GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
10 Mayıs 2023 Çarşamba 09:21

Arslan iddialı konuştu: Kılıçdaroğlu İzmir’de yüzde 75 oy alır!

CHP İzmir Milletvekili ve milletvekili adayı Ednan Arslan, partisinin İzmir’den her iki bölgeden 9’ar milletvekili çıkaracağını iddia ederken, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da yüzde 75’e yakın oy alacağını öne sürdü. Arslan, listelerde yer alan diğer partilerin adaylarıyla herhangi bir uyum sorunu yaşamadıklarının da altını çizdi.

EGEDESONSÖZ – Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili, 1. Bölge 5. Sıra milletvekili adayı Ednan Arslan, SONSÖZ TV’de yaptığı açıklamada, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir’den alacağı oy oranını açıkladı. Arslan, Gazeteci Fatih Yapar’ın bu konudaki sorusuna, “Cumhurbaşkanı adayımız Kılıçdaroğlu, İzmir’de yüzde 75’e yakın oy alır. Milletvekili olarak da her iki bölgeden 9’ar vekil çıkarırız” şeklinde iddialı yanıt verdi.

İNSANLAR ARTIK HER ŞEYDEN ÖNCE DEĞİŞİM İSTİYOR
İzmir’den CHP’nin kaç vekil çıkarabileceği konusunda tahminini açıklayan Ednan Arslan, cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile ilgili olarak da ciddi bir iddiada bulundu:

“Cumhurbaşkanı adayımız Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir’de yüzde 75’ye yakın bir oy alacak. Bunu çok net söylüyorum. İzmirlilerin Kılıçdaroğlu’nun desteği, bu oranın altına inmez. Milletvekili seçimleriyle ilgili olarak da CHP listelerinden, her iki bölgeden 9’ar milletvekili çıkarabiliriz. O noktaya gelmek üzereyiz. Anketler de sahada da bunu görüyoruz. Benim en büyük anketim, sahadır.  Şu ana kadar gezdiğim birçok alanda bir kere şunu görüyorum; insanlar artık değişim istiyor her şeyden önce. 21 yıldır bu sorunları çözemeyenlerin artık değişmesi gerektiğini söylüyorlar. Sorunlar çözülmüyor, sürekli sümen altı ediliyor. Bu tek adam rejimiyle de çözüleceği yok. Referandum yapıldığında dolar kaç liraydı, bugün kaç lira? Karşılaştırdığınız zaman doların neredeyse dört kat attığını görüyoruz. İnsanlar yoksullaşmış. Yapılan uygulamalara baktığımızda insanlar ekonomik olarak hep geriye gitmişler. Özel okul fiyatları uçmuş, Pazar yangın yeri. Marketlerdeki ürünler ateş pahası. Kendi dönemlerinde büyüyen marketleri terörist ilan ettiler, bu pahalılığın sorumlusu ilan ettiler. Pahalılığın sebebinin onlar olduğunu iddia ettiler. Kendilerinin yanlış yaptıklarını kabul etmiyorlar. Eğer yanlış yaptıklarını kabul etselerdi, istifa mekanizmasını çalıştırırlardı. Bu ülkede Kızılay çadır sattı, bu ülkede bir kişinin yüzü kızarmadı. Bir yönetici ortaya çıkıp, ben hata yaptım, deyip görevini bırakmadı. AFAD’ın hali ortada. En son AFAD’ın yardımlarını, bir bakanın aracında gördük. Bu utanç verici bir şeydir. Bundan utanan sıkılan yok. Bu ucube sistemde ne var? Cumhurbaşkanımızın talimatı var! Ne var cumhurbaşkanımızın talimatında? Cumhurbaşkanımızın talimatıyla deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına başladık, var! Devlet böyle bir şey midir? Devlette herkesin görevi tanımlıdır.”

CHP, GEÇMİŞTEKİ SEÇİMLERE ORANLA DAHA ÇOK OY ALACAK
Memleket Partisi’nin ya da herhangi bir sol partinin, Millet İttifakı’nın oylarını azaltmayacağını öne süren Ednan Arslan, “Diğer partilerin varlıkları, İzmir’de CHP’nin oylarını etkilemiyor. Hiçbiri etkilemiyor. Göreceksiniz o seçim gecesi, CHP, geçmiş seçimlerden daha fazla oy alacak. Siyasi partiler, demokrasinin olmazsa olmazıdır. Demokratik haklarıdır. Parti kuracaklar, aday olacaklar, oy isteyecekler. Sonuç itibariyle hiç kimsenin oyu, hiç kimsenin cebinde değil. Değişimin ayak sesleri var sahada. O değişimin mimarı da Cumhuriyet Halk Partisi ve birlikte hareket ettiği partiler olacaktır” dedi.

