GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
2 Ocak 2023 Pazartesi 18:37

AK Partili Kaya, ‘kulağına küpe olsun’ dedi, Soyer’e yüklendi: Kendi belediye başkanına güvenmiyor musun?

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Buca Cezaevi’nin yıkılması ve yeniden planlanması ile ilgili Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’tan destek aldıklarını söyledi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in süreç ile ilgili aldığı tavrı eleştiren Kaya, “Buca cezaevi yıkımı nasıl olmuş? Buca Belediye Başkan yardımcısı ruhsatı vermiş öyle yıkım olmuş. Biz birlikte iş yapmak adına ilçe belediye başkanı ile de hareket etmiş miyiz? Etmişiz. Tunç Soyer'in kulağına küpe olsun, kendi belediye başkanınıza da mı güvenmiyorsunuz?” dedi.

EGEDESONSÖZ- AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı. Programın gündeminde kamuoyunu uzunca bir süredir meşgul eden Buca Cezaevi Planları vardı.

BUNLAR CEZAEVİNİN KALDIRILMASINI İSTEMİYORLARMIŞ
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından modelleme hazırlanan afişler hakkında değerlendirme yapan AK Partili Kaya, “Tunç Soyer’in ve diğer alt bileşenlerin hepsinin ortaya koyduğu görsel külliyen yalan. Biz burada ilk plan çıktığında da nasıl bir plan olacağını ifade ettik. Biz yeşil alan yaptık zaten burayı. Buradaki planların hepsinde bunlar belli. Buca’daki kanaat önderleri ile yaptığımız toplantıların hepsinde teker teker anlattık. O kadar çaresiz kaldı ki yaşananlar noktasında Büyükşehir Belediye başkanı. Düşünün şehrinizde kronik bir sorun var. Vatandaşa şehrin kronik beş sorunu ne diye sorsanız bir tanesine Buca Cezaevi derlerdi. Çünkü orata bir cezaevi var, şehrin göbeğinde kalmış ve bu noktada bunu kaldırıp başka bir şekilde alanın değerlendirilmesi noktasında bütün vatandaşlarda oluşturulmuş bir kanaat var. 2019 yerel seçimleri bitti ve birlikte iş yapabilme kültürü adına çıkıp bir açıklama yaptık.Dedik ki gelin İzmir’in kronik sorunlarını çözelim. Buca Cezaevi’nin kaldırılması ile başlayalım dedik. Siz Tunç Bey’in bununla ilgili 2019’da, 2020’de, 2021’de bir açıklama yaptığını gördünüz mü? Açın arşivi tarayın cezaevinin kaldırılmasının belli olmasının öncesinde bir tane açıklaması yok. Herkes gelsin hep birlikte iş yapalım dedik. Kaldırılmasını istemiyormuş ancak bunlar” dedi.

SOYER YIKIMDAN SONRA ORTAYA ÇIKTI
Buca Cezaevi’nin kaldırılması sürecine CHP’li Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’ın verdiği desteği hatırlatan AK Partili Kaya,  “Bizim çağrımıza Erhan bey cevap verdi ve Buca Belediye Başkanı olarak beraber olmak isterim dedi. Bizim derdimiz İzmir konusunu siyasete harcatmamak. Adalet Bakanımız Abdülhamit Gül ile oturduk ve çalışmalara başladık. 2021 yılı içerisinde kaldırılma konusundaki hususumuz sağlıklı giderken bu sefer de planlama konusuna ilişkin yine Erhan Bey ve müdürlükler ile bir araya geldik. Toplantıların hepsi medyaya da servis edildi. O zaman da bile Sayın Soyer’den açıklama yok. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğümüz yıkım sürecini başlattı ve ilk olarak asbest söylemleri çıktı. Tunç Bey ilk o zaman ortaya çıktı” şeklinde konuştu.

