GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
22 Mart 2021 Pazartesi 14:42

AK Partili Nasır’dan '2B yıkımı' açıklaması: Belediye doğru yaptı!

Bornova Belediyesi'nin Yakaköy, Çiçekliköy ve Beşköy'de imar barışına girmemiş arazilerdeki yapıları yıkmakta haklı bulan AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, "Yıkılan binaların hepsi, 2017'den sonra inşa edilmiş. Eğer belediye yıkmasaydı, Valilik yıkacaktı. Karavan da olsa, villa da olsa imar barışına girmediyse, hobi bahçeleri de yıkılacak" dedi.

EGEDESONSÖZ - AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, Bornova Belediyesi'nin Çiçekliköy, Yakaköy ve Beşköy'de 2B arazileri üzerinde inşa edilmiş villa ve diğer yapıları yıkma girişimini değerlendirdi. Belediyenin o yapıları yıkmakta haklı olduğunu belirten Nasır, "Belediye yıkmasaydı, Valilik yıkacaktı. 2017 yılından sonra yapılmış yapılar, imar barışı kapsamına girmiyor. Dolayısıyla yıkılması gerekiyordu" dedi.

YAKINDA BAKANLIĞIN PLANLAMASI HAYATA GEÇECEK
Bornova'ya bağlı Yakaköy, Çiçekliköy ve Beşköy'deki yapıların yıllardır kanayan yara olduğunu belirten AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, bu konuda şu değerlendirmede bulundu:

"Bunlarla ilgili konu, 2B arazileriyle farklı. Aslında Sarnıç’ı çözdüğümüzde orayı da çözmüştük. Ama orada SİT’te bir sorun vardı. 2B’de kim arsa sahibiyse, şahıslarına geçecek, tarla olarak. Kısa zamanda Çiçekliköy’de bakanlığın planlaması hayata geçecek. Fakat orada farklı bir konu daha var. Orada yapılan yapıların hepsi, 2017’den sonra yapılmış ve imar barışına girmemiş. Girmişse de sonradan yazdırmışlar. Bu binaların haklarında işlem yapılmış. Belediye işlem yapmış, CİMER’e şikayet edilmiş ve durmuş. Hepsi 31 Aralık 2017’den sonra yapılmış. İzmir depremi, İzmir’de yeni bir dönem başlatıyor. 2019’da bir kanun çıktı, 5 parti de onayladı. O yasa der ki; imar uygulamasında imara aykırı bir bina varsa, belediye hemen yıkmak durumdadır, belediye yıkmazsa valilik bir ay içerisinde yıkar. Sana da yüzde 100 ödeme çıkartır. Bunun üzerine depremden sonra bir bakıldı ki; sırf Silivri depreminden sonra 20 bin bina hasarlı olarak fark edilmiş. Belediyeler bugüne kadar siyasi olarak riske girmek istememiş. Kararı almış, cezayı yazmış, cezayı kesip parayı almış. Belediyeler görevlerini ihmal etmiş. Bakanlık talimat gönderdi, herkes yapmak zorunda. Sadece Bornova Belediyesi değil. Birbirlerini şikayet etmişler, kendilerini şikayet edip legal hale getirmek isteyen olmuş. Deprem araştırma komisyonunda 100’e yakın kurum dinlendi. Bu ülkenin yüzde 70’i deprem kuşağında ve bir deprem olduğunda büyük bir risk altında. O binaları yıkmak, kanunen bir gereklilik.

HOBİ BAHÇELERİ İÇİN DE GEÇERLİ
Hobi bahçeleriyle ilgili gelişmeleri de değerlendiren Nasır, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hobi bahçeleri de aynı. Yıkılacak mı, diye sormuyorum bile. Hobi bahçesi yapmışsın, villa inşa etmişsin, diğerinden hiçbir farkı yok. Kimisi için bu bahçe anlayışı karavan, kimisi için malikane. 2017’den sonra yaptıysan, mutlaka yıkılacak. Bu, tamamen imar kanuna uygun bir şey. 1985 yılında çıkan yasanın günümüze uyarlanmasıyla çıkan bir şey. Keyfe keder bir durum yok."