GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
3 Haziran 2023 Cumartesi 08:00

Ata Anı Evi’ne komşu olacak… Dinamit yağmuru!

İş insanı Erdinç Görgülü’ye ait Ermaden Maden’in Bornova’da Nif Dağı’ndaki ikinci derece doğal SİT alanına 135 metre uzaklıktaki taş ocağı ile yaptığı başvuruya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan onay geldi. Yeni proje dosyasına göre tek seferde kullanılacak patlayıcının miktarı arttırılacak. ÇED alanı aynı zamanda Belkahve’deki Ata Anı Evi’ne de komşu olacak.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 2006’da aldığı izinle Bornova Kavaklıdere Mahallesi sınırları içerisinde kalker ocağı açan Ermaden Maden İşletmeciliği Şirketi ocağın verimli olmaması nedeniyle kapasite artışı talep etmişti.

Bakanlık, şirketin talebini kabul etti. İzinle birlikte ocak alanında kullanılan patlayıcı madde artacakken, ÇED alanı ve kapasitede ise bir değişikliğe gidilmeyecek.

Yeni başvuruya göre yılda 120 adet patlatma işlemi uygulanacak her defasında 72 noktada dinamit ateşlenecek. Proje değişikliğinin onaylanması halinde ocakta saatte 90 kilogramdan fazla toz havaya karışacak.

‘İSTENİLEN VERİM ALINAMIYOR’
Proje dosyasında başvuru ile ilgili “Proje tanıtım dosyasında belirtilen patlatma dizayn verilerinin yeterli detayda olmaması nedeniyle; açık ocak işletmeciliği yöntemi ile işletilen ve gecikmeli patlatma uygulanan sahadan taahhüt edilen miktarda kalkerin çıkartılabilmesi için gereken patlayıcının temini mümkün olmamakta ve ocak sahalarından istenilen verim alınamamaktadır. Bu nedenle proje sahibi tarafından ÇED Gerekli Değildir Kararı verilen Proje Tanıtım Dosyasına esas ocak, kırma eleme ve hazır beton ünitelerinin üretim kapasitelerinde hiçbir değişikliğe gidilmeden sadece patlatma dizaynı değişikliğine gidilmesi ihtiyacı doğmuş ve bu proje ile “Kalker Ocağı, Beton Santrali ve Kırma Eleme Tesisi” projesinde patlatma dizaynı değişikliği yapılması planlanmıştır” ifadeleri yer aldı.

DOĞAL SİT’E KOMŞU
Ocak alanına en yakın duyarlı yapı yaklaşık kuş uçuşu 430 metre uzaklıkta iken, Kavaklıdere ise yaklaşık 1 kilometre mesafede kalıyor. Ocak alanına Belkahve Tüneli’nin ise yanı başında bulunuyor. Ocak alanın 135 metre uzaklığında ise Nif Dağı 2’nci derece doğal SİT alanı yer alıyor. Yine ocak alanın yakınlarında tarım arazileri, üzüm bağları ve zeytinlikler mevcut. ÇED alanı aynı zamanda Belkahve’deki Ata Anı Evi’ne de komşu olacak.

Madeni işleten Ermaden Maden İşletmeciliği Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin sahibi ise Erdinç Görgülü.