GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
7 Mart 2023 Salı 14:00

AK Partili Kırkpınar’dan Soyer’e tepki: Fayı bırak, kentsel dönüşüme bak!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ‘zemin’ çalışmaları üzerinden etkileyen AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, “Sayın Soyer 'fay araştırıyoruz' diyor. Bunların hepsi var. AFAD'ın sayfasına girersin sana evinin kaç kilometre ötesinden fay geçtiğin, kaç fay hattı olduğunu, nasıl hareket ettiklerini bir bir ifade eder. İzmir'de bir depremde kaç bina yıkılacağı da ifade ediyorlar. Amerika'yı bir kez daha keşfetmenin anlamı yok. Havanda su dövüyorlar. Niye oyalıyorlar?” ifadelerini kullandı.

EGEDESONSÖZ - Türkiye'nin gündeminde olan ‘kentsel dönüşüm’ ve ‘planlama’ süreçleri siyasi partiler arasında tartışma yaratmaya devam ediyor.

Özellikle deprem sonrasında  bilim insanlarının İzmir’de ve İstanbul’da yaşanması muhtemel depremlere dikkat çekmesi ve önlemlerin alınması gerektiğini belirtmesi sonrası, kentte bir kez daha ana gündem dönüşüm oldu. Yerel yönetim ve merkezi iktidar sık sık birbirini dönüşüm üzerinden hedef alırken, AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni hedef alan açıklamalarda bulundu.

ENKAZLARA BİLE ULAŞAMAYIZ
Kentsel dönüşüm olarak yerel yönetimlerin İzmir’de çalışma yürütmediklerini belirten Kırkpınar, “İzmir'de bir deprem yaşadık. Bu bir uyarıydı aslında. İzmir'e uyarıydı. Koca koca binalar yıkıldı, 117 insanımız kaybettik. Türkiye’nin en kötü yapı stoku İzmir’de.  Kentsel dönüşümün olmadığı il, altyapının olmadığı il İzmir. 17 fay hattının geçtiği ve birleştiği il İzmir. En eski yapı stoku da İzmir'de... Peki 25 yıldan beri İzmir'in kentsel dönüşümü, yerinde dönüşümü, altyapısı, konut rezerv alanlar ile ilgili yerel yönetimler ne yaptı? Bizim kentsel dönüşüm ile ilgili girişimlerimizin hepsi belediyeler tarafından sekteye uğratıldı. Biz yapmak istediğimiz dönüşümlerin önü kesildi. Belediye alıyoruz,  kentsel dönüşüm için mücadele veriyoruz, sonra CHP seçimi kazanıyor ve vaatte bulunuyor 'biz gelirsek kentsel dönüşümü engelleyeceğiz' diye. Kemalpaşa'da, Torbalı'da oldu. Kemalpaşa'da seçim bildirgesinde yazdılar, dava açtılar ve mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Biz buna bir süre direndik ve vatandaşlarımızın talebi sonrası 'kentsel dönüşümden ziyade, belediye imar yapsın biz daha yoğun ve düşük katla yapılaşalım' dediler. Biz bunu da düzenledik. Bakanlık olarak bunun da önünü açtık. Top belediyede... TOKİ'nin orada 2 bin 60 konutu bitti. Depremzedelerden de 70 vatandaşımızı yerleştirdik oraya. 5 bin 61 TOKİ konutu biz İzmir'de bitirdik. Peki Büyükşehir ne yaptı? İnsanlarımızı korkutmak istiyorum ancak İzmir'de bölgede olan depremin 10'de 1'i olsa ulaşamayız bile. Yol yok. Enkazlara ulaşamayız. İzmir'in şu an bile trafiği kilitleniyor. Aklımdan o kadar çok geçti ki İzmir'de olsaydı diye... Uykularımız kaçıyor” ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ YÖNETİCİLER KENTSEL DÖNÜŞÜME KARŞI DURUŞ SERGİLEDİ
Yerel yönetimlerle Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın uyumlu çalışması gerektiğini belirten Kırkpınar,  “Kentsel dönüşümün yapılabilmesi için  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yerel yönetimlerin birlikte çalışması lazım. Bakanlık kentsel dönüşüm yapabilir ancak çok zor. Yerel yönetim de Çevre Şehircilik önünü açmazsa yapamaz. Birlikte çalışılması lazım. Bir tek yer göstersin belediye ‘biz dönüşüm yapmak istedik, Çevre Şehircilik engelledi’ diye. Aziz Kocaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanıyken bir toplantı yapıldı, Necip Nasır'da Müteahhitler Federasyonu Başkanıydı. Hakan Bey ve 5 CHP'li belediye başkanı kentsel dönüşüm ile ilgili olumlu sinyal vererek  kentsel dönüşümün yapılacağı yönünde deklarasyon açıkladılar. Aziz Kocaoğlu çok ciddi karşı çıktı ve 4-5 belediye başkanın da siyasi hayatını bitirdi. Onların olmalarının nedeni de o kentsel dönüşüm toplantısıydı. 'Ben var olduğum sürece siz bu düşüncelerinizi gerçekleştiremeyeceksiniz’ diyerek çıkış yapmıştı ve bu 5 belediye başkanın bir daha aday gösterilmediğini gördük. O gün, o girişim karşılık bulsaydı onlar örnek teşkil edecekti ve İzmir dönüşmüş olacaktı. O gün iş orada kaldı. CHP İzmir yönetimi kentsel dönüşümüne  karşı duruş sergiledi ve seçim vaatlerinde bunu kullandılar. Bakanlık gelecek evlerinizi elinizden alacak ve rant elde edecek dediler” dedi.

