GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
23 Ağustos 2023 Çarşamba 09:01

Araştırmacı Yaldız ‘konu siyaset üstü’ dedi, AK Parti’yi uyardı: İki konuda masaya yumruk vurulmalı!

İzmir’in gündeminde yer alan çöp ve mezarlık alanı konularını değerlendiren İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü ve Gazeteci Ümit Yaldız, “AK Parti İzmir'in siyaset mühendislerinin iki konuda masaya yumruğunu vurması gerekir. Bunun üzerinden siyaset devşirmemeleri gerekir. İzmir'in çöpünün sağlıklı bertaraf edilmesi lazım. Biz İzmir’de uzay istasyonlarının olduğunu konuşuyor olmalıydık.  İzmir’e yapılan güzellikleri konuşmamız lazım ama kent çöp ve mezarlıkları konuşuyoruz. Bunu konuşuyor olmaktan utanıyorum” dedi.

EGEDESONSÖZ - İzmir’de son dönemlerde en fazla tartışma konusu olan katı atık bertaraf tesisi ile ilgili yeniden gündem hareketlenmiş durumda.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yazdığı mektupta da yer verdiği sorun ile ilgili AK Parti ve CHP’li isimler karşı karşıya gelmişti. Harmandalı’nın kapasitesini doldurması ve bölgede yaşanan kaymalar sonrası ‘çöp dökümü durdurulsun’ kararı verildiği süreçte alternatif olarak görülen Menderes’e ise AK Parti kanadından tepkiler gelmişti.

 Yaşanan süreçte Menderes çöp tesisi için verilen ÇED raporunun bitmesine sayılı günler kala İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Ümit Yaldız, Sonsöz TV’de açıklamalarda bulundu.

SOYER YAPILANLARI GÖRMEZDEN GELMİYOR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kamuoyu ile paylaştığı ve kentin onay beklediğini söylediği yatırımlara onay gelmesi hakkında konuşan Yaldız, “Sayın Soyer İzmir’e karşı yapılanları görmezden gelmiyor, öyle bir nankörlüğü yok. Ancak yapılmayanların da altını çiziyor. İzmir’in temel sorunları var ve bu konuda Hazine’nin atması gereken adımları var” dedi.

AK PARTİLİLER DE CHP’LİLER DE KAZAN KALDIRIYOR
Çöp ve mezarlık alanları ile ilgili AK Parti’nin harekete geçmesi gerektiğini belirten Yaldız, “AK Parti İzmir'in siyaset mühendislerinin iki konuda masaya yumruğunu vurması gerekir. Bunun üzerinden siyaset devşirmemeleri gerekir. İzmir'in çöpünün sağlıklı bertaraf edilmesi lazım. Bunun için sadece AK Partililer değil, CHP’liler de kazan kaldırıyor. Aziz Kocaoğlu döneminden beri  Torbalı’da adımlar atılırken CHP Torbalı İlçe Başkanı ve Belediye Başkanı davaya müdahil oldular. Yamanlar’a dümen kırıldığında, Karşıyaka'nın belediye başkanı büyük bir eylemsellikle  karşı çıktığına hatırlıyoruz. Menemen'e dümen kırıldığında Tahir Şahir’in karşı çıktığını hatırlıyorum. Menderes'te belediye başkan vekilinin çıkışı var. Ben 15 senedir katı atık işini takip ediyorum. Ben bir Rıdvan Karakayalı’yı gördüm tesisi isteyen” ifadelerini kullandı.

SADECE BÜYÜKŞEHİR’İN SORUNU DEĞİL
Menderes’teki tesise itiraz gelmesine tepki gösteren Yaldız, “İzmir modern kimliği olan bir kent. Tarih boyunca Cumhuriyet kuruldan iktisat kongreleri yapılıyor, Türkiye'nin ilk uluslararası fuarlarına ev sahipliği yapan kent. Bir dünya güzelleme yapılabilir. Bugün her alanda 2’nci 3’nci lige düşmüş bir kent. Biz ölülerimizi gömecek, çöpümüzü dökecek yer arıyoruz. Bu sadece Büyükşehir’in sorunu değildir, iktidar partisini de suçudur. Menderes belediye başkan vekili çöp istemiyoruz diyor. Peki Mendereslinin çöpünü ne yapacağız?  İletişim çağında yaşıyoruz, ikna etmek için birçok yöntem var. Tesisin benzer olduğu tesislere itiraz edenler götürülüp gösterilebilir” diye konuştu.

HAZİNE ARAZİLERİ İZMİRLİDEN SAKLANMAMALI 
Menderes Belediye Başkan Vekili Erkan Özkan’ın itirazlarını anlayabildiğini dile getiren Yaldız, “Özkan’ı anlıyorum, 6 ay sonra aday olacak ve ilçeye çöp tesisi getiren kişi olarak anılmaktan korkuyor.  Ancak İzmir’deki çöp sorunu çözen 500 kişiye istihdam sağlayan kişi olarak lanse edilebilse… 21’nci yüzyılın ortasına geldik. Katı atık hala vahşi depolamaya muhtaç olması kente yakışıyor mu? Ben kentlinin ölüsünü gömmek için mezar aramasın da anlamıyorum. Partili partisiz herkes ölüyor. Hepimize lazım. Hepimizin mezara ihtiyacı var. İzmir gibi kentin dağında taşında hazine arazileri dururken, zaman zaman bazıları yakınlara tahsisi edilirken bu kentin kentliye ait olan hazine arazilerinin İzmir'in ölüsünden saklanmasını anlamıyorum. Bu konuda Hazine’den direnç varsa onlara da seslenmek istiyorum. Bu konu derhal kentlinin gündeminden kalkmalı. Utanç meselesidir bunun konuşuluyor olması. Biz İzmir’de uzay istasyonlarının olduğunu konuşuyor olmalıydık.  İzmir’e yapılan güzellikleri konuşmamız lazım ama kent çöp ve mezarlıkları konuşuyoruz. Bunu konuşuyor olmaktan utanıyorum” dedi.

Yaldız, muhalefet belediyelerinin taleplerine Ankara’dan onay verilmesi ile ilgili ise, “İktidar partisinin, Erdoğan'ın İzmir ve gelen tüm muhalefet belediyelerin gelen talepleri kabul etmesi çok iyi bir şey. Geç olsun güç olmasın. Kent adına teşekkür ediyoruz” sözlerini kullandı.