GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
7 Temmuz 2023 Cuma 15:33

Alsancak Limanı satışı için 'yerli formülü' önerisi... CHP'nin çağrısına İzmir iş dünyası ne dedi?

CHP İzmir İl Örgütü’nün Alsancak Limanı’nın Birleşik Arap Emirlikleri'nden bir şirkete satışıyla ilgili yaptıkları açıklamada ortaya attığı “Limanı yerli bir konsorsiyuma verelim” teklifine üç kurumun başkanından farklı açıklamalar geldi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun, Milletvekilleri Mahir Polat, Rıfat Nalbantoğlu ve Yüksel Taşkın ve bazı belediye başkanlarıyla birlikte Alsancak Limanı’nın Araplara satılması ile ilgili liman kapısında bir açıklama yapmıştı. Limanın Araplara satışına karşı çıkan İl Başkanı ve vekiller, “İzmirli iş dünyasına teklif ettiniz mi? Pekala bir konsorsiyumla limanı onlar da işletebilir” düşüncesini ortaya atmıştı. Bu öneriye, iş dünyasından yanıt geldi. EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, Deniz Ticaret Odası Başkanı Yusuf Öztürk ve Ege İhracatçılar Birliği Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, bu teklifi şu sözlerle değerlendirdiler:

DEVLETİN TAKDİRİ ÖNEMLİ
Ender Yorgancılar:
Alsancak Limanını işletmek, çok büyük bir iş. Daha önce de ihaleye çıkarılmıştı. Limana çok önemli bir yatırım yapılması gerekiyor. Bugünkü rakamlarla 1 milyar 300 milyon dolarlık bir yatırım gerektiren bir şey bu. Liman işletmek çok farklı bir iştir. Büyük sermaye isteyen bir iş. Her türlü şekilde sermayeyi oluşturur, yükün altından kalkarsın. Ancak liman işletmek başka bir şey.  Ben mesela gazetecilik yapabilir miyim? O ihtisas gerektiren bir konu. Dolayısıyla devletin takdiri önemli. Odalarımızın güçbirliğinde liman işletmesine girilebilir mi? Bunu hiç kimseyle konuşmadan cevaplamam mümkün değil.

BİLMEDİĞİMİZ BİR İŞİ YÖNETEMEYİZ
Mahmut Özgener:
Alsancak Limanı üzerinden siyasi bir tartışma açılmış durumda. Ben kendi odam adına konuşuyorum, böyle bir siyasi tartışmanın içinde ve ortamında olmayı doğru bulmuyorum.Siyaset, bizi bu konuda anlayışla karşılamalı. İzmir Limanı ile ilgili EİB Başkanı Jak Eskinazi’nin beyanatının altına imzamı atarım. Alsancak Limanı’nın özelleştirilmesi doğru bir karardır. Limana yatırım gerekiyor. Ben iş insanıyım, her işi erbabına bırakmak lazım, derim. Bu öneri, bize duyulan bir güvenin ifadesidir, teşekkür ediyorum; biz odalar olarak bilmediğimiz bir işte söz sahibi olup yönetemeyiz. Daha da önemlisi,  ciddi bir yatırım finansmanına ihtiyaç var. Bizde öyle kaynak yok. Daha önceki ihalede de liman işletmeciliğini bilen firmalar vardı.  Ben bilmediğim bir işi yapamam.

ASLINDA ÖNCE ARKAS’A TEKLİF EDİLMESİ GEREKİRDİ
Jak Eskinazi:
Bizim bu işe girecek kadar paramız yok ki. Küçük ortak olabiliriz belki ama İzmir’de Alsancak Limanı’nı işletecek çok büyük firmalar var, mesela Arkas gibi. Zamanında ihaleye girmişti Arkas. Aslında önce Arkas’a teklif edilmesi gerekirdi. Kapalı kapılar ardında değil de şeffaf bir şekilde ihale edilmesi gerektiğini ifade etmiştim. Şu bir gerçek ki, ihaleyle satış daha karlı olur. Bizim liman işletme için paramız da yok, donanımımız da yok. Liman işletmeciliği apayrı bir iştir.

DESTEĞİMİZ TALEP EDİLİRSE, YERİNE GETİRMEYE HAZIRIZ
Yusuf Öztürk: Liman işletmek profesyonellik ve bir temel gerektirir, Tüm dünyadaki eğilim bu şekildedir. Profesyonelce, İzmir limanının değerine değer katacak yerli ve yabancı liman işleticilerinin ilgisi beklenmelidir. Tabii ki sektörümüzün ve limanlarımızın gelişimi için desteğimiz talep edilirse yerine getirmeye hazırız. Ülkemiz ve şehrimiz için hayırlısı ne ise o olsun.