GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
22 Aralık 2022 Perşembe 15:53

Arkeolojik SİT’teki ‘izinsiz’ yapıya Kınık OSB’den açıklama: Karar tebliğ edilmedi!

Kınık Organize Sanayi Bölgesi sınırları içindeki birinci derece arkeolojik SİT alanına dikilen izin alınmadan dikilen fabrika ile ilgili açıklama yapan OSB yönetimi topu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na atarak SİT kararlarının kendilerine tebliğ edilmediğini ve tapuya işlenmediğini dile getirdi. OSB söz konusu yapının ruhsatı olduğunu da açıkladı.

EGEDESONSÖZ -  Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1998 yılında 1’inci derece arkeolojik SİT ilanı edilen Kınık Kocaömerli’deki bölge için başvuran Kınık Organize Sanayi Bölge Yönetimi SİT alanı kararının güncellenmesini talep etmişti. OSB yönetiminin talebini ele alan Kurul bölgede yaptığı incelemeler sonucunda bazı parsellerin SİT derecesini 1’den 3’e düşürmüştü.

Ancak Kurul tarafından yayınlanan açıklamada karar öncesinde 1’inci derece arkeolojik SİT derecesinde olan 156 ada 1 parseldeki yapının izinsiz dikildiği ifade edilmişti. Söz konusu parselde Yönetim Kurulu Başkanlığını Fikret Ürperler’in yaptığı Ürperler Şirketi’nin iştiraklerinden İz Granit’e ait bir işletme bulunuyor. 

Kınık Organize Sanayi Bölgesi yönetimi 1’inci derece arkeolojik SİT alanında çıkan izinsiz yapı ile ilgili açıklama yayınladı. Açıklamada Kınık Organize Sanayi Bölgesi imar planları, İzmir I Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 1998 tarihli kararıyla SİT Alanı ilan edilen alan dışarıda bırakılarak yapıldığı ifade edildi. Ancak 1999 yılında genişletildiği belirtilen SİT sınırlarının kendilerine tebliği edilmediği ve tapuya tescil edilmediği dile getirildi. Açıklamada yapının ruhsatı olduğu da belirtildi.

Oda Yönetimi’nin açıklaması şu şekilde:

Kınık Organize Sanayi Bölgesi imar planları, İzmir I Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 1998 tarihli kararıyla Sit Alanı ilan edilen alan dışarıda bırakılarak yapılmış ve akabinde birçok resmi kurum ve kuruluşun onayıyla yer seçimi kararı kesinleştirilerek yürürlüğe girmiştir.

1999 yılında genişletildiği belirtilen sit sınırları Organize Sanayi Bölgemize tebliğ edilmemiş olup, sit kararı tapuya tescil edilmemiştir.

Söz konusu 1999 yılı kararı 2021 yılında imar planı çalışmaları yapılırken öğrenilmiş ve akabinde konunun açıklığa kavuşması için OSB’mizin talebi üzerine üniversite tarafından yapılan bilimsel araştırmalar, uzman raporları ve kurul kararları neticesinde alınan kararlara göre gerekli çalışmalar yapılmıştır. Gelinen son noktada ise, İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nu 20 Aralık tarihli Resmî Gazetede yayımlanan kararıyla söz konusu alanın derecesi 1’den 3’e düşürülmüş olup, konuyla ilgili süreç devam etmektedir.

Sit Alanı sınırında kesinleşen yer seçiminden sonra yapılan değişikliğin bilgisinin ulaşmadığı ve 1999 yılında alınan Sit kararının tapu siciline şerh düşülmediği hususları göz önüne alınmadan ve Organize Sanayi Bölgemizden bilgi alınmadan habere konu edilmiştir. Söz konusu haberde yer alan katılımcı firmaya ait ruhsatsız yapıların olduğu iddiası doğruyu yansıtmayıp, yapılara ilişkin tüm ruhsatlar mevzuata uygundur.