GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
7 Ekim 2024 Pazartesi 16:53

Araştırmacı Yaldız: İzmir Körfezi temizlenirse bu CHP'ye yazar!

İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü Ümit Yaldız, körfez kirliliği konusunda yaptığı açıklamada “Ankara bu kadar girişkense, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı bu fırsatı kaçırmamalı. Hükümet bu işin bir tarafında yer alacaksa, körfez temizlenirse bu CHP’nin başarısı olarak kayda geçer. Kokan İzmir de CHP’ye yazar. Kente kazandırılacak her eser, kim yaparsa yapsın yerel yönetimlere yazılır” dedi.

EGEDESONSÖZ- İntegral Araştırma Koordinatörü Ümit Yaldız, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Programın gündeminde ise körfez temizliği konusu vardı. Araştırmacı Yaldız, körfez temizliği konusunda bakanlığın harekete geçmesini İzmir için bir fırsat olarak yorumladı.

KÖRFEZ TEMİZLİĞİNİN BÜTÜN YÜKÜNÜN BELEDİYEYE DE BIRAKILMAMASI GEREKİYOR
Yaldız açıklamasında “SGK borcunu 6 aylık başkanlar mı yaptı? Körfezi de 6 aylık başkanlar kokutmuş olamaz. Ancak körfezi kokutan belediyenin kurumlarıdır, başkanı değil. İzmir Körfezi’nin kurtulması için fırsat ortaya çıktı. Hükümette birileri bu işe kendi sorumluluk alanında girmeye hazır. Bunu bakanın gelişinden anlıyoruz. Birileri körfez topuna girmek istiyor. İzmir artık dev bir foseptik haline gelmiş ve kokan bir şehir haline geldi. Sosyal medyada fenomenler İzmir’in kokusuyla dalga geçiyorlar. İzmir'in yaşadığı en önemli sorun haline geldi. Çözüm için müthiş bir fırsat var. Bu kadar dibe vurulmasaydı, belki bu iş halının altına süpürülecekti. AK Parti, konuya hassasiyet gösteriyor. Diğer yandan körfez temizliğinin bütün yükünün belediyeye bırakılmaması gerekiyor. Ankara bu kadar girişkense, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı bu fırsatı kaçırmamalı. Hükümet bu işin bir tarafında yer alacaksa, körfez temizlenirse bu CHP’nin başarısı olarak kayda geçer. Kokan İzmir de CHP’ye yazar. Kente kazandırılacak her eser, kim yaparsa yapsın yerel yönetimlere yazılır.” dedi.

KÜTAHYA, MANİSA, İZMİR’İN CHP’DE OLMASI GEDİZ’İN TEMİZLİĞİ İÇİN FIRSAT
Gediz’in doğuşundan denize döküldüğü alana kadar olan bölgelerde CHP’li belediyelerin hakimiyetinde olmasının da bir fırsat olduğunu kaydeden Yaldız, “İkinci fırsat şu: Biz yıllardır körfezi yazıyoruz. Arap Deresi 1 hafta kırmızı aktı, nereden kaynaklandığını bulamadık. Toplumsal bilinç eksik, kamuoyu "akıyorsa aksın" kafasında. Körfez, açık deniz değil; onlarca derenin getirdiği alüvyon var. Bir bilim insanı diyor ki, derelerin zemine beton dökülmesi körfeze zarar veriyor. Gediz diye bir kavramımız var. Yıllarca Büyükşehir Belediyesinin yetkili olmadığı dönemlerde, özel idareler söz sahibiydi. Kütahya, Manisa, İzmir valileri toplanırdı. Geçen günlerde sosyal medyada nehre zehir akıtıldığı görüntüler paylaşıldı. Gediz 3 ilde var: Kütahya, Manisa ve İzmir. Bu illerin belediye başkanları CHP’li. Bu bir fırsat. Genel merkezde bile heyet kurulsa... İzmir kokuyorsa Manisa mutlu mu oluyor? İzmir’de en çok Manisalı yaşar. Gediz Nehri sağlığına kavuşursa geçtiği ovalara can verir. Ne balıklar yaşayabiliyor, ne de insanlar sulama yapabiliyor. CHP’nin bu 3 ili almasının artısı bu olmalı. Sanayi atıkları körfeze geliyor mu, geliyor. Bilim insanları "körfezde çipura ve midye yemeyin" diye uyarıyor. Nehirlerin idari sınırı yoktur” şeklinde konuştu.