GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
11 Kasım 2020 Çarşamba 18:28

Aspirin, kral oldu!

Koronavirüs hastalarının ölüm riskini yarı yarıya azalttığı iddiasıyla Bulgarlar'ın aşırı talebiyle Edirne'de başlayan aspirin satışlarındaki patlama, İzmir'e de sıçradı. Eczaneler, son iki haftada, daha önceki dönemlere göre yüzde 30 daha fazla aspirin sattığı ortaya çıktı.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - ABD'li bilim insanlarının, Aspirin kullanan koronavirüs hastalarının ölüm riskinin, Aspirin almayanlara göre yüzde 50 azaldığı yönünde bir tespitte bulunması, ülkemizde de bu ilacın satışlarını bir hayli artırdı. Bulgaristan'dan Edirne'ye gelen çok sayıda Bulgar vatandaşın, bu tespit sonrası bol miktarda Aspirin satın almasının ardından bu ilacın satışında patlama yaşandı. Diğer bir deyişle Aspirin, eczanelerin kralı oldu. Eczanelerin günlük Aspirin satışları ortalama 10 iken bu sayının 50'lerin üzerinde çıktığı tespit edildi

EVET, ASPİRİN KANI SULANDIRIR, AMA...
Aspirin'in İzmir'de gördüğü ilgiyi, Ezcacı Odası İzmir Şubesi Başkanı Tuncay Sayılkan'a sorduk. Telefonla bilgi aldığımız 10 eczacının 10'u da Aspirin satışlarında artış olduğunu doğrularken, Oda Başkanı Sayılkan, şu bilgileri verdi:

"Koronavirüs hastalarının kanlarında pıhtılaşma olduğu, bu nedenle hastalığın ilerlediği bir gerçek. Aspirin, kan sulandırıcı özelliğiyle bu hastalığın tedavisinde küçük de olsa bir fayda sağlayabilir. Fakat bu iş sadece Aspirin ile olacak bir iş değil. Başka önemli ilaçlar da var. Koronavirüs hastalarına hangi ilaçların verilmesi gerektiğine, elbette doktorlar karar verecek. Fakat korona testi negatif çıkanlar da hatta test yaptırmadığı halde koronadan korunmak isteyenler de Aspirin'e hücum etti. Satışlar, patlama noktasında olmasa bile normal zamandaki satışların çok üzerinde. Normalin üzerinde tüketilen Aspirin'in mideyi patlatabileceği, başka sorunlara yol açabileceği de unutulmamalı. Hatta kalp krizine bile sebep olabilir."