GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
13 Ocak 2023 Cuma 08:13

Asgari ücretli öğretmenler... 'Özel' sömürü!

Özel Sektör Öğretmenler Sendikası Hukuk Sekreteri Taner Çalık, yüzde 65 oranında zam alan özel okullarda görev yapan öğretmenlerin yüzde 80'inin asgari ücretle çalıştığına dikkat çekti. Bazı öğretmenlerin asgari ücretin altında ücretle çalıştırıldığını öne süren Çalık, "Bu haksızlığa, adaletsizliğe son verilsin. Gerekli yasal düzenleme bir an önce yapılsın" dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Özel okullarda eğitim ücretine yüzde 65'lik zam yapılırken, yemek, servis ve kitap gibi masraflarla velilerin yükü arttıkça arttı. Bu kadar büyük zam alan özel sektör okullarında görev yapan öğretmenlere acaba ne kadar zam yapıldı? Bu soruyu, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Hukuk Sekreteri Taner Çalık'a sorduk. Çalık, "Ne zam mı? Asgari ücreti bile bize çok görüyorlar!" yanıtını verdi. Özel sektör okullarındaki öğretmenlerin yüzde 80'inin asgari ücret seviyesinde maaşla çalıştığını hatırlatan Çalık, bazı yerlerde öğretmenlerin asgari ücretin de altında çalıştırıldığını iddia etti.

ÖZEL OKUL ÖĞRETMENLERİNİN HAKLARI 2014'TE ELLERİNDEN ALINDI
Maaşlarının daha önce de parlak olmadığının altını çizen Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Hukuk Sekreteri Taner Çalık, "Yasa, özel sektördeki okullarda görev yapan öğretmenlere asgari ücret verilebilir diyor. Hal böyle olunca, patron ne derse o oluyor. Okul sahipleri de bu maddeyi kullanarak öğretmenlerine asgari ücret, hatta asgari ücretin altında maaş teklif ediyor" dedi. Çalık, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bazı yerlerde öğretmenin hesabına asgari ücret yatırılıyor, bir kısmı sonradan elden geri alınıyor. Biz istiyoruz ki, geçmişte olduğu gibi, devlet okullarında öğretmenlik yapan arkadaşlardan daha düşük maaş almayalım. Eskiden taban maaşımız, devlet okullarında öğretmenlik yapan arkadaşlarımızdan aşağıda değildi. O karar, nasıl olduysa 2014 yılında kaldırıldı. Böylece özel sektörde çalışan öğretmenlerin maaşlarının asgari ücret düzeyinde olmasının önü açılmış oldu. Bu sorunumuzu defalarca dillendirdik. Bu talebimiz bazı siyasetçiler tarafından TBMM'ye taşındı önergeler verildi ancak hiç dikkate alınmadı. Önergeler halen komisyonlarda bekletiliyor. Komisyon başkanı da öğretmenin taban maaşı, asgari ücrettir, diyebildi. Maaşlarımız asgari ücrete sabitlenmek isteniyor. Bunu kabul etmiyoruz."

270 BİN ÖĞRETMEN İNSANCA YAŞAMAK İSTİYOR
Özel sektör okullarındaki öğretmenlerin maaşlarının yasal bir düzenlemeyle asgari ücretten kurtarılması gerektiğini belirten Taner Çalık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yurt genelinde 270 bin resmi kayıtlı özel okullarda çalışan öğretmen görünüyor ancak biz bu sayının 400 bin dolayında olduğunu düşünüyoruz. Bunca insan, insanca yaşamak istiyor. Patron tabii ki kendi karını düşünecek ama biz de öğretmenler olarak mücadelemizi sürdüreceğiz. Bazı okullar var, Avrupa ile iş yapabilen, dünya çapında yeri olan okullar... Oralarda görev yapan arkadaşlar, memur öğretmenlerden de yüksek maaş alıyor. Bu kesim, küçük bir azınlığı oluşturuyor. Özel okul öğretmenlerimizin neredeyse tamamına yakını, asgari ücret seviyesinde maaş alıyor. Bakanlığın bu sorunu bir an önce çözmesini istiyoruz."