GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
12 Ekim 2016 Çarşamba 15:25

AYM'den ret, CHP'den sert tepki: Tam bir skandal!

CHP'nin OHAL'e ilişkin KHK'nın iptali istemiyle yaptığı başvuruyu yetkisizlik nedeniyle reddedildi. CHP'li Gök, "Anayasa Mahkemesinin kendi içtihatları ve emsallerini gözetmeksizin vermiş olduğu karar tam anlamıyla hukuk devleti açısından bir skandaldır." dedi.

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin olağanüstü hal (OHAL) uygulaması kapsamında çıkarılan 668 ve 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK) iptali istemiyle yaptığı başvuruyu yetkisizlik nedeniyle reddetti. 

CHP, OHAL'in ardından çıkarılan iki KHK'nın bazı hükümlerinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Başvuruyla ilgili ilk incelemesini yapan Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, iptal istemlerini, "yetkisizlik" nedeniyle reddetti. 

Yüksek Mahkemenin gerekçesinin gelecek hafta açıklanması bekleniyor. 

668 sayılı "Olağanüstü Hal Kapsamında Alınması Gereken Tedbirler ile Bazı Kurum ve Kuruluşlara Dair Düzenleme Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname" ile 669 sayılı "Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması ve Milli Savunma Üniversitesi Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname", Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma, Askeri Mahkemeler ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile devlet memurları kanunlarında değişiklik yapıyor. 

KHK'lar, Kuvvet Komutanlıklarının Milli Savunma Bakanlığına, Jandarma'nın İçişleri Bakanlığına, tüm askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığına bağlanmasını, FETÖ mensubu devlet memurlarının ihracını içeriyor.

CHP: TAM BİR SKANDAL! 
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Kanun Hükmündeki Kararnamelerle ilgili olarak Anayasa Mahkemesine yaptıkları başvurunun reddi yönünde karar verildiğini söyledi. 

1990 yılında OHAL dönemine ilişkin KHK ile ilgili Anayasa Mahkemesinin verdiği kararı emsal göstererek başvuruda bulunduklarını dile getiren Gök, "Anayasa Mahkemesinin kendi içtihatları ve emsallerini gözetmeksizin vermiş olduğu karar tam anlamıyla hukuk devleti açısından bir skandaldır." dedi.

Mahkemelerin bağımsız olmaları, bağımsız karar vermeleri, kendi içtihatlarıyla oluşan kararlar çerçevesinde hareket etmeleri gerektiğine işaret eden Gök, bu kararın hukuk devleti açısından çok ciddi sorunlar yaratacağını öne sürdü.

CHP'nin iki başvuru yaptığının hatırlatılması üzerine Gök, hangisinin reddedildiği ve kararın reddi ile ilgili gerekçeden de henüz haberdar olmadıklarını kaydetti.

İktidarın ve yürütmenin yaptığı eylemlerin Anayasa Mahkemesinde denetlenmesi açısından diğer KHK'larla ilgili çalışmaları sürdürdüklerini belirten Gök, "Bu kararla Anayasa Mahkemesi kendi içtihadından dönmek suretiyle tartışılacak bir karara imza atmıştır. Onun da gerekçelerini yayınlandığı zaman hep beraber göreceğiz." diye konuştu.