CHP LİSTELERİNDEKİ ORTAKLARIMIZLA UYUM SORUNU YAŞAMIYORUZ
CHP listelerinde iki genel başkan yardımcısı ve masadaki partilerden üçünün toplamda dört adayının bulunduğu hatırlatılınca, Ednan Arslan, uyum ve sitemlerle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Listemizde yer alan diğer partilerden arkadaşlarla, ya da kendi içimizde en küçük bir sorun yaşamıyoruz. Listede adı yazılı her arkadaşımızın kendilerine has özellikleri var, bilgi birikimleri var, siyasi geçmişleri var. Bu ucube tek adam sisteminin dayattığı ittifak, yani yüzde 50+1’i bulma işi, şeklen böyle listeler yapmaya getirdi bizi. Biz bir simülasyon yapıyoruz. Herkes kendine göre kar zarar hesabı yapıyor. Beş parti girersek ne olur, dört parti girersek ne olur, iki parti girersek, ne olur, gibi…  Bunları konuşa konuşa en doğru formülün bu olduğuna karar verildi. Listeler ona göre şekillendi. Doğrusu, bu da sinerji yaratıyor. Özellikle Anadolu illerinde çok oy getireceğine, daha çok milletvekili kazandıracağına inanıyorum.”

FEDAKARLIK YAPMAK GEREKİRSE,  İLK BU PARTİNİN EVLATLARI FEDAKARLIK YAPAR
CHP aday listeleri üzerine yapılan eleştirilere de yanıt veren Arslan, şunları söyledi:

“Genel Başkanımız, İzmir listelerine iki genel sekreter yardımcısını yazdı. İttifakın ruhuna uygun bir liste hazırlandı. Mesela Tokat’tan bunca zamandır bir milletvekili çıkarıyorduk, bu rakam ikiye çıkacak. Sivas’ta, Malatya’da artacak. Bizim parlamentoda çoğunluğa da ihtiyacımız olacak. Bizim 300 milletvekiline mutlaka ulaşmamız lazım. Listeye isimleri yazılmayan arkadaşların hepsi çok kıymetli. Birkaç yerde açık yüreklilikle şunu ifade etmiştim. Eğer ben listeye yazılmasaydım, listede yer almasaydım, kırılmazdım, üzülmezdim. Çünkü önümüzde çok farklı bir iş var. Siyaset meslek değildir. Genel başkanımla da bu konuyu görüştüm, konuştum; hiç yazılmasaydım, gerçekten üzülmezdim. Fedakarlık yapmak gerekseydi, ilk bu partinin evlatları fedakarlık yapmalı diye düşünüyorum. Ben fedakarlık yaparım dedim. Bu düşüncemi genel başkan yardımcısı arkadaşlara da defalarca söyledim. Sonuçta biz bu ucube sistemin değişmesini istiyoruz. İktidar olamamış, adayı seçim kazanamamış bir dönemde milletvekili ne işe yarar ki. Sonuçta yaptık bu pozisyonda milletvekilliğini. Bütçenin hesabını soruyorsunuz, cevap veren yok. Şehir hastanesi yapıyorlar, bunu kaça yaptınız diye soruyorsunuz, cevap alamıyorsunuz. Siz ne yapıyorsunuz, basın açıklamalarıyla idare ediyorsunuz. Biz artık bu ülkeyi yönetmek istiyoruz. Halkın iktidarı olmak istiyoruz. Aday listesindeyim, ama genel başkanım cumhurbaşkanı seçilememiş! Böyle bir durumda adaylığın çok da kıymetli olduğunu düşünmüyorum.”

