GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
1 Ekim 2024 Salı 14:37

Adliyede baro başkanına engel... Arbede çıktı!

İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç'ın Çağlayan Adliyesi'ne girişi sırasında çantası özel güvenlik görevlileri tarafından aranmak istedi. Bunun üzerine adliyede arbede yaşandı.

İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, avukatların Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) gereğince yapılan görevlendirmelerdeki ücret tarifesinin 2025 yılı için asgari ücretle eşitlenmesini talep etti.

Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nin önünde basın açıklaması yapan Saraç, kamu görevi niteliğinde olan müdafilik ya da vekillik hizmeti karşılığında avukatlara Adalet ile Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen tarifeye göre ücret ödendiğini, CMK avukatlarına verilen ücretin mevcut ekonomik şartların altında olduğunu belirtti. 

Saraç şöyle devam etti: 
"CMK ücret tarifesinin düşük olması kronikleşmiş bir sorun olarak yıllardır Adalet Bakanlığı başta olmak üzere, karar vericilere defalarca kez bildirilmiş olsa da ne yazık ki geçtiğimiz ocak ayında açıklanan 2024 yılı tarifesinde taleplerimizin yine dikkate alınmamıştır. Adalet Bakanlığı meslektaşlarımızın, özellikle vurgulayalım “genç meslektaşlarımızın” yaşadığı sorunları bilmesine rağmen hala görmezden gelmektedir. Biz artık bu görmezden gelme durumunu kabul etmiyoruz" dedi. 

CMK ücret tarifesinin avukatlık asgari ücret tarifesine eşitlenmekle başlaması gerektiğini belirten Saraç, "Ayrıca belirtmek isteriz ki, uzun süren yargılamaların varlığı düşünüldüğünde, CMK'da görev yapan meslektaşlarımızın verdiği hizmetin karşılığında ödenecek ücret, açıkçası yol ve yemek gibi temel masraflara dahi yetmemektedir. AVM halini almış adliyelerdeki birkaç bardak çayın fiyatına tekabül edecek kadar kabul edilemez, savunmanın saygınlığı ile bağdaşmayan bir hal almıştır. Bu ekonomik sonuç avukatın emeğini sömürmek olduğu gibi, yurttaşı avukatsız bırakmaktır" ifadelerini kullandı. 

"CMK avukatlarının özverisini angaryaya çevirmeye kimsenin hakkı yoktur" diyen Saraç, dayanışma çağrısı yaptı. 

'X-RAY' ENGELİ
İstanbul Barosu Başkanı Saraç, açıklamanın ardından çantasını adliyeye girdi. Ancak adliyenin güvenlik personeli, Saraç'a çantasını cihaza koyması gerektiğini bildirdi.

Bunun üzerine Saraç ile yanında bulunan avukatlar ve güvenlik personeli arasında kısa süreli arbede meydana geldi.

Emniyet güçlerinin araya girmesiyle arbede sona erdi. (AA)