GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
5 Ocak 2017 Perşembe 11:12

Ayvalık'ta iptal oldu, Bakanlık o RES’leri İzmir’e getirdi!

Ayvalık Cunda Adası’na RES yapmak isteyen şirketin aldığı izinler iptal edilince proje Bergama’ya kaydırıldı. Yırcalı ailesinin olan Balıkesir RES 25 adet türbinden oluşan santrali kuracak. Öte yandan Yırcalıların lisansları daha önce Boydak ile birlikte iptal edilmişti.

EGEDESONSÖZ - Balıkesir Ayvalık’a bağlı Cunda Adası’nda yüksek kesimlerde ve yerleşime yakın bölgelerde aldığı rüzgar santrali lisanslarıyla tartışmalara neden olan Yırcalı Ailesi’nin hissedarı olduğu Balıkesir Rüzgar Enerjisinden Elektrik Üretimi Santrali Ltd. Şti. Danıştay’dan ÇED iptali kararı gelince güzergahı değiştirdi. Birçok sivil toplum kuruluşu ve çevre derneğinin tepsi gösterdiği Cunda Adası’na yapılacak RES projeleri daha sonra Enerji Bakanlığı’ndan da veto yedi.

Şirket, ilk olarak Yırcalı Ailesi’nden Balıkesir Genç İşadamları Derneği Başkanlığı da yapan Sırrı Yırcalı ve Orhan Kurt’un üzerindeki hisseleri Bora Umut Kılıç’a devrederek işe başladı. Aynı hisse devri kararında Balıkesir RES içinde hissesi bulunan Karesi RES de payını sattı.

İşlemler tamamlandıktan sonra Alibey (Cunda) Adası Rüzgar Enerji Santrali Üretim Lisansına İlişkin Santral Sahası Ayvalık’tan İzmir sınırlarına getirildi. Bergama İlçesi, Güneşli Mahallesi ve Balıkesir İli, Burhaniye İlçesi Kırtık Mahallesi Mevkii sınırları içerisinde yer alan bir alanı kapsayan güzergahta yeni lisans verildi. EPDK’dan izin alan şirket bu kapsamda 25 adet türbin kuracak.  RES’ler Yaylacık, Kurucuoluk ve Hacıhüseyinler Yaylaları’na kurulacak.



BABADAN OĞULA

Balıkesir’in tanınmış ailelerinden olan Yırcalılar’ın temsilcisi Rona Yırcalı’nın da birçok şirkette yönetim kurulu başkanlığı görevleri bulunuyor. Demokrat Parti kökenli ailenin üyesi olan Rona Yırcalı Dünya Odalar Federasyonu ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanlığı görevlerinde bulunmuştu. Best A.Ş’nin yönetim kurulu başkanı da olan Yırcalı’nın oğlu olan Sırrı Yırcalı ailenin enerji ve santral işlerini yürütüyor.

NE OLMUŞTU?
Enerji Bakanlığı geçtiğimiz aylarda başlattığı çalışma ile lisans alıp fakat faaliyet yapmayan şirketlerin lisanslarını iptal etmişti. Boydak AŞ ile birlikte lisansı iptal edilenler arasında yer alan Yırcalı’nın Polatbey Enerji Üretim A.Ş şirketiyle ortak Ayvalık-1 Projesinin sadece yüzde 5 gerçekleştirmeye ulaştığı ve gerekli evrakları kuruma sunmadığı gerekçesiyle lisansı iptal edilmişti.