GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
9 Eylül 2023 Cumartesi 08:05

Altın madenine tepki çığ gibi… İzmir’in Çatısı’nda ‘yeşil’ isyan!

Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı, Koza Altın Madeni Şirketi’nin, İzmir’in Çatısı olarak bilinen Ödemiş-Bozdağ’daki Gölcük Gölü'ne 3 kilometre uzaklıktaki patlamalı altın ocağı açmak için izin istemesine tepki göstererek, “Burası ormanların tam merkezindeki bölge. Su kaynaklarımızın olduğu bölge… Gölcük Koruma Alanı yerleşim birimi ve kendisine has endemik bitki türleri var. Bu iş tam bir akıl tutulması ve densizlik” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- İzmir'in doğal güzellikleri arasında yer alan Gölcük Gölü'ne 3 kilometre uzaklıktaki ormanlık alanda Koza Altın Madeni Şirketi patlatmalı altın ocağı açmak için izin istedi.

Proje ile ilgili ÇED sürecinin başlatan Bakanlığın önümüzdeki aylarda kararını vermesi bekleniyor. Öte yandan yapılması planlanan şirket için tepkiler gelmeye başladı.

DİKİLİ MAHSULÜN OLDUĞU OVA
Egedesonsöz’e konuşan Ödemiş Kent Konseyi Başkanı Mehmet Taşlı, yapılmak istenen maden ocağının yerleşim yerine çok yakın olduğunu belirterek “Dördüncü grup işletme başvurusu, ağır metallerin olduğu grup, yüksek asit, arsenik ya da doğaya zarar verecek başka yöntemlerle elde ediliyor. Bu da geri dönüşümü imkânsız zararlar veriyor. Nerede kuruluşa kurulsun toprak binlerce yıl boyunca bereketsiz kalıyor. Oradaki dengeyi bozuyor. Kıraç arazilerde bir miktar belki tahammül edilebilirdi ancak bahsedilen bölge Gölcük Ovası. Dikili mahsulün yoğun olduğu ve göle 3 kilometre. Yerleşim alanında en son biten evin 70 metre yakınında” dedi.

AKIL TUTULMASI
Maden sahasının kurulma girişimini akıl tutulması olarak değerlendiren Taşlı, “Hem işletme sahibinin, hem aracı hizmet grubunun bu işe göz yumanların, siyasi ve bürokratların gözü dönmüşlüğü ve cüretkârlığıdır. Gerçekleşmesi mümkün değil. Eğer gerçekleşirse de İzmir’in cennetini cehenneme çevirmek olur. Bu bölgedeki madenin her türlüsüne izin verilmesi bırakın ağır metallerin olduğu sahaları kum ocağı bile yapılamaz. Burası ormanların tam merkezinde ve su kaynaklarımızın olduğu bölge…  Gölcük Koruma Alanı yerleşim birimi ve kendisine has endemik bitki türleri var. Bu iş tam bir akıl tutulması ve densizlik” şeklinde konuştu.

10 YILDA 3’ÜNCÜ BAŞVURU
10 yıl önce de şirketin maden ocağı açmak için başvuruda bulunduğunu hatırlatan Taşlı, “10 yıl önce de bu şirket 3 sefer ocak açmak için başvuru yapmıştı. Geçmiş dönemde, Küçük Menderes Havzası Tarih ve Doğa Katliamına Hayır Platformu (Havza-Plat) dediğimiz demokratik kuruluşlarla beraber bir mücadele ortaya koymuştuk. Büyükşehir Belediyesi, AK Partili, CHP’li belediyelerle hep birlikte karşı çıkmıştık. Görüşleri ne olursa olsun yanlış olan her şeyin sonuna kadar karşısında duracağız.  Bu işin olamayacağını yine söylüyoruz. Mücadeleye devam edeceğiz. Bu işe niyetlenen organize eden kimse burada enerjisini, zamanını, parasını kaybetmesin. Doğayı savunmaya devam edeceğiz. Bu direniş Koza-Der öncülüğünde olacaktır” ifadelerine yer verdi.