GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
13 Nisan 2022 Çarşamba 17:02

BESAŞ Davası’nda son nokta: 'Karara itiraz edeceğiz!'

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) müdahil olduğu İzmir 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen BESAŞ Davası’nda karar çıktı. Dönemin İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Ali Susam ve şimdiki Başkan Zekeriya Mutlu gibi isimlerin yargılandığı davada mahkeme 5 yıl hapis cezası ve 3 bin 500 gün adli para cezasına hükmetti.  Mehmet Ali Susam, “Karara itiraz edeceğiz, istinafa götüreceğiz” dedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin başkanlığını yaptığı dönemde Birleşik Esnaf Şirketi (BESAŞ) isimli yapılanmanın da yönetim kurulu başkanıyken icraatları nedeniyle yargılanan CHP İzmir eski Milletvekili ve Ege Ekonomiyi Güçlendirme Vakfı (EGEV) Başkanı Mehmet Ali Susam ile ilgili karar çıktı. Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) müdahil olarak yer aldığı İzmir 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirilen 24'üncü duruşmada karara varıldı.

Mahkeme Susam hakkında “suçun işleniş biçimi, meydana gelen zarar ve tehlikenin ağırlığı, kastının yoğunluğu nazara alınarak takdiren ve teşdiden" 4 yıl hapis ve 2 bin 800 gün adli para cezasına hükmetti. Sonrasında sanığın eylemini aynı suçu işleme iradesiyle birden fazla kez gerçekleştirdiği için cezayı 6 yıla çıkartırken günü de 4 bin 200 olarak belirledi. Sonrasında sanığın geleceği üzerinde etkisi nazara alınarak lehe indirim takdiri kullanıldı. Mahkeme 5 yıl hapis cezası ve 3 bin 500 günde son noktayı koydu.

KESİNLEŞMİŞ CEZA YOK
Kararın ardından Egedesonsöz’e konuşan Mehmet Ali Susam, “Bir karar çıkmış ancak yargı süreci devam ediyor. Biz kararın doğru olmadığına inanıyoruz. Gerekli yargı süreci işliyor. Ben bugüne kadar yargı tamamlanana kadar herhangi bir değerlendirmede bulunmadım. Sürecin tamamlanmasını bekleyeceğiz. Verilen karardaki hukuki hatalar çok net görülmektedir. Bu karar, kesin ceza hükmü içermiyor. Daha istinaf mahkemesine gideceğiz. Kesinleşmiş bir ceza yok. Bu sürecin sonunda haklılığımızın ortaya çıkacağını biliyorum. Bu konuda en küçük bir tereddüdüm yok. Yasal sürecin sonunu beklemekten başka yapılacak bir şey yok.  Ortada 16 yıldır çözülmesini beklediğimiz bir sorun vardı” diye konuştu.

KİMLER VARDI?
İzmir kamuoyunun da yakından bildiği tarihi BESAŞ Davası’nda Mehmet Ali Susam ile birlikte İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin şimdiki başkanı Zekeriya Mutlu, Altay Spor Kulübü eski Başkanı Melih Tunç Tandoğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Meclis Üyesi ve İESOB Başkanlık Danışmanı Mustafa Ak, İdris Keskinci, Adil Levent Coşkun, Ali Mihmallı, Gürkan Suner, Hakan Muzaffer Sevuktekin, Haluk Recai Köse, Hasan Alişan, Mehmet Arslan, Ömer Aydın, Salih Sarı, Serdar Uslular ve Ziya Meral gibi Bazı isimler geçmişte görülen farklı davalarda beraat etmişlerdi.