GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
23 Haziran 2022 Perşembe 15:35

Akça Holding GES işine girdi... 14 milyonluk yatırım!

İşadamı Rıza Akça’nın sahibi olduğu Osman Akça Tarım Ürünleri A.Ş enerji işine yaptığı yatırımlara bir yenisini daha ekledi. Şirket, Aliağa’da 14 milyon TL kaynak ayırarak lisanssız güneş enerji santrali (GES) kuracak.

EGEDESONSÖZ/ Dondurulmuş ve kurutulmuş meyve -sebzelerin imalatı konusunda yaptığı faaliyet ile tanınan, İşadamı Rıza Akça’nın sahibi olduğu  babasının adını taşıyan Osman Akça Tarım Ürünleri A.Ş güneş enerjisi işine girdi. Gıda sektörünün dışında enerji yatırımları da yapan Akça ailesi lisanssız güneş enerji santrali (GES) kurma kararı aldı.

Şirket Aliağa İlçesi, Yüksekköy Mahallesi’nde Lisanssız Güneş Enerji Santrali (4,693 MWm/3,9 MWe) projesi kurarak işletecek.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ÇED başvurusu yapan şirketin yatırım maliyeti 14 milyonu geçecek.

Projeyle ilgili bilgilerin yer aldığı başvuruda, “Projenin inşaat süresinin 6 ay sürmesi ve inşaat montaj aşamasında 20 kişinin çalışması planlanmaktadır. Ekonomik ömrünün 25 yıl olacağı öngörülmekte ve işletme aşamasında ise 6 kişinin çalışması planlanmaktadır. Kurulması planlanan tesiste tek kristalli yapılar (monokristal panel) kullanılarak optimum açıda sabitlenmiş fotovoltaik sistemler ile güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürmesi planlanmaktadır. Alternatif elektrik enerjisi transformatör vasıtasıyla şebeke dağıtım gerilimine yükseltilip mevcut elektrik şebekesine aktarımı sağlanarak elektrik enerjisi elde edilmiş olacaktır. Güneş enerjisinden elektrik üretmek için tercih edilecek solar panel çok önemlidir. GES projesi kapsamında kullanılacak paneller güneş enerji paneli çeşitleri arasındaki en verimli güneş paneli olan monokristal panel sistemi seçilmiştir” ifadeleri yer alıyor.