GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
7 Aralık 2023 Perşembe 16:10

Adalara 7 günlük vizeye turizmcilerden yorum: Bize değil komşuya yarar!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yunanistan’ı ziyaret etti. Ziyaret esnasında Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile ortak basın açıklaması düzenledi. Miçotakis, adalara dair vize konusunda “Doğu Ege'de yıl boyunca 7 gün süre ile vizeden muaf tutularak Türk vatandaşlarının Doğu Ege adalarını ziyareti serbestisini ele aldık” dedi. 7 günlük vizenin turizme etkisini değerlendiren Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, “Turizmci açısından, turizm gelirleri açısından bize değil onlara kıyak. Yunan Adaları’na gidenlerin yüzde 80’i Türk” dedi.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yıllar sonra Yunanistan’a ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretin iki ülke arasındaki buzları eriteceği konuşulurken İzmir’in diğer yakası olarak da sayılan Ege Adaları’na dair vize konusu da gündeme geldi.

İzmir’e sadece 4,32 deniz mili uzaklıkta olan Sakız Adası İzmirlilerin turizm açısından gözdesi konumunda yer alırken Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis adalara dair basın açıklamasında bulundu. Erdoğan ile ortak basın açıklamasında bulunan Miçotakis, “Doğu Ege'de yıl boyunca 7 gün süre ile vizeden muaf tutularak Türk vatandaşlarının Doğu Ege adalarını ziyareti serbestisini ele aldık” dedi. Miçotakis bu açıklamasıyla pandemiden önce var olan ‘kapıda vize’ (arrival) uygulamasının yeniden gündeme geleceğinin sinyallerini verdi.

Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir Yunanistan ile yaşanan güncel gelişmeleri turizm açısından değerlendirdi. Demir, önceden de benzer bir uygulama olduğunu hatırlatarak “Eskiyi geri getirdiler. Eski anlaşma askıya alınmıştı onu tekrar geriye çağırdılar. Schengen vizesi ile gidiliyor. Arrival veya e-vize sistemler yok. Orada bir ofis vardı orada kuyruğa geçilip vize alınıyordu. Pandemi öncesi böyle bir uygulama vardı. Kapıda veriyorlardı, maksimum iki saat sürüyordu” dedi.

‘ADALARA GİDENLERİN YÜZDE 80’İ TÜRK, ONLARA KIYAK BİR UYGULAMA’
Demir, yapılacak olan uygulamanın İzmir içi turizme etkisinden bahsetti. Bu uygulamanın Yunan Adaları lehine olacağını belirten Demir, “Bizim iç turizme çok büyük bir etkisi olmaz ama Yunan turizmine ciddi bir katkısı olur. Türkiye’ye zaten Yunanlılar gelirken bir sorun yaşamıyor. Türk vatandaşları Yunanistan’da daha rahat tatil yapabilecekler. İnsanlar gitsin, gezsin, görsün taraftarıyım bir kayıp olarak görmüyorum. Turizmci açısından, turizm gelirleri açısından bize değil onlara kıyak. Yunanistan’ın baskısıyla yapılan bir şey, Türkiye istediği için değil. Yunan Adaları’na gidenlerin yüzde 80’i Türk veriler olarak” açıklamalarında bulundu.

‘YAKIN ZAMANDA VİZELERİN TAMAMEN KALKMASI MÜMKÜN DEĞİL’
Adalara vizenin tamamen kalkması yönünde yorum yapan Demir, “Schengen kurallarına bağlı bir şey. Schengen’de arrival var ama tamamen kalkması için vize serbestliği kanunu yürürlüğe girmesi lazım. Yakın zamanda çok mümkün değil dedi.