GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
1 Ekim 2023 Pazar 11:55

Aliağalılardan cüruf izni tepkisi: Zehirlenmek istemiyoruz!

Vatandaşların itirazlarına ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin olumsuz görüşüne rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Aliağa için verdiği üçüncü cüruf tesisi onayı ile ilgili Aliağa Çevre Platformu ‘karardan dönülmesi’ çağrısında bulundu. 

EGEDESONSÖZ - İzmir’de bir dönem tartışmalara neden olan ve çevre örgütlerinin karşı çıktığı cüruf depolama tesislerine bir yenisi daha ekleniyor. Kardemir Çelik Sanayi Şirketi, İzmir’in Aliağa ilçesine çelikhane cürufu depolama ve geri kazanım tesisi kurmak için yaptığı başvuru Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan onay aldı. Bakanlık ‘ÇED olumlu’ kararı verdiğini açıkladı.

Bakanlığın verdiği izne Aliağa Çevre Platformu’ndan tepki geldi. Açıklamada “Aliağa Çevre Platformu özelinde tüm Aliağa halkı olarak daha fazla zehirlenmek istemiyoruz. Alınan kararlarda sermayenin değil halkın çıkarlarının önceliğiniz olmasını bekliyor ve halka rağmen alınan bu karardan biran önce dönülmesini istiyoruz.” denildi.

PROJE HAKKINDA!

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

Kardemir Çelik Sanayi Şirketi'nin ilçemiz Çıtak Mahallesi sınırları içerisine çelikhane cürufu depolama ve geri kazanım tesisi kurmak için yaptığı başvuru Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan onay aldı. Bakanlık ‘ÇED olumlu’ kararı verdiğini açıkladı. Açıklanan bölgede tarım alanları, yeraltı suları, yapay sulama göleti ve ormanlık alan bulunmaktadır. İnanmazsınız belki ancak bunların yanında Çıtak Mahallemizde "insan" yaşamaktadır. Tüm bunlara, büyük şehir belediyemizin olumsuz rapor vermesine rağmen alınan bu karar Aliağalılar için ne anlama geliyor gelin biraz daha yakından bakalım. 

Bize diyorlar ki sizin yaşadığınız ilçede bacası "denetlen(meyen)en sanayi tesisleri havanızın kalitesini bozmuyor, biz her ne kadar uzun bir süredir hava ölçümlerini halka açıklamasak da, aslında gün boyu özellikle de rüzgârsız günlerde burnunuza gelen, evlerde size ocak kontrol ettiren o gaz kokusu aslında yok (!). Bize diyorlar ki ilçenizde başta asbest olmak üzere pek çok zararlı ağır metali toprağa, denize salan bir gemi söküm tesisi yok. Yani tesis var elbet ama sizi zehirlemiyor (!) kanser, ölümcül akciğer hastası falan oluyorsanız sebebini yıldızların konumunda, retrolarda falan arayın. Bize diyorlar ki ilçenizde onlarca tesis var hepsi de yasalara, mevzuata uygun çalışıyor. Kurulmak istenen Cüruf depolama tesisi de yine yasalara ve mevzuata uygun olarak işleyecek. Gördünüz gibi tam ve doğru bir denetimle ilçenizin hava, toprak, su kalitesi mükemmel (!)  

Sevgili Aliağalılar;
Bizler biliyoruz ki bu ilçe kirli. Ve maalesef bizlerin sağlıklı bir çevrede yaşamak hakkı sermaye gruplarının çıkarlarından, kâr hırslarından değerli görülmüyor. Oysa dünyanın da küresel kaynama dönemi olarak nitelendirdiği geri dönüşsüz bir döneme girdiğimiz, İklim krizinin günlük yaşamlarımızda hissedilir hâle geldiği şu günlerde "paranın" yenemeyecek, içilemeyecek, bir avuç temiz toprağı, bir yudum suyu yoktan var edemeyecek olduğunu anlamamız için daha ne olması gerekiyor? 

Değerli Çıtak Köylüleri;
Arazilerinizin fahiş fiyatlarla satın alınmak istendiğini biliyoruz. İlk bakışta size cazip gelen bu tekliflerin sadece topraklarınızı satın almayacağını, bunun yanında senelerdir, kim bilir kaç kuşaktır yaşadığınız köyünüzdeki tüm yaşamı da yok etmek üzere satın alınacağını bilmenizi isteriz. 

Sizler orada yaşamaya devam edeceksiniz. Demir tozunun ciğerlerinize dolduğunu, toprağımızı, suyumuzu gün gün kirlettiğini, yeraltı sularına karıştığını göreceksiniz. Üstelik bu etki sadece köyünüzle de sınırlı kalmayacak. Çocuklarınızın, torunlarınızın yaşadığı Aliağamızı da zehirleyecek.

Son olarak bizler Aliağa Çevre Platformu özelinde tüm Aliağa halkı olarak daha fazla zehirlenmek istemiyoruz. Alınan kararlarda sermayenin değil halkın çıkarlarının önceliğiniz olmasını bekliyor ve halka rağmen alınan bu karardan biran önce dönülmesini istiyoruz. 

Aliağa Çevre Platformu (ALÇEP)