakika eriyen, hesap da verilmeyen bütçe tartışmalarında son nöbet günümüz”