GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
20 Ocak 2023 Cuma 13:12

Bakan Kurum’dan İzmir mesaisi ve TOKİ müjdesi: En geç iki yıla teslim edeceğiz!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir’de bakanlık tarafından yürütülen projeleri anlattı. Rezerv alandaki son durumu, Millet Bahçeleri projelerini ve tapu sorunlarının giderilmesindeki son durumu aktaran Bakan Kurum, TOKİ müjdesi verdi. Kurum açıklamasında “İzmir’imizin kura çekimini 6-13 Şubat arasında gerçekleştireceğiz. İnşallah tüm konutlarımızın kuralarını en geç Mart ayında tüm illerimizde tamamlayacağız. Bu hızımızı bir an bile duraksatmadan en geç 2 yıl içerisinde de tüm konutlarımızı vatandaşlarımıza teslim edeceğiz" dedi.

Oktay GÜÇTEKİN/EGEDESONSÖZ- Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bir dizi programa katılmak için bugün İzmir’e geldi. Kurum’un İzmir’deki ilk mesaisi Bayraklı’da başladı.

30 Ekim Depremi’nde yıkılan Rıza Bey Apartmanı ile depremde eşini kaybeden Hatice Baltrak'ı ziyarette bulunan Bakan Kurum, rezerv alan konut bölgesine giderek incelemelerde bulundu.

ALLAH AYNI ACILARI BİR DAHA YAŞATMASIN
Kurum burada yaptığı açıklamada, “Bundan 2 yıl önce burada, İzmir’imizde çok zor günler yaşadık. Milyonları yasa boğan, acısını hala unutamadığımız bir depremle sarsıldık. O gün 85 milyonluk büyük bir Türkiye ailesi olarak burada, İzmir’imizde tek yürek olduk, omuz omuza vererek yaşadığımız acıya hep beraber set olduk.  Hamdolsun yaralarımızı hızlıca sardık. Gece gündüz demeden çalıştık. İzmirli kardeşlerimizle birlikte yıkılan binaların yanında sabahladık. UMKE’miz, AFAD’ımız, TOKİ’miz, İller Bankamız, sağlık ekiplerimiz, jandarmamız durmaksızın çalıştılar. Kurtardığımız her canın sevincini milletçe birlikte yaşadık.  Annesinin gözbebeği evlatlarımızın “Buradayım” diyen elleriyle tüm ülkenin yüreğine umut ektik. O umutla birlikte yeşeren hayallerimizle, dört elle size sarıldık, bir an olsun yorulmadık.  Hamdolsun, o günler geride kaldı. Rabbim bir daha aynı acıyı siz değerli kardeşlerimize, bu ülkeye, bizlere bir daha yaşatmasın. Ben sizin vesilenizle depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum. İzmir için seferber olan tüm vatandaşlarımıza, arkadaşlarımıza, ekiplerimize bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

457 KONUTUN YAPIMINDA SONA GELİNDİ
Afet sonrası depremden zarar gören vatandaşlara kalıcı konut yapılması için harekete geçtiklerini kaydeden Bakan Kurum, “Vatandaşlarımızla görüşerek konut ve iş yerleri için çalışmalara başladık. Bu kapsamda afetzede kardeşlerimiz için toplam 5.061 konut inşa ediyoruz. İlk konutlarımızın teslim törenini Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle geçtiğimiz yıl gerçekleştirdik. Bugüne kadar 4.604konutun yapımını tamamladık, 457 konutumuzun yapımında ise sona yaklaştık. İzmir’imizde de yaşadığımız acı depremin ardından şehrimizi yeniden ayağa kaldırmak için İzmir’de tarihinin en büyük kentsel dönüşüm sürecini yürütüyoruz. Şehrimizde riskli yapı olarak tespit ettiğimiz 57 bin 109 konut ve iş yerinin dönüşümünü gerçekleştirdik. Bu kapsamda İzmir’imize kira yardımından kamulaştırmaya ve yapıma kadar 1.8 milyar liralık destekte bulunduk” şeklinde konuştu.

TOKİ PROJELERİ İÇİN HEDEF İKİ YIL
İzmir’deki TOKİ çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Kurum şunları söyledi:

“Eylül ayında Cumhuriyet tarihimizin en büyük sosyal konut projesini, İlk Evim, İlk İş Yerim Projesini hayata geçirdik. İlk etapta 250 bin sosyal konut, 1 milyon konut amaçlı arsa, 10 bin işyerini milletimize kazandıracağız.

