GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
24 Nisan 2022 Pazar 10:04

Artık sahipsiz değil... Denizimiz Büyükşehir korumasında

İzmir Büyükşehir Deniz ve Kıyı Alanları Komisyonu, aralarında bürokrat ve akademisyenlerin de olduğu 40 kişilik ekibin katkılarıyla, yeni kurulan Deniz Koruma Müdürlüğü’nün çalışma usul ve esaslarıyla, görev, yetki ve sorumluluklarını belirledi; yönerge Meclis’ten geçti. Büyükşehir, artık deniz ve kıyılarımızı korumak adına daha etkin mücadele ortaya koyabilecek.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin Foçalı üyesi Hakan Barçın’ın başkanlığını yaptığı Deniz ve Kıyı Alanları Komisyonu’nun önergesiyle, deniz ve kıyıların korunması çalışmalarını yürütmek üzere Deniz Koruma Müdürlüğü kurulmuştu. Aynı komisyon, aralarında çok sayıda bürokrat ve akademisyenin de olduğu 40 kişilik ekiple, dört ay süren hummalı bir çalışma sonunda müdürlüğün çalışma usul ve esaslarıyla, görev, yetki ve sorumluluklarını belirleyen yönergeyi Meclis’e sunmuştu. Meclisten geçen yönergeyle, Büyükşehir, İzmir’in denizinde ve binlerce kilometrelik kıyı şeridini koruma anlamında daha etkin çalışmalar yürütecek.

BARÇIN: BU OLUŞUMUN, TBMM YASA ERKİNE ÖRNEK OLMASINI DİLİYORUZ
Tüm bu çalışmaların önünü açan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başta olmak üzere Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu, komisyon ve Meclis üyelerine, ayrıca Dokuz Eylül, Ege, Katip Çelebi üniversitelerinden hocalara, katkı koyan diğer kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Deniz ve Kıyı Alanları Komisyonu Başkanı Hakan Barçın, “Şeffaf, demokratik bir anlayışla, konunun tüm bileşenlerini, bilim çevrelerini, sektörün temsilcilerini, kamu kurumlarını bir araya getirdik, ihtiyacı tam olarak tanımayarak çalışma yönergesini oluşturduk. Konu ile ilgli tüm bileşenlerin katılımı ile ortak bir çalışma yaptık. Ayrıca, denizlerimize, kıyı alanlarımıza, balığına, balıkçısına sahip çıkan bir yerel yönetimin, birleştirici, bir araya getirici bir şekilde elini taşın altına koyduğunu gördük” dedi. Bu oluşumunla, deniz ve kıyılardaki biyolojik çeşitliliğin, yaşamsal önemdeki sosyal ve ekonomik değerlerin korunması için alınan bu sorumluluğun, TBMM Yasa erkine bir örnek olmasını diliyoruz” dedi.

İZMİR, 629 KİLOMETRE KIYI ŞERİDİNE SAHİP
Türkiye’nin üç tarafının denizlerle çevrili olmasına rağmen Denizcilik Bakanlığı olmadığını, bir ara Ulaştırma Bakanlığı’na eklenen Denizcilik Bakanlığı’nın kısa bir süre sonra kaldırıldığını hatırlatan Hakan Barçın, şunları söyledi:

“Türkiye, 8 bin 333 kilometre kıyı şeridine sahip bir ülke. Ege Denizi’ndeki sahil şeridinin uzunluğu 2 bin 805 kilometre. İzmir’in 30 ilçesinin 18’inde toplam 629 kilometrelik kıyı şeridi bulunuyor. Denizcilik Bakanlığı gibi Denizcilik Müsteşarlığı da kaldırıldı fakat 16 bakanlıktan 6’sının denizle ilgili görevleri olduğunu görüyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı, denizlerin bir ucundan sorumlulukları olan bakanlıklar. Bu dağınık yapıyla denizlerimizi, kıyılarımızı korumak, ne kadar mümkündür, bunu tartışmamız lazım.”

DENİZ ZABITASI KURULMASI GÜNDEMDE
Deniz ve Kıyı Alanları Komisyonu Başkanı Hakan Barçın, İzmir Büyükşehir Deniz Koruma Müdürlüğü’nün kurulmasıyla nelerin değişeceği, nasıl bir fark yaratılacağı ile ilgili soruya şu yanıtı verdi:

“Deniz Koruma Müdürlüğümüz, tüm bu merkezi idarelerin dağınık yapısına, tek elden, bir yerel yönetim ve yerinden yönetim anlayışı getirmeye çalışacak. Bunu da ilgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, kooperatiflerle koordinasyon içerisinde yapacak. Belediyenin yetki alanında bulunan deniz ve kıyılardaki biyolojik çeşitliliğin, ekosistem ve hizmetlerin, sosyal ve ekonomik değerlerin korunması ve sürdürülebilirliği için çaba harcayacak. Deniz ve iç sularla su ürünleri stoklarının sürdürülebilir avcılığının sağlanması ve yasadışı balıkçılığı engellemek için mevzuatın izin verdiği yetki dahilinde koruyucu önlemler alacak. Yasak avcılık ve aşırı avcılığın önüne geçmek için uğraş verecek. Yasa dışı av ve aşırı avlanmaya karşı, Zabıta Dairesi Başkanlığı bünyesinde deniz zabıtası kurabilecek. Yasal balıkçılığı destekleyen su ürünleri kooperatiflerini destekleyecek.”