AFAD’IN SAYFASINDA GİRERLERSE BİLGİLER VAR
Büyükşehir tarafından zemin çalışmalarının yapılmasına gerek olmadığını belirten Kırkpınar, “Sayın Soyer 'fay araştırıyoruz' diyor. Bunların hepsi var. AFAD'ın sayfasına girersin sana evinin kaç kilometre ötesinden fay geçtiğini, kaç fay hattı olduğunu, nasıl hareket ettiklerini bir bir ifade eder. İzmir'de bir depremde kaç bina yıkılacağı da ifade ediyorlar. Amerika'yı bir kez daha keşfetmenin anlamı yok. Havanda su dövüyorlar. Niye oyalıyorlar? İlçelerde kentsel dönüşüm kararı alınsın. Boşaltılması gereken binalar boşaltılsın. Binalar test edilip kontrol edilsin. Altyapı ile ilgili neler yapılması lazım, hemen bugün bunlar yapılmalı. Beyefendi 1 yıl sonra toplantı yapacaktın bunu 1 yıl önceye aldık diyor. Depremden size bildirimi geliyor şu zamana olacak diye. Siz 25 yıldan beri İzmir'i yönetiyorsunuz. Tek bir taş üstüne taş koydunuz mu?” diye konuştu.

Dönüşüm ile ilgili hiçbir talep gelmediğine dikkat çeken Kırkpınar, “Bize böyle çok nadir işler için gelenler var. Buca Metrosu ile ilgili... Kentsel dönüşüm ile ilgili gelen yok. Çiğli ile ilgili, Harmandalı ile ilgili şehri ilgilendiren genel durum ile geliniyor. Bizim yaptığımız kentsel dönüşüme karşı çıkıyorlar zaten. İnşallah bu bir ders olur ve en kısa sürede kentsel dönüşüm ile ilgili  altyapı ile ilgili rezerv alanla ilgili tüm çalışmalar hazır. Tekrar konferans düzenlemeye gerek yok. Bugün itibari ile elle tutulur, gözle görülür işleri yapması lazım belediyelerin” diye konuştu.