OKULU, PAZARYERİNİ, OTOPARKI EVLERİN TEPESİNE Mİ YAPACAĞIZ?
Planlama ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi ile sivil toplum kuruluşlarının gösterdiği tepkiye yanıt veren Kaya, Büyükşehir tarafından hazırlanan afişlerde sadece beton bloklardan oluştuğunu ve bir algı yaratılmak istendiğini belirttti. Kaya açıklamasında “Planda ne var? 44 bin 442 metrekare sosyal donatı alanı var. Binaların üstüne mi yapılacak bu? Sen bunu biliyorsun ancak İzmirlileri kandırıyorsun. Yıkılan alan ortalama 73 bin metrekare. O bilmez tabi bunu.Fuar’daki çalışma ofisinde bıraksanız onu alanı bulamaz zaten. Biz bu alanın 44 bin 400 metrekaresini sosyal donatı alanı yapmışız. Buraya bir de eğitim tesisi yapılacak. Binaların tepesine mi yapılacak. 7 bin metrekarelik alanda yapılacak. Buca Belediyesi bizden kapalı bir pazaryeri istedi. 5-6 bin metrekarelik alana yapılacak bu da. Binaların tepesine mi yapılacak? Külliyen yalan! Siyaset yapanlar olarak doğruları vatandaşlar ile paylaşmamız lazım. 22 bin metrekare yeşil alan olacak. 13 bin 496 metrekare otopark yapacağız. Nerede onların hazırladığı fotoğrafta. 15 bin 980 metrekare park yapılıyor. 4 bin 500 metrekare rekreasyon alanı olacak Buca Belediyesi’ne vereceğimiz. Bunların hiçbiri onların gösterdiği görselde yok. Herhalde hepsi binaların tepesine yapılacak” ifadelerini kullandı.

ERHAN KILIÇ’A GÜVENMİYOR MUSUN?
Yıkım onayının Buca Belediyesi tarafından verildiğini de ekleyen Kaya, “Siyaset bu seviyeye inmemeli. Bu siyaset doğru siyaset değil. Beni bırakın gidin Buca Belediyesi’ne. Buca cezaevi yıkımı nasıl olmuş? Buca Belediye Başkan yardımcısı ruhsatı vermiş öyle yıkım olmuş. Biz birlikte iş yapmak adına ilçe belediye başkanı ile de hareket etmiş miyiz? Etmişiz. Tunç Soyer'in kulağına küpe olsun, kendi belediye başkanınıza da mı güvenmiyorsunuz? Biz muhtarlarla yaptığımız toplantıda açıkça dedik ki Tunç Soyer ya da başkaları da önerilerde bulunsaydı. Rezerv alan ve planla ilgili çalışma olduğunda da Büyükşehir’e bildirilmiş. Muhtarlarla yaptığımız toplantıda çok iyi fikirler geldi. Belki de altının tamamı otopark olacak. Ben teknik bir noktada değilim ancak aklıma yattı. Başka başka öneriler var. Rekreasyon alanı artsın diyorlar mesela. Biz bunları değerlendireceğiz. Biz burada baştan beri  Buca Belediyesi’nin fikirlerini aldık ve en son yine onlarla da oturacağız planlar çıktığında. Yani kepçe hikayesini falan bıraksın. Burada inşaata başlanabilmesi için İller Bankası gidecek Buca Belediyesi’ne başvuru yapacak” şeklinde konuştu.

ALANDA GEZDİN, BİR TEŞEKKÜR ETSEYDİN BARİ
Alanın Büyükşehir tarafından AVM olarak planlandığını söyleyen AK Partili Kaya, “Sen planı AVM yapmışsın, biz senin AVM planını kaldırıp yeşil alan yapıyoruz. Eğitim alanı yapmayalım mı? Rekreasyon alanı da yapıyoruz. Dengeli bir biçimde alanın içine dağıtıyoruz. 1 TL kamulaştırma alanı olmadan yapıyoruz bunu. 44 bin metrekarelik alan Buca Belediyesi’ne verilecek. Tunç Soyer hayal satıyor zaten. İzmir'e 25 yıl kaybettirdiler. Biz statları yaparken bunları yapmadılar mı? Burada cambaza bak cambaza oynadılar. Cezaevini konuşurken Urla’da kişiye özel planları geçirdiler. Onu kimse konuşmuyor. Bu gerçek dışı külliyen yalan görselleri çok gördük. Onlar bize normal geliyor. Burada itirazlar alındı ve bakanlık değerlendirmesini yapar ve çıkacak tabloyu paylaