GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Ekim 2023 Cumartesi 13:15

Bakan Ersoy duyurdu: Çeşme Projesi planında geri sayım!

Efes Kültür Yolu Festivali’nin açılış programında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yürütmeyi durdurma kararı verilen Çeşme Projesi ile ilgili belediyeleri samimi olmamakla eleştirdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nin 10'uncu durağı olan Efes Kültür Yolu Festivali, 28 Ekim-5 Kasım tarihleri arasında İzmir'de düzenlenecek. Geçen nisan ayında aslına uygun olarak restore edilen Alsancak Tekel Fabrikası'nın yerinde açılan İzmir Kültür Sanat Fabrikası'nda Efes Kültür Yolu Festivali için basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Çeşme Projesi’ne de değindi.

Çeşme Projesi’nin planının askıya çıkmaya hazır olduğunu ifade eden Başkan Ersoy "Çeşme planı askıya çıkmaya hazır. Ama yürütmeyi durdurma var. Adli tatil sürecinde olduğu için muhtemelen önümüzdeki ay mahkeme kararını verecek. İzmir gibi şehirlerde bu konulara siyasi yaklaşmıyoruz. Bütün fikirlere saygı gösteriyoruz. Planla ilgili sunum yaptığımızda bize birçok talep geldi. Bakanlığın çalışmasında bu taleplerin büyük kısmı karşılandı. Bu konuya samimi ve şeffaf yaklaşıyoruz. Ancak belediye dahil olmak üzere birileri toplantılarda farklı çıkışta, farklı açıklamalar yapıp konuya samimi yaklaşmadılar. İzmir adına üzülüyorum.” dedi.

Projeye siyasi yaklaşıldığını da dile getiren Ersoy  “İzmirliler en çok hava trafiğinden şikayet ediyor. İstanbul üzerinden dünyaya bağlanmak istemiyor. Arz talep dengesi yaratmazsanız bu nasıl olacak? Bu tarz Ege projeleri ile İzmir'i en az 40 ülkeye 70-80 şehre bağlayabilirsiniz. En yakın örneği Antalya; 200'den fazla şehre bağlantısı var. Biz buradan elde ettiğimiz gelirle öncelikle İzmir'in restorasyona ihtiyacı olan projelere destek vereceğiz. Bu sadece Çeşme projesi değil. Buradan elde edilen gelir Ege'nin tamamına harcanacak. Başta Çeşme olarak alt yapı sorunları var. Bu proje hepsini çözüyor. Projede her şey düşünüldü. Proje bakanlık bürokratları tarafından hazırlanmadı. 7 üniversite, 50'den fazla akademisyen, yurt dışındaki enstitünün hazırladığı binlerce sayfalık bir çalışmaydı. Bu işin uzmanları hazırladı. Beni üzen bir bilirkişi atanıyor. Klasörlerce rapor var, akademisyenlerin çalışmaları var. Sekiz ay detaylı çalışıldı. Ne zaman iyi bir şey yapılmaya çalışılsa hemen 'Bu rant projesi' diye başlık atılıyor. İzmir için siyasi yaklaşmamak lazım. Her fırsatı değerlendirip İzmir, İstanbul için projeler yapıyoruz. İzmir'i hak ettiği yere getireceğiz." ifadelerini kullandı. (DHA)