GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
6 Haziran 2024 Perşembe 08:07

Araştırmacı Yaldız’dan İzmir’deki CHP’li belediyeler için değerlendirme: Tasarruf tedbirleri imdada yetişti!

İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü, Gazeteci-Yazar Ümit Yaldız, “Neredeyse işçisine borcunu ödeyebilen başkanın kasıla kasıla yürüdüğü bir dönemdeyiz. Çoğu başkan kabus görüyor. Tasarruf tedbirleri zordaki CHP’li belediyelere ilaç gibi geldi. Birkaç yıla bütçe dengesi yaptıktan sonra düzlüğe çıkıldığı evrede birkaç temel atarak seçim öncesi bir makyaj yapabilirler. Şu halde sosyal belediyecilik dışında pek bir şey yapabileceklerini sanmıyorum” dedi.

EGEDESONSÖZ-İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü, Gazeteci-Yazar Ümit Yaldız, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Programın gündeminde tasarruf tedbirlerin CHP’li belediyelere etkileri ele alındı.

ERDOĞAN’DAN İSTESELER BU KARARI ÇIKARAMAZLARDI
Yaldız yaptığı değerlendirmede “CHP’li belediyeleri zorlayan tasarruf tedbirleri oldu. Bornova Belediye Başkanı yaptığı açıklamada taziye evleri inşaatlarının dahi tasarruf tedbirlerine takılacağını söyledi. Tasarruf tedbirleri İzmir’deki belediyelerin imdadına yetişti. Erdoğan’dan isteseler bu kararı çıkaramazlardı. 2019 seçimleri, 2024 seçimlerine gidilirken CHP’li başkanların tamamında ‘pandemi oldu, deprem oldu, sel oldu’ dediler. Belediyeler hedefledikleri kadar çalışamadı denildi. Bu sebeple bir dönem daha devam edilmeli dediler. Bir kısmı da doğruydu. İktidar partisinin belediye başkanları da aynı sıkıntıları yaşadı. Türkiye’de hükümet artık bir çok adımı atamıyor. Hükümet, İzmir’e 7-8 yıldır çivi çakmadı desek yeridir. Yap-işlet-devret ile yapılan şehir hastanesini saymazsak... 10 sene önce söz verilen işler var. Hükümet buradan zaten çekilmişti. Soyer döneminde büyükşehir belediyesi, Buca ve Narlıdere metroları gibi hamleler yaptı. Hükümet ise yapamadı, çünkü tulumbada su yok. Memur maaşlarını ödeyebilen bir duruma evrildi. Belediyeler borçlanarak bir şey yapmaya çalışıyor. Sosyal yardımlar konusunda hükümet 1 numara iken, Soyer döneminde büyükşehir ile hükümet başa baştı. Hükümet gaza basamadığı için bu durum yaşandı. Gaza bassa geçemezsin zaten” dedi.

TASARRUF TEDBİRLERİ ZORDAKİ CHP’Lİ BELEDİYELER İLAÇ GİBİ GELDİ
Tasarruf tedbirlerinin belediyeler için bir onarım süreci olabileceğine dikkat çeken Yaldız, “AK Parti’den devralınan belediyelerde büyük pankartlarda borçları ilan ettiler CHP’li başkanlar. CHP’nin değişim yaşadığı yerlerde görülmedi. CHP’li başkanların çoğunda birkaç yer hariç pankartlık bütçeler devraldılar. Cemil Tugay, Karşıyaka’da 3-3,5 milyarlık borç bıraktı deniyor. Tam pankartlık aslında… Asamıyorsunuz ama bu gerçeklik. O pankartın fotoğrafını çizmişsiniz. Devraldığın yükle hizmet edemezsiniz. Bayraklı’da, Karşıyaka’da maaş ödenemiyor. Birçok yerde sorun var. Ekonomik sorunu görece daha az olan Bornova Belediyesi’nin başkanı, arsa satıyor, bu tedbirlerle ne yapacağımız belli değil, kasada para olsun diyor. Haklı olarak yapıyor. Çünkü bankalar tefeci gibi faiz veriyorlar.  Belediye başkanlarına tasarruf tedbirleri adı altında bir onarım yapma fırsatı doğdu. Sonuçta yeteneklerini konuşturan, kuliste iyi, sağlıklı borçlanabilen ve yatırım yapabilen yerleri de göreceğiz. Neredeyse işçisine borcunu ödeyebilen başkanın kasıla kasıla yürüdüğü bir dönemdeyiz. Çoğu başkan kabus görüyor. Tasarruf tedbirleri zordaki CHP’li belediyelere ilaç gibi geldi. Birkaç yıla bütçe dengesi yaptıktan sonra düzlüğe çıkıldığı evrede birkaç temel atarak seçim öncesi bir makyaj yapabilirler. Şu halde sosyal belediyecilik dışında pek bir şey yapabileceklerini sanmıyorum. Özgür Özel dahi tasarruf tedbirlerine  itiraz etmedi. Önce itiraz etmişti ancak durumu gördü Özel. Çünkü CHP’li belediyeler pankart açma hazırlığında… Önümüzdeki süreç dilerim ki değişir. Piyasalar, ekonomi, enflasyon düzelir olmazsa büyük handikaplar bizi bekliyor” şeklinde konuştu.