CHP LİSTELERİNİN BİR MANTIĞI VARDIR
İlk kez aday olduğunda 10’uncu, 2018’te 7’nci sırada yer alan, 14 Mayıs seçimleri öncesi 5’inci sıraya adı yazılan Ednan Arslan, “Neden daha yukarılarda değilim diye bir şey hiç aklımdan geçmedi” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ednan Arslan adını daha yukarılarda görmek isteyenler olabilir ama ben şaşırmadım. Çünkü listenin bir mantığı vardır. Genel başkan yardımcıları, en üste yazılır. Parti büyükleri, daha sonra yazılır. Nitekim öyle yapıldı zaten. İkinci sırada parti büyüğümüz Tuncay Özkan var. Daha sonra milletvekili değerli arkadaşlarım Sevda Erdan Kılıç ve Murat Bakan var. Onların ardında da ben varım. O listenin gerçekten mantığı var, bir sıkıntı yok. Listeye yazılmayanların tepkilerine gelince… Musa Çam, Atilla Sertel, Bedri Serter, Tacettin Bayır, isimleri yazılı olmadığı halde sahada onları hep görüyoruz. Özcan Purçu, adı yazılmayınca, Romanlar yok sayıldı, demiş. Bu doğru değil. Özcan Purçu, üç dönem milletvekilliği yaptı. O güne kadar tek Roman milletvekili yokken, bu kapıyı CHP açtı Roman kardeşlerimize. CHP’nin Romanları yok saydığı iddiası kesinlikle kabul edilemez. Romanlar bizim, bu ülkenin evlatlarıdır, asli unsurlarıdır, kardeşlerimizdir. CHP’de onlara çok daha fazla görev vardır. Onlar için çok güzel şeyler olacak. Roman vatandaşlarımız müsterih olsunlar, Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığında hak ettiklerini fazlasıyla alacaklar.”

BAŞKA PARTİNİN LİSTESİNİ DEĞERLENDİRMEK İSTEMEM
AK Parti’nin, daha önceki seçimlerde olduğu gibi 14 Mayıs seçimlerinde de 1. Bölge’nin ilk sırasına yine bir bakan yazıldığını belirten Ednan Arslan, “Rakip adayın bir bakan olması, dengeleri bozar mı?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Bakan Bey, TOGG ile seçim çalışmasını yürütüyor. Ne yaparlarsa yapsınlar ancak kamu kaynaklarını kullanmadan yapsınlar. Ben bir başka partinin listesi üzerinden konuşmayı doğru bulmuyorum. Ben kendimden mesulüm, kendi partimden mesulüm. Onun listesi iyidir, kötüdür, kişisel bir çekişmenin içine girmem. Etik diye bir şey vardır. İktidarımızda etik yasasını çıkaracağız. Vergi dairesine bakan beyin posterini yapıştırmışlar. Kamu binalarını böyle kullanamazsınız. Atilla Kaya, Hamza Dağ vekillerimize durumu ilettik, Vali Bey’e ilettik, sağolsunlar hassasiyet gösterdiler. Umarım o afişi kaldırmışlardır. Sayın Bakanın da böyle bir şey isteyeceğine ihtimal vermiyorum. Kiralanmış reklam alanlarını istedikleri kadar kullansınlar ama kamu binalarını kullanmasınlar, kamu kaynaklarını kullanmasınlar. Belediye binasına biz de asamayız. Çünkü o belediye, AK Partili’nin de belediyesidir, CHP’linin de belediyesidir, MHP’linin de belediyesidir.”

KILIÇDAROĞLU’NUN EN BÜYÜK PROJESİ, ÜLKEYE HUZUR GETİRMEKTİR
Ednan Arslan, konuşmasında son olarak şu mesajları verdi:

“Her siyasi partinin seçim döneminde seçim bildirgesi vardır. Bizim de gençlere, kadınlara, emeklilere, esnafa, memura, işsize, öğrenciye, engelliye yönelik projelerimiz var. Genel Başkanımızın en büyük projesi, ülkeye huzur getirmektir. 15 Mayıs sabahı uyandığında hiç kimse, ben Kemal Kılıçdaroğlu’na oy vermedim diye üzülmesin, çünkü Kılıçdaroğlu, onun da cumhurbaşkanı olacak. Onun da sorunlarıyla ilgilenecek, asla kimseyi ayrıştırmayacak. Kılıçdaroğlu, Çankaya köşküne çıktığında, oradaki şahsi masraflarını tamamen kendi maaşından karşılayacağını açıkladı. İsrafı engelleyeceğim diyor. Bu çok önemli bir şey. Yargı, yasama ve yürütmenin kesin çizgilerle ayrılması gerekiyor. Demokrasi gelişmeden ekonomi gelişmez. İkisi atbaşıdır. Almanya, İsviçre, Fransa neden zengindir? Demokrasileri güçlüdür çünkü. O ülkelerde herkes çok mutlu. Bizim de güçlü bir demokrasiye ihtiyacımız var. Sonra üretime ağırlık vermeliyiz. Güçlü bir sosyal devlet sözü veriyoruz. Güçlü sosyal devlet olursa, kimse size çadır satamaz. Yaptığınız iş, sürdürülebilir olacak; işi uzmanına, ehline vereceğiz. Yeteneklerine bakacağız, hangi siyasi düşünceyi taşıdığına bakmayacağız.”