Projemiz kapsamında İzmir’imize toplam 12.400 konut inşa ediyoruz. 25 bin konutluk arsamızı hemşerilerimizin hizmetine sunuyoruz. Yine İlk İş Yerim kapsamında İzmir'imizde Kemalpaşa'da 230, Aliağa'da 400 ve Torbalı'da 70 olmak üzere toplam 700 bereketli dükkânımızı esnafımıza armağan ediyoruz. İzmir’imizin kura çekimini 6-13 Şubat arasında gerçekleştireceğiz.  İnşallah tüm konutlarımızın kuraları en geç Mart ayında tüm illerimizde tamamlayacağız. Bu hızımızı bir an bile duraksatmadan en geç 2 yıl içerisinde de tüm konutlarımızı vatandaşlarımıza teslim edeceğiz”

Önümüzdeki ay Bayraklı’da Millet Bahçesi açacaklarını belirten Kurum, “Tabi TOKİ’mizle hayata geçirdiğimiz bir diğer önemli projemiz de Millet Bahçelerimiz. İzmir'de toplam büyüklüğü 563 bin m² olan 4 millet bahçesi projemiz var. Bergama millet bahçemizin yapımına devam ediyoruz. Yine Kiraz ve Konak millet bahçelerimizin projelendirme çalışmalarına devam ediyoruz. Buradan bir de müjdeyi vermek istiyorum. Bayraklı'da 360 bin m² büyüklüğündeki millet bahçemizin projelerini hazırladık, Şubat ayında bahçemizi, İzmirli kardeşlerimizle birlikte ilk fidanlarıyla buluşturacağız” şeklinde konuştu.

Sarnıç’ta tapu sorununu çözdüklerini söyleyen Bakan Kurum, “İzmir'i gezerken mutlaka imarla, tapuyla, mülkiyetle ilgili, elektrik, doğalgaz, su ile ilgili sorunlarla karşılaşıyorduk. Bu sorunlar da genelde 2B arazileriyle ilgiliydi. Bugün 81 ilimizin tamamında 2B arazilerinde uzun yıllardır kullanıcısı olan 911 bin hak sahibi vatandaşımızı tapu sahibi yaptık.  İzmir’imizde ise 36 bin vatandaşımızın 2B mülkiyet problemini çözüme kavuşturduk.Bu noktada bir müjdeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Gaziemir ilçemizin Sarnıç Bölgesinde 2.347 adet 2B taşınmazının hak sahibine satışlarına ilişkin tebligatlarımızı göndermeye başladık.  Ay sonuna kadar tüm tebligatlarımızı göndermiş olacağız. Böylece Sarnıç Bölgesinde tüm vatandaşlarımızın mülkiyet sorunlarını çözeceğiz. İzmir’imizi, Valimizle, Milletvekillerimizle, Belediye Başkanlarımızla, İzmirli kardeşlerimizle hep birlikte geleceğe taşıyacağız” dedi.

DAĞ: YEREL YÖNETİM KENDİ BİNASINI NE YAPACAĞINI BİLMİYOR
Bakan Kurum'un ardından konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ da depremin üzerinden 2,5 yıllık zaman geçtiğini hatırlatıp şunları söyledi:

“O zaman bir söz vermiştik. Biz burada vefat edenleri geriye getiremesek de hemşehrilerimizin mağduriyetlerini giderme sözünü verdik. Bakanlık koordinesinde AFAD ile çalışmalara başladık. Proje ve rezerv alanlarında nihayete ulaştık. 17 Şubat’ta Cumhurbaşkanımız teşrif ettiğinde hak sahiplerine anahtar teslimi yapılacak. Orta hasarlıların problemleri için yapılan görüşmeler neticesinde her bina sahibi anlaşmaya vardığında bakanlığın diğer birimleri vasıtasıyla parsel ve ada bazında çalışmaları yürüteceğiz. Hemşehrilerimizin ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyoruz. Yerel yönetimlerden bunları görmeme hatta sulandırma noktasında işler yaptıklarını görüyoruz. Yaptığımız işler, eserler, binalar ortada. 2,5 yılda bunları hayata geçirirken daha kendi binasını bile ne yapacağını bilmeyen, görmeyen bir yerel yönetim var. Bunu da İzmirli hemşehrilerimizin dikkatine sevk etmek istiyorum.”

ÇOCUKLARA KARNE HEDİYESİ
Barış Sitesi’nde deprem nedeniyle eşini kaybeden Hatice Baltrak’ı ziyaret eden Bakan Kurum'a ziyaret sonrası çocuklar, karnelerini gösterdi. Bakan Kurum da çocuklara hediyeler verdi.