GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
8 Şubat 2024 Perşembe 16:29

Aya Yorgi 'de beach club tahribatı!

Aya Yorgi Koyu’ndaki günübirlik kamp alanı inşaatı sırasında ağaçların kesildiği ve denize dolgu yapıldığı iddia edildi. Eylemler yapacaklarını dile getiren Çeşme Çevre Platformu Sözcüsü Güler “Aya Yorgi’nin doğal haline geri getirilmesi için mücadele vereceğiz.” dedi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir’in Çeşme ilçesindeki dünyaca ünlü Aya Yorgi Koyu tahribatla karşı karşıya.

Aya Yorgi Koyu’ndaki bir beach club inşaatı sırasında ağaçlar kesildiği ve zeytin ağaçlarının tahrip edildiği iddia edildi.  Ayrıca denize moloz döküldüğü de ileri sürüldü.



Çalışma yapılan bölge hem arkeolojik SİT hem de doğal SİT özelliği taşıyor. Alanda günübirlik bir kamp alanının yapılacağı kaydedildi. Ayrıca Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı’nın da süreci yakından takip ettiği öğrenildi.

Çeşme Çevre Platformu sözcüsü doktor Ahmet Güler Egedesonsöz’e açıklamada bulundu. Güler “Son yıllarda tüm Betoncu rantçı sermaye grubunun Çeşme’ye saldırdığını belirterek, gün geçmiyor ki yeni bir saldırı olmasın şimdi de dünyanın en güzel koyu Ayayorgi’ye de dört taraftan saldırmaya başladılar hazine arazileri bir şekilde kiralanarak tahrip ediliyor ve buralara halkın girişi engellenerek Bach kulüpler yapılıyor.” dedi.



DOKUNULMASI YASAK BÖLGE
Aya Yorgi’de korkunç bir doğa tahribatının olduğunu belirten Güler “Korkunç bir doğa tahribatı deniz tahribatı yapılıyor bunlara karşı hemen davalar açıyoruz ne yazık ki hukuki süreçler çok uzun sürdüğü için davaları kazansak bile yapılmış olan tahribatların bir daha geri dönüşü olmuyor şu anda Yorgi böyle bir tahribatla karşı karşıya. Kıyı kenar kanuna göre dokunulması yasak olan alanda Beach kulüp yapılması için inanılmaz bir inşaat faaliyeti sürüyor. İnşaatı yapanlar hazine arazisini kiraladıklarını iddia ediyorlar ama ellerinde burada bu tahribatı yapabilecek herhangi bir resmi izin veya belge mevcut değil.” ifadelerini kullandı.



EYLEMLER YAPILACAK
Eylemler yapacaklarını ifade eden Güler “ Bu tahribat deniz kıyısından yukarıdaki bölgede de sürüyor burada kendilerine ait olan arsalar da inşaat yasağı mevcut olmasına rağmen belediyenin verdiği günübirlik kamp alanı izniyle doğa tahribatı son gaz devam ediyor. Yapılan tahribat bölge sakinlerince tüm resmi makamlara bildirilmesine rağmen hiç kimse müdahale etmiyor ve şu anda Aya Yorgi’in binlerce yıllık yapısı tamamen tahrip ediliyor.  İnşaatçılar bu bölgeye dikenli teller çevrilerek halkın da denize ulaşması tamamen engellenmiş durumda. Biz ama mücadeleden vazgeçmeyeceğiz burada çok büyük eylemler yapıp Aya Yorgi’nin doğal haline geri getirilmesi için mücadele vereceğiz.” diye konuştu.