GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
30 Ocak 2022 Pazar 09:58

Adıgüzel Vakfı uygulama kampüsünü buldu!

Meslek Fabrikası’nın Adıgüzel Vakfı’na tahsis edilmesiyle burada tarım üzerine bir üniversitenin açılacağı gündeme geldi. Konuya ilişkin uygulama alanı olarak Kemalpaşa'daki Kongre Merkezi’ni önerdiğini belirten Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’le görüştüklerini ve kendisinin bu fikre olumlu baktığını söyledi. Karakayalı, buranın en uygun yer olduğunu belirterek “Ulaşım, uygulama alanı, lojmanlar için uygun bir alan. Soyer’de çok olumlu karşıladı. Altyapı çalışmalarına da başladılar. Çalışma arkadaşlarına gerekli direktifi verdi” dedi.

EGEDESONSÖZ- Geçtiğimiz aylarda tartışmalara neden olan Eski Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin yerine kurulan Meslek Fabrikası’nın İstanbul Adıgüzel Eğitim, Kültür, Araştırma, Yardımlaşma ve Sağlık Vakfı’na İzmir Tarım ve Teknoloji Üniversitesi kurulması şartıyla tahsisi konusu İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gündeme geldi ve oy çokluğuyla kabul edildi. İzmir’deki vakıf üniversiteleri yerine İstanbul’dan bir vakıf üniversitesiyle anlaşılması tartışmaların odak noktası oldu.

Bu konu üzerine SonSöz TV’de değerlendirmelerde bulunan Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Kemalpaşa - Torbalı Yolu üzerinde bulunan Kongre Merkezi ve çevresinin uygulama alanı olarak kullanılmasının uygun olacağını belirtti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile bu konu hakkında görüşme sağladıklarından bahseden Karakayalı, konuya ilişkin detaylara indi.

O YER İÇİN 12 MİLYON KREDİ ÇEKMİŞLER

Kemalpaşa Belediyesi’nin bütçesinden bahsederken eski borçlara değinen Karakayalı, Kemalpaşa'daki Kongre merkezi için çekilen kredinin halen ödendiğine dikkat çekerek “Bütçe 150 milyon lira oldu fakat Kemalpaşa’ya asla yetmiyor. Son zamanlarda ekonomik sıkıntılardan dolayı zaten bütçenin yüzde 30, 40’ı yok oldu. Eski borçlar yüzünden her ay 1 buçuk milyon lira İller Bankası’ndan kesiliyor. Kongre merkezi için 14 yıl ödemeli 12 milyon lira kredi çekmişler, faizle beraber 26 milyon lira ediyor. Önceki başkanlığımda bizden sonraki belediye başkanına bu kadar uzun vadeli borçlar bırakmamıştık. Çok düşük miktarda pazar yeriyle ilgili borç bırakmıştık o kadar...” şeklinde konuştu.

ÜNİVERSİTEYE VERMEK İSTİYORUZ

Kongre merkezi alanının kullanılamadığını ve bu nedenle yapılması planlanan Tarım Teknoloji Üniversitesi’nin uygulamasında kullanılmasını istediklerini belirten Karakayalı, “Kongre Merkezi şuan bekliyor ama biz üniversiteye vermek istiyoruz. Çünkü bizim gücümüz yok. 14 milyon liranın hepsini iki tane düğün salonu ve yanındaki Kongre merkezi için harcamışlar. Kongre merkeziyle düğün salonu yan yana... 2 – 3 tane düğün yapıldı ama kongre zaten duruyor şuan. Çünkü onun içinin döşenmesi lazım bu da nereden baksan 10 trilyon eder. Kongre yapmak için bir yatakhane, restoran olması lazım. Dağın başında bir yerde... Yapılmış artık, şimdi orayı başka şekilde işler hale getirmeyi konuşmamız lazım” ifadelerini kullandı.

YAŞAR’LA ANLAŞAMADIK

Kongre merkezinin tahsisi için ilk etapta Yaşar Üniversitesi ile görüştüklerini ancak anlaşamadıklarını belirten Karakayalı, Yaşar Üniversitesi için, “Onlar ilgi göstermediler, bütçemiz yok gibi şeyler söylediler” dedi.

BAŞKAN SOYER’İN ÇOK HOŞUNA GİTTİ

Sonraki süreçte İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Meslek Fabrikası’nın tahsisi için İstanbul’daki bir vakıfla anlaşması ve bunun üzerine üniversite kurma çalışmalarına başlanması üzerine Karakayalı, Soyer ile görüşerek bu alanı uygulama sahası olarak önerdiğini söyleyerek şu sözleri ekledi:

“Geçenlerde Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer geldi. Birkaç ay önce tartışmalar olmuştu. Tarım Teknoloji Üniversitesi, tarıma bağlı fakülte kurmak istiyorlardı. İstanbul’da bir vakıf üniversitesiyle beraber konuşuldu ve kabul oldu. Ben de dedim ki; Kongre Merkezi’nin arkasında 25 dönümlük alan var. Uygulama alanı olarak kullanabilecek diğer yerleri de gösterdik. Başkan Soyer’de geldiğinde baktı ve çok hoşuna gitti. Karşıda da 10 dönümlük yer var, orayı da yurt olarak kullanabiliriz dedim. Güzel olur çünkü Kemalpaşa İzmir’e yakın bir ilçe. Metropol ilçe dışında ama metropol kadar oldu. 15 dakikaya İzmir’de oluyorlar. İdeal bir yer diye düşünüyorum. ”

ALT YAPI ÇALIŞMALARINA BAŞLADILAR

Neden İzmir’den değil de İstanbul’dan bir vakıf üniversitesinin tercih edildiği sorusunu yanıtlayan Karakayalı, o konuyu değerlendirmenin doğru olmayacağını ve kendisinin sadece karar kabul aldıktan sonra alan önerisinde bulunduğunu aktardı.

Soyer’in bu öneriye olumlu baktığını dile getiren Karakayalı, gerekli altyapı çalışmalarına da başlandığının müjdesini vererek “Ben onu bilemem o Büyükşehir’in kararı. Değerlendirmek bana düşmez. Sayın Tunç Soyer’in kesinlikle bildiği bir şey vardır. Bana göre; kabul olmuşsa olmuştur... Ben yer gösteriyorum. Öneri sunuyorum. Bizim için şudur; madem böyle bir durum var kabul olduysa olmuştur. Ben yer, alan gösteriyorum. Ulaşım, uygulama alanı, lojmanlar için uygun bir alan. Sayın Tunç Soyer’de çok olumlu karşıladı. Altyapı çalışmalarına da başladılar. Çalışma arkadaşlarına gerekli direktifi verdi” sözlerini kullandı.