GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
19 Aralık 2023 Salı 09:22

Araştırmacı Yaldız, AK Parti’nin İzmir satrancını anlattı: Hamza Dağ karargaha çekilebilir!

İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü ve Gazeteci Ümit Yaldız, AK Parti’nin İzmir adayının belirlenmesi süreci hakkında açıklamalarda bulundu. Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’ın adaylık konusunda isminin ön planda olduğunu belirten Yaldız “İzmir’de yüzde 30’u koruyalım, İstanbul ve Ankara’ya odaklanalım derse Erdoğan, Hamza Dağ’ı karargaha çekebilir. Hamza Bey, medya ve iletişim alanından sorumlu bir isim ve sosyal medya ve dijital alandaki savaşın arkadaki komutanlarından birisi… ‘Bana İstanbul’da karargahta lazımsın’ derse partinin oyunu düşürmeyecek bir isimle devam edebilirler” dedi.

EGEDESONSÖZ- İntegral Araştırma Şirketi Koordinatörü ve Gazeteci Ümit Yaldız, SonSöz TV’de yayınlanan programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Programın gündeminde 31 Mart Seçimleri ve AK Parti’nin adayının kim olacağı konusu vardı.

ÜÇ İSİM İÇİN ÇALIŞMA YAPILIYOR
İzmir genelinde adayın belirlenmesi konusunda anket çalışması yürütüldüğünü söyleyen Yaldız, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’ın isminin ön plana çıktığını söyledi. Yaldız açıklamasında  “AK Parti’de işler normal seyrinde yürürse aday Hamza Dağ olur. Hamza Dağ ismi aday namzetleri arasında en yüksek performans gösteren aday olarak çıkıyor. Bunu birden fazla araştırma verilerine dayanarak söyleyebilirim. Yeni bir araştırma yapılıyor şu an. Araştırmada Bekir Pakdemirli, Selim Gökdemir, Hamza Dağ isimleri var. Araştırmayı GEN-AR şirketi yapıyor. Üçünün durumuna ve performansına bakacaklar” dedi.

‘BANA İSTANBUL’DA KARARGAHTA LAZIMSIN’ DERSE…
Partinin tanıtım ve medya başkanı olması sebebiyle Erdoğan’ın Dağ’a bu yönde de ihtiyacı olabileceğinin altını çizen Yaldız, “İzmir’in alınması uzak görüldüğü durumda misyon adayı ile çıkabilir AK Parti… Son seçimde yüzde 32 Erdoğan oy aldı. 2019’da yüzde 38’i gördü İzmir’de ama ülke daha farklı durumda. Oransal olarak parti oyu İzmir’de yüzde 28’ten yüzde 25’e düştü. Yüzde 30’u koruyalım, İstanbul ve Ankara’ya odaklanalım derse Erdoğan, Hamza Dağ’ı karargaha çekebilir. Hamza Bey, medya ve iletişim alanından sorumlu bir isim ve sosyal medya ve dijital alandaki savaşın arkadaki komutanlarından birisi… ‘Bana İstanbul’da karargahta lazımsın’ derse partinin oyunu düşürmeyecek bir isimle devam edebilirler. Son genel seçimde Hamza Bey ve ekibi AK Parti adına doğru işler yaptılar ve seçimin kazanılmasında rol oynadılar. Erdoğan ‘karargahta kal’ diyebilir, İstanbul ve Ankara seçimlerinin sonucuna göre farklı tasarrufta bulunabilir” şeklinde konuştu.

AK PARTİ’NİN ELİNDEKİ BELEDİYELERİ İKİYE KATLAMA FIRSATI OLABİLİR
Seçim sürecine teşkilatın sinerjisine ihtiyaç olduğunu ve teşkilat performansının seçim sonuçlarına yansıyacağını kaydeden Yaldız, AK Parti’nin İzmir’deki tüm yerel seçimlerde ithal adayla yola çıkmasına da dikkat çekti.

Yaldız şunları söyledi:

“CHP, İzmir’de süreci yönetemiyor. Aday adayları var, aday adayı başvurusu olmayan aday adayları var. 14-15 isim sayıyorsunuz CHP adına… Aday belirleme ile ilgili yöntem tartışması sürüyor, anket tartışması var. CHP’nin bu süreçte küskün yaratması olası. Sadece 47 aday adayı var Urla’da. Birini seçip diğerlerini bırakacaksınız ve bunların 40’ı küsecek. Sandık olursa minimize edersiniz. Sandık olmazsa başka partiye gidip çalışabilirler. CHP’yi bekleyen asıl tehlike bu. AK Parti’de ise süreç derin yürütülüyor. Dışa vurulmuyor. Temayüller yapılıyor, genel merkeze yöneticiler çağrılıp ‘üç isim yaz, sandığa at’ deniyor. Buralarda gaz alınıyor ve haliyle küskün de az oluyor. Oradaki bazı isimlerin başka partiye çalışması durumu zaten olası değil. Bugün değilse başka pozisyonda değerlendirilme ihtimali var. AK Parti süreci daha az yarayla atlatır. AK Parti, ses getirecek aday teşkilatı sahaya indirip teşkilatı seçimi kazandıracak bir havaya büründürürse elindeki belediyeleri ikiye katlama fırsatı olabilir. Çünkü Millet İttifakı’ndaki bölünmüş var. Teşkilat sahaya inerse farklı olur. 300 bin üyesi var çünkü. Geçen seçimde inmediler. Teşkilat inanmıyorsa sahaya inmez. Hamza Dağ neden doğru diyoruz. Gençlik kollarından gelmiş ve İzmir’in bağrından çıkmış birisi. CHP’de bu kadar ithal aday tartışmasının yapıldığı yerde sahaya inerse AK Parti teşkilatı kendisine sahip çıkar. Teşkilat mobilize olur. Son iki aday Binali Bey de kusura bakmasın ithal aday olarak görüldü. Sonra kendisi İstanbul’da aday gösterildi. Binali Bey, Erzincanlı bir siyasetçi. Kentlere yaptığı hizmetler kabul edildi ama İzmir’in bağrından yetişmiş bir isim değildi. Taha Aksoy’u saymıyorum. İzmir’in kendi bağrından çıkmış bir isim aday olmadı. Aksoy siyasetçi değildi, teknokrat kadrodan gelen bir isimdi. İzmir’in Abdullah Gül’e bırakıldığı dönemde tercih edildi ve AK Parti, İzmir’in bağrından yetiştirdiği aday ile sahaya inmedi. Belki de ilki başaracaklar”