GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
23 Ocak 2024 Salı 09:23

Araştırmacı Yaldız ‘yöntemde hata var’ dedi: Belediye başkanları güneş görmüş kar gibi eriyorlar!

Gazeteci, Araştırmacı ve BİR TV Genel Müdürü Ümit Yaldız, CHP’de yaşayan aday belirsizliği ile ilgili değerlendirme yaptı.  Aday adaylığı bolluğu sebebiyle mevcut başkanların yıpratıldığını belirten Yaldız, “Ben ne yapacağım aday adayı olarak? Mevcut olanı kötüleyeceğim. Koro halinde yaklaşık 45 gündür mevcut belediye başkanlarını aşağı çeken bir sistem var. Özgür Özel’in kendisi de olsa, 45 gün boyunca 13-14 aday adayı tarafından ısırılmaya dayanmaz. Bu mümkün değil. Güneş görmüş kar gibi eriyor belediye başkanları. Eridiler eridiler, bir avuç kar kaldı” dedi.

EGEDESONSÖZ- Gazeteci, Araştırmacı ve BİR TV Genel Müdürü Ümit Yaldız, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Programın gündeminde CHP’nin İzmir’de belediye başkan adaylarının belirlenme süreci ele alındı. Araştırmacı Yaldız, yaptığı değerlendirmelerde aday belirleme yöntemi konusunda sorunlar yaşandığını altını çizdi.

ANKET MEVSİMİ OCAK AYI DEĞİLDİR
Süreçteki belirsizliğin toplum nazarında mevcut başkanların yetersiz olduğuna dair algı oluşabileceğine dikkat çeken Yaldız, “Sorduğunuz zaman CHP yöneticileri diyorlar ki 2019 seçimlerinde de adaylar geç açıklanmıştı diyorlar. Ama bu doğru bir süreç olduğu anlamına gelmiyor. 2019’da görevdeki başkanın –Aziz Kocaoğlu’yu kastederek- Ekim ayından itibaren aday olmayacağı beyanı vardı. Aday adayları iradelerini ortaya koymuşlardı. Görevdeki başkan için sürecin uzaması bir handikaptır. Balıkesir’den Ankara’ya, Manisa’dan Aydın’a yedi düveli ilan etmişsiniz. İzmir üçüncü büyükşehir… İzmir 22 senedir CHP’ye bayraktarlık yapan bir şehir AK Parti iktidarı boyunca. 25 senedir sosyal demokrat iradeye kendisini teslim etmiş bir şehir. İzmir’in bu kadar geciktirilmesi İzmir’deki yönetimlerin değiştirileceği algısını sahada büyütüyor. Devam etseydi şimdiye kadar açıklardı diyor vatandaş. Demek ki bunlar başarısız oldu diyor vatandaşlar. Uzun süredir İzmir’deki altyapı eksikliğinden, kentsel dönüşüm yetersizliğinden, proje eksikliğinden, iklim değişikliği sorunları yüzünden yerel yönetimleri topa tutuyor muhalefet. Artık İYİ Parti de bu topa girdi. Bu durum tüm muhalefetin bu eleştirilerini haklı zemine oturtuyor. Mevcut başkanla devam etmek istemeyebilirsiniz. Bu siyasi bir karardır. Sağlıklı bir anket yapmışsanız, sağlıklı bir ön seçimi veya eğilim yoklaması yapmışsanız ve oradan çıkan bir sonuç varsa ve mevcut belediye başkanı yoksa Ocak ayının 20’sine bırakmazsınız. Hem araştırma alanında faaliyet gösteren hem de İzmir’de yıllardır politika alanında faaliyet gösteren biri olarak söylüyorum. Sadece büyükşehir belediye başkanı için değil, ilçe belediye başkanları için de anket mevsimi ocak ayı değildir. Ocak ayında yapılan ankette hiçbir başkan sağ çıkamaz. Görevdeki belediye başkanları ile ilgili memnuniyet anketi ocak ayının 20’sinde, 10’unda yapılmaz. Ne zaman yapılır? Aday adaylığı başvuruları başlamadan belediye başkanları ile ilgili objektif bir fotoğraf çekersiniz. En kestirme yol ise ankettir” dedi.

45 GÜNDÜR MEVCUT BELEDİYE BAŞKANLARINI AŞAĞI ÇEKEN BİR SİSTEM VAR
Aday adayı enflasyonu sebebiyle mevcut belediye başkanlarının daha da yıpratıldığını söyleyen Yaldız, “İzmir’de yaptığım anketlerde hayrete düştüğüm şeyler var. İlçe vermek istemiyorum ama ekim ayında ölçüp de yüzde 40 çıkan belediye başkanı şu anda aday adayların çalışmalarından sonra yarı yarıya düşüyor. CHP’de aday adayı enflasyonunu yükselten, aday adayı pazarını artıran faktörler var. Bir tanesi kurultay. Başta Tunç Soyer olmak üzere İzmir’in belediye başkanlarının çoğu kaybeden tarafta yer aldı. Bu da kurultay sonrası parti içinde siyasi bir değişim yaratılacağı, bir tasfiye süreci yaşanacağı beklentisini artırdı. Bu beklenti aday sayısını artırdı. Sadece bu değildi. Mevcut belediye başkanlarının performanslarını artırdı ya da performanssızlıklarını artırdı. Zaten bir yetersizlik vardı. Üstüne kurultayın aldığı değişim talebi karşısında bunların aldığı tutum eklendi.  Urla rekor belki ama metropol ilçelerde de 20’nin altında adayı olan ilçe neredeyse yok. Büyükşehir Belediye başkanlığı için 9 tane resmi aday adayı var. Gayriresmilerle 15’e dayanan büyükşehir belediye başkan adayları var. Buna bağlı olarak ilçe belediye başkan adayları var. Ekipsel olarak hareket edenler var. Koro halinde görevdeki başkanları asitliyorlar. Ben örneğin Konak’ta bir esnafım. Aday adayı benimle saha çalışması yapacak. Çünkü genel merkez diyor ki anketler var. Bunun için sahada olması lazım. Esnaf ziyaretleri, muhtar ziyaretleri yapılıyor. Ben ne yapacağım aday adayı olarak? Mevcut olanı kötüleyeceğim. En hafif tabirle daha iyisini yapacağız diyeceğim. O vasattı, ben daha iyisini yapacağım diyeceğim. Mevcut çok iyiyse ‘sen neden aday oldun?’ demezler mi? Dolayısıyla koro halinde yaklaşık 45 gündür mevcut belediye başkanlarını aşağı çeken bir sistem var. Genel merkez acemi… Genel başkan da genel başkanlık anlamında tecrübesiz. Grupbaşkanvekilliği parlamento yönetimi başka bir şey. Türkiye’deki yerel seçim süreci başka bir şey. Ekim aylarında hızlı bir araştırma yapılarak tüm belediye başkanlarının Tunç Soyer dahil kaderi tayin edilmeliydi. Devam edecek olanlara bir sufle yapılmalıydı. Sufle yayılır ve aday adayı diye bir şey olmazdı” ifadelerini kullandı.

KENDİ HATALARINDAN DOLAYI BÜYÜK BİR OLASILIKLA ÇOĞU YERDEN GOL YİYECEKLER
Yaldız şunları söyledi:

“Sayın Özel, nasıl ki kurultayın hemen ardından Aydın’la devam edeceğiz denildi. Şunu söyleyebilirdi. İl başkanı üzerinden bile bu mesaj verilebilirdi. Şimdi ise il başkanı  birtakım adayları çağırıp ‘genel merkez şundan taraf’ mesajları veriyor. Aliağa’da Barış Eroğlu, Menemen’de Tahir Şahin gibi mesajlar veriliyor. İl başkanı bunu genel merkezden habersiz veremez. İl başkanının görevi bu… Ne yapacak başka? Farazi konuşuyorum, Buca, Narlıdere ile devam edeceğiz, geri kalanı tasfiye oldu anket sonucuna göre hareket edeceğiz, sınıfta kaldılar… Böyle bir şey var mı? Yok. Bu bana İzmir’de CHP genel merkezinin büyükşehirden tüm ilçelerden büyük bir tasfiye hareketini yapacağını düşündürüyor eğer siyasi bir tecrübesizlik değilse. Özgür Özel’in kendisi de olsa, 45 gün boyunca 13-14 aday adayı tarafından ısırılmaya dayanmaz. Bu mümkün değil. Güneş görmüş kar gibi eriyor belediye başkanları. Eridiler eridiler, bir avuç kar kaldı. CHP bu arkadaşları aday gösterse dahi kendi hatalarından dolayı bunları yaraladığı için büyük bir olasılıkla çoğu yerden gol yiyecek. Psikolojik üstünlüğü de ele almak kolay değil”