GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
19 Haziran 2016 Pazar 10:09

Aybal’dan yangınlarda insan vurgusu: Sebep insanlar!

İzmir Orman Bölge Müdürü Aybal sıcaklıkla birlikte artan orman yangınları için önleyici tedbirlere dikkat çekti. Mesire alanları dışında ateş yakılmaması gerektiğini söyleyen Aybal “Orman yangınlarının sebebi insan… Yangınlar yüzde 95-98 arasında insan sebepli ortaya çıkıyor” dedi.

Mehmet İŞLER / EGEDESONSÖZ - Yaz aylarında artan sıcakların etkisiyle doğal ya da insani sebeplerden her yıl klasik haline gelen orman yangınları yetkilileri teyakkuzda tutuyor.

Geçtiğimiz günlerde Karaburun’da rüzgarın da etkisiyle 15 hektarlık makilik ve zeytinlik alan kül olurken, İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal ilerleyen süreçte olası yangınları önlemek adına dikkat edilmesi gereken noktaların altını çizdi.

Egedesonsöz’e konuşan Aybal orman yangınlarında insan etkisinin yüzde 95-98 arasında bir oranda olduğunu vurguladı. Mesire alanları dışında ateş yakılmaması gerektiğini de söyleyen Aybal vatandaşları gördükleri en ufak bir dumanda bile Alo 177 Orman Yangın İhbar Hattı’nı aramaya davet etti.

ORMAN YANGINLARININ SEBEBİ İNSAN
Yangınları önlemek adına vatandaşların dikkat etmesi gereken noktalara ilişkin konuşan Aybal, “Her gün teyakkuzdayız. Önlemelerimizi aldık, alıyoruz da… Geçen yıl ile kıyaslandığında hemen hemen iki katı çoğaldı. Alan olarak artış yok ama yangın olayı olarak artış var.  İnsanların yaktıkları ateşlere dikkat etmeleri gerekiyor. Alo 177 Orman Yangın İhbar Hattı’nı lütfen en ufak bir duman gördüklerinde bile arasınlar.  Ateş yakacaklarsa piknik ve mesire yeri dışında kesinlikle yakmasınlar. Orman yangınlarının sebebi insan… Yangınlar yüzde 95-98 arasında insan sebepli ortaya çıkıyor. Biz 7 gün 24 saat dikkatliyiz ama tedbirli olmakta fayda var” diye konuştu.

ZOR BİR GÜNDÜ
Geçen hafta Karaburun’daki makilik alanda çıkan yangın için de konuşan Aybal, “Karaburun’da muhtemelen orada temizlik işlerinden tahmin ediyoruz ama biz yangın söndürme işiyle uğraşıyoruz. Bize şu ana kadar sebeple ilgili ulaşan bir şey yok. İntikal eden bir şey olsa adli makamlara iletiriz. Biz söndürmeyle uğraşıyoruz. Kendim de çalışmalara katıldım. Helikopterlerle müdahale ettik. Evlerin yanına kadar geldi ama evler zarar görmedi. Zor bir gündü ama bir vatandaşımızın burnu kanamadan hallettik” dedi.