GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
4 Ekim 2017 Çarşamba 09:34

Anneler günü faciası için kritik rapor: Kazanın sorumlusu...

Muğla'daki feci kazanın ardından teknik ve trafik bilirkişiler tarafından hazırlanan raporda, olayın tek sorumlusunun ve asli kusurlu kişinin, araca fren sistemini güçlendirmek için uygun olmayan ek hava takviyeli  fren sistemi  takan araç sahibi Bülent Çetindağ olduğu belirtildi.

Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde geçtiğimiz 14 Mayıs’ta  Anneler Günün de meydana gelen ve 24 kişinin öldüğü  10 kişinin de yaralandığı  trafik kazasıyla ilgili trafik ve teknik bilirkişi raporlarında, olayın tek sorumlusunun ve asli kusurlu kişinin, araca  fren sistemini güçlendirmek için ek hava takviyeli  fren sistemi  takan araç sahibi Bülent Çetindağ olduğu belirtildi. Bilir kişiler  40 sayfadan oluşan  raporlarını olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı’na teslim ettikleri öğrenildi.

Olaya neden olan kaza, geçtiğimiz 14 Mayıs’ta  12.30 sıralarında, Muğla- Marmaris karayolunun Sakar Geçidi rampasında meydana geldi. İzmir Buca İlçesi  Anneler Günü kapsamında düzenlenen günübirlik Marmaris gezisi için yola çıkan, kadınlar ve çocukların da bulunduğu grubu taşıyan, şoför Armağan Serttaş yönetimindeki 03 FR 747 plakalı tur midibüsünün iddiaya göre freni boşaldı. Keskin virajların bulunduğu rampada sürücünün kontrolünü yitirdiği midibüs hızla yol almaya başladı. Yolcuların çığlıkları arasında, virajda yaklaşık 30 metreden alt yola uçan midibüs, 35 AL 1645 plakalı otomobilin üzerine düştü. Midibüsten fırlayıp etrafa saçılan ve araç içinde sıkışan 24 kişi yaşamını yitirirken, 10 kişi ise  yaralı olarak hastanelere kaldırılıp tedavi altına alındı.

Olayı soruşturan Cumhuriyet Savcısı olayla ilgili rapor hazırlamaları için  iki ayrı  trafik ve teknik bilirkişisi oluşturdu.  Trafik Bilirkişileri Komiser yardımcısı Can Kurt, polis memurları Ergün Peker ve Şahin Çavuş ile  teknik bilirkişiler  Ege Üniversitesi  Ege MYO. Otomotiv Prg. Öğretim üyesi  Yardımcı ı Doç. Dr.  Bülent Demir, Ege Üniversitesi  Ege MYO. Otomotiv Prg. Öğr. Elemanı  Recep Erken , ISUZU Mekanik Teknik uzmanları  Mustafa Ünal ve  Yusuf Kenan Kurt  hazırladıkları raporları savcıya teslim etti.

MİDİBÜS 21 KİŞİLİK
Trafik ve teknik bilirkişileri raporlarında kazanın oluşuna neden olan  sebep konusunda  ortak noktada buluştukları dikkat çekti.  Trafik Bilirkişileri Komiser yardımcısı Can Kurt, polis memurları Ergün Peker ve Şahin Çavuş raporlarında şunları belirtti;

“03 FR 747 plakalı araç 03.10.2002 trafiğe çıkmıştır. 2003 model araç  yaklaşık 14 yaşında ,20 yolcu+ sürücü koltukludur.11.10 2013 tarihi itibariyle  Bülent Çetindağ adına  kayıtlı olduğu tespit edilmiştir. Şoför olay günü  yönetimindeki araçla  kazanın olduğu bölgenin 18 kilometrene geldiğinde,direksiyon hakimiyetini kaybederek, önce bölünmüş yolun sol arasındaki bariyerlere,sonra da yolun sol  tarafındaki  beton bariyerleri aşarak alt yola düşmesi sonucu  ölümlü ,yaralamalı ve maddi hasarlı trafik kazası meydana  gelmiştir “dedi.

Araç içerisinde sağ  kurtulan tanıkların  “Aracın frenlerinin patladığı ve tutmadığı “ yönünde  ifade verdiklerini de belirten trafik bilirkişileri, teknik inceleme sonucunda ise  trafik kazasının sebebinin aracın fren hidroliğinin boşalması  sonucu  fren sisteminin  devre dışı kalması  ve frenlerinin  tutmaması olduğunun tespit edildiğini belirtti. Araç üzerindeki inceleme neticesinde  aracın fren sisteminin devre dışı kalması temel iki nedeni olduğu anlaşılmıştır .

“KAZANIN OLUŞU İKİ NEDENDEN”
Kazanın oluş nedenin iki nedenden meydana geldiğini de belirten bilirkişiler, “ Birinci neden;  Sağ arka tekerlekte bulunan fren teker silindiri  o-ringinin  (lastik sızdırmazlık contasının ) yırtılması  sebebi ile sağ arka  tekerlekten fren hidroliğinin tamamen  boşalması. İkinci neden :  Aracın fren sisteminin orijinal  yapısına müdahale  edilerek ,fren sistemini güçlendirmek  ve kolaylaştırmak amacıyla  uygun olmayan hava  tankları, ek hava takviyeli ‘Servo fren’ sistemi takılmasıdır.  Bu işlemler aracın orijinal fren sistemini bozmuştur. Orijinal fren sisteminde ön ve arka tekerler için  iki ayrı  ve birbirinden bağımsız hidrolik çıkış mevcuttur.Makine Mühendisleri Odası  ve Türk Standartları Enstitüsünden  (TSE) gerekli yasal ve  izinler alınmadan  yapılan bu sistemde ‘Ana marka pompası ‘ çıkışlı ek bir bağlantı ile  direk bu harici takılan hava tankına verilmiştir. Bu tanktan alınan çıkışın ön ve arka  tekerlekte ( bir hatta kaçak oluşu, diğer hat etkilenmesin  diye iki ayrı  hatta  verilmesi gerekirken)  sadece bir hat üzerinden  verildiği görülmüştür. Aracın dört tekerleğinden, sağ arka teker fren hattından fren  hidroliği kaçağı olması nedeni ile  tüm sağ tekerin hidroliğinin boşaldığı  ve hidrolik kalmadığı için aracın hiçbir teker frenin  tutmadığı anlaşılmıştır. Aracın sahibi Bülent Çetindağ, aracın  orijinal fren sistemini standart dışı  fren sistemi ile değiştirdiğinden, ‘Asli kusurludur’ . Şoför Armağan Sertbaş,  kazada tüm kurallara uyarak,bütün tedbirleri  aldığı,gerekli uyarıları yaptığı,aracı durdurmak için çaba harcadığı, ancak aracın frenleri patladığından kazayı etki eden araç aksamları fren patlaması kusurundan kazanın meydana gelmesi sebebiyle bu kazanın  oluşumunda ‘Kusur  izafe edilemeyeceği ‘ kanaatine  varılmıştır. Meydana gelen kaza ile ilgili olarak 35 AL 1645  plakalı araç  sürücüsü  Cemil Bahşi  ve 03  FR 747 plakalı  otobüs içerisinde yolcu olarak bulunan maktül  ve müştekilerin , yolun yapım,bakım ve onarımından sorumlu  Karayolları Genel Müdürlüğünün kazanın oluşumunda , Karayolları Trafik  Kanununu ihlal eden bir davranışlarının olmadığından dolayı  kusur izafe edilemeyeceği kanaatine  varılmıştır.Bu nedenlerden dolayı maktül sürücü Armağan Sertbaş, müşteki sürücü Cemil Bahşi ve araçta ölen ve yaralanan kişilerin kusuru bulunmamaktadır “dedi.

“TEKNİK BİLİRKİŞİLERDE AYNI YÖNDE RAPOR VERDİ “
Teknik bilirkişiler  Ege Üniversitesi  Ege MYO. Otomotiv Prg. Öğretim üyesi  Yardımcı ı Doç. Dr.  Bülent Demir, Ege Üniversitesi  Ege MYO. Otomotiv Prg. Öğr. Elemanı  Recep Erken , ISUZU Mekanik Teknik uzmanları  Mustafa Ünal ve  Yusuf Kenan Kurt  ta hazırladıkları iki sayfadan oluşan raporlarında , “ Kaza anında aracı kullanan araç sürücüsünün,  aracın sürekli kullanan br sürü olmadığı,raporumuzun teknik açıklamalar kısmında detaylı olarak belirtildiği  üzere kaza  esnasında sürücünün el  frenini de kullandığı ancak yolun eğiminin yüksek olması  nedeniyle el  freni sisteminin  de aracı durduramadığı,sürücünün kazada fren patladıktan sonraki eylemlerinde ve frenin patlaması ihtimali  olmadığı kanaatine varılmıştır. Bu tespitlerimiz neticesinde, sonuç olarak meydana gelen  kazada ‘Araç malikinin asli kusurlu olduğu’  hususundaki görüş,tespit ve kanaatlerimizi  içerin raporumuzu, hukuki  değerlendirilmesi ve  nihai  kararı  savcılığınıza ait olmak üzere  saygılarımızla arz ederiz “ dedi.

Her iki raporun olayı soruşturan Muğla Cumhuriyet Savcısına teslim edilmesinin ardından, savcılığın kısa sürede olayla ilgili kusurlu bulunan kişiler hakkında dava açması bekleniyor. (Bahri Karataş)