GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
4 Eylül 2020 Cuma 15:59

Ağaçların sökülmesine tepki göstermişlerdi: Ormanı parselleyip kaçak elektrik hattı çekmişler!

İzmir’in Karaburun İlçesi’nde belediyenin yol çalışmaları yaptığı bölgede ağaçların sökülmesine tepki gösteren Kozoğlu Sitesi’nde yaşayan bazı kişilerin ormanlık alanı parseleyip tel çit çektikten sonra barakalar inşa ettikleri ve kaçak elektrik-su hattı çektikleri ortaya çıktı.

EGEDESONSÖZ- İzmir’in Karaburun İlçesi eski Mordoğan Beldesi’nde yol genişletme ve çevre düzenlemesi sırasında sökülen ağaçlar nedeniyle başlayan tartışma sürüyor.  Bölgede yaşayan bazı vatandaşlar ağaçların köklenmesine tepki gösterirken belediye ise imar planlarında “yol” olarak görünen alana izinsiz dikim yapıldığını belirtmişti. Belediye, resmi olarak 25 metre olması gereken yolun 7 metreye kadar düştüğünü, araçların görüş açılarını kapattığını ve ihtiyaca cevap veremediği için düzenleme yapıldığını ifade etmişti.

Yol çalışmalarına en çok tepki gösteren ve ağaçların bulunduğu yerde kalmasını isteyen Kozoğlu Sitesi’nde yaşayan bazı vatandaşların sitenin arka tarafında bulunan ormanlık alanı parselledikleri ve tel çit ile çevirdikleri ortaya çıktı. Kapatılan alanda barakalar inşa eden bazı isimlerin kaçak elektrik ve su hattı çektikleri de tespit edildi. Karaburun Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi gerekli işlemleri başlatırken kaçak elektrik hattının kontrolü için Gediz A.Ş’ye de resmi yazı yazılacağı öğrenildi. Sitenin arkasını çeviren önüne de ağaçları dikip yolu daraltan vatandaşlardan bazıları aynı site içinde bulunan komşularının yasa dışı işlem yaptığını belirtti.

AK PARTİ: “İSİMLERİ VERİLSİN”
Konu, Karaburun Belediyesi’nin meclis toplantısında da gündeme geldi. AK Parti Meclis Üyesi Gökhan Toramanlar AK Parti grubu adına verdiği önergede,  belediyenin yol düzenleme çalışması yaptığı caddede video görüntülerini çeken Gamze ve Didem Aypak kardeşlerin isimlerinin caddeye verilmesini istedi.  Toramanlar, “Bu konunun ulusal gündeme taşınması bizi etkiledi. Bu iki kardeşin çevreci hassasiyetinin tüm ülkeye örnek olması gerekiyor. Bizim kanaatimiz bu belediyenin ayıbıdır. Çevrecilik lafta olmaz, icraatla olur. Esas çevrecilik bilinci bu kardeşlerin yaptığıdır” dedi.  Önerge, oy çokluğu ile ret edildi.

BİZ MÜCADELE EDERKEN NEREDEYDİNİZ?
Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan sözlerine, “Burada yaşamadığımız için siz herhalde bölgeyi bilmiyorsunuz” diyerek başladı. Erdoğan, “Meseleyi ulusal basına çıkarmak için ilçe başkanınız Adem beyin boy boy fotoğraflarla yayınlar yaptığını da biliyoruz. Ağaç dikildiğini iddia ettiğiniz yer şu anda tel örgülerle çevrilmiş alandır. Öğrencilerin geçmişte ağaç diktiği yer burası değildir. Maalesef ki bu yol yeni sokak değil Mordogan-İzmir ana yoludur.  Merkezle bağlantı sağlayan ana bir caddedir. 1993 yılından bu yana imar planlarında vardır. Ne acı ki karşıdaki site uyarılara rağmen yavaş yavaş ağaçlandırma alanının önünü ağaç dikerek gasp etmiştir.  Biz o ağaçları zorunlu olduğu için taşıdık. Sitenin oradan çöp kamyonu bile geçemiyor. Orada oturanlar araçlarını yola park ediyorlar. Biz kimsenin gözünü boyamak için iş yapmıyoruz.  Videoyu çeken genç kız ‘kendime takipçi bulayım’ diye bir Youtuber olarak bunu yapmış. Biz bunu tespit ettik. Esas ağaçlandırma alanında mangal alanları ayarlayanlara bakın. Keşke taşınabilecek bir ağaç türü olsaydı da biz taşıma yapsaydık. Sadece tek sıra ağaçlar alınmıştır. Alınmasaydı yol açılmayacak ve kazalar olacaktı.  Bu durum başka yerlere çekilmeye çalışılıyor.  Biz GES için ağaçlar kesilmesin diye mücadele ederken bu arkadaşlar neredeydi? RES ve GES’ler için ağaçlar kesilirken mücadelemize niye destek olmadılar.  Biz gösterilmek istendiği gibi ne ağaç katili, ne doğa düşmanıyız. Herkesten çok çevreci ve doğayı seviyoruz. Bizim kötü bir amacımız olsaydı tüm ağaçları kaldırırdık. Yol açmak için yaptığımız işi yanlış yerlere kimse çekmesin” diye konuştu.

AYRINTILI AÇIKLAMA YAPILMIŞTI
Olayın büyümesi üzerine açıklama yapan Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, “Mordoğan İskele ile Karaburun ana arter karayolunu birbirine bağlayan Fatih Caddesi üzerinde Namık Kemal Caddesi ile kesişim noktasında, kavşak girişinde bulunan 25 metre genişliğinde ana cadde üzerinde bulunan, trafik akışında sürekli sorun yaratan ve kazalara sebebiyet veren ağaçlardan 15 adedi, Orman Bölge Müdürlüğü’nün de olumlu görüşü alınarak kaldırılmak zorunda kalınmıştır. Kaldırmak zorunda kaldığımız ağaçlardan çok daha fazlasını belirlenen ağaçlandırma sahalarında toprakla buluşturduğumuzdan ve bundan sonra da buluşturacağımızdan da emin olmanızı isterim.Bugün bir bölümünü kaldırılmak zorunda kaldığımız ağaçlar, belediyemiz ya da İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından değil, bölgede ikamet etmekte olan vatandaşlarımız tarafından izinsiz olarak dikilmiştir. Bahse konu cadde bir ağaçlandırma alanı değildir. İmar planlarında 25 metre genişliğindeki Fatih Caddesi olarak adlandırılan yol, cadde üzerindeki site sakinleri tarafından izinsiz ve usulsüz olarak ağaçlandırarak daraltılmış ve yol 4 ilâ 5 metre arasına inmiştir. 25 metrelik alanın bitimi ağaçlandırma alanı olmasına rağmen, site sakinleri ağaçlandırma alanını bahçe olarak kullanmış ve ağaçlandırmayı yolun ortasında yapmışlardır. Bu durum gerek temizlik araçlarının geçişinde gerekse trafik akışında sorun ve tehlike yaratmaktadır” açıklamasında bulunmuştu.