GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
4 Eylül 2024 Çarşamba 14:05

Araştırmacı Yaldız’dan ‘SGK borcu’ yorumu: Enkaz edebiyatını doğru bulmuyorum!

İntegral Araştırma Şirketi Genel Koordinatörü Gazeteci Yazar Ümit Yaldız “CHP’den CHP’ye geçen belediyelerde başkanların enkaz edebiyatını doğru bulmuyorum. Türkiye'deki siyaset dinamiğinde son 50 yıldır iktidar partisi, muhalefet belediyelerini hep sıkıştırır. Bu siyasi gelenek... Ancak bu kadar üstlerine gidilmemeli. Devletin paraya ihtiyacı var, bu da sizin borcunuz, şu kadar affettim, şu kadar taksitlendirdim diyebilirdi. Hükümetin bunları yapması lazım” ifadelerini kullandı.

EGEDESONSÖZ- İntegral Araştırma Şirketi Genel Koordinatörü Gazeteci Yazar Ümit Yaldız Sonsöz TV’nın konuğu oldu. Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan Yaldız, belediyelerin SGK borçları gündemi ile ilgili değerlendirme yaptı.

TULUMBADA SU BİTTİ
Türkiye’de SGK’ya en borçlu kentin İzmir olarak açıklanması ve borcun silinmesi talebini değerlendiren Yaldız, “Bakan Işıkhan diyorsa doğrudur. SGK’nin başındaki kişi kendisi. Borç-alacak tablosunu ondan daha iyi gören olamaz. Bizim belediye başkanlarımızın tam borçla ilgili bilgi sahibi olmama ihtimali daha yüksek. Pek çoğu göreve gelmeden önce şunu, bunu yapacağız dediler, göreve geldikten sonra borç durumunu görmüşlerdir. Türkiye ekonomik olarak tulumbada suyun bittiği bir dönemi yaşıyor. Merkez Bankası eksi bakiyelerde, hükümet emekliye zam yapamadı. Zam yapsa yerel seçimde farklı sonuçlar alacaktı. Bu noktada bunu tahsil etmeyelim diyeceği noktada değiliz. Bu gerçeklik. Yerel yönetimlerden bu kadar geri çekilmişken, önemli kentleri CHP’ye kaptırmışken orayı da güllük gülistanlık ortam bırakmama politikası olacaktır” dedi.

BORÇLARI ÖDENMELİ ANCAK BİR ÖDEME PLANI YAPILMALI
CHP’li belediyelerin çuvaldızı kendisine batırması gerektiğini de söyleyen Yaldız, “SGK primlerini ödemeyin, vergileri de almayalım, üstüne kredi de verelim’ ortamı mı bekliyordu CHP’liler? Bu gömleği giyiyorsanız neyle karşı karşıya olduğunuz, ne kadar borç/personel olduğunu bilmeniz lazım. Bunu kendi partinizden devraldınız. Bu kamu kurumu kimsenin özel şirketi değil ki verileri gizlesin. 1 yıl öncesi Sayıştay Raporu bile birçok şeyi gösterir. 2 meclis üyesi tanıyorsanız, talip olduğunuz yer kendi partinizdense ilgili müdürleri arayınca size bilançoyu gönderecektir. CHP aday belirlerken devralınacak belediyede ne kadar borç var, bölge ile ilgili ne kadar bilgi var, mülakatın yapılması lazım. Cemil Tugay 5 yıl Karşıyaka Belediye başkanıydı ve Büyükşehir meclis üyesiydi. Her bilgiye ulaşabilecek sıfatı vardı. AK Parti’den ya da başka partiden geçen belediyelerde sıkıntılar olabilir ancak CHP’den CHP’ye geçen belediyelerde başkanların enkaz edebiyatını doğru bulmuyorum. Türkiye'deki siyaset dinamiğinde son 50 yıldır iktidar partisi, muhalefet belediyelerini hep sıkıştırır. Bu siyasi gelenek... Ancak bu kadar üstlerine gidilmemeli. Devletin paraya ihtiyacı var, bu da sizin borcunuz, şu kadar affettim, şu kadar taksitlendirdim diyebilirdi. Hükümetin bunları yapması lazım. CHP’li belediyeler ayrıcalıklı değil. Borçları ödenmeli ancak bir ödeme planı yapılmalı” ifadelerini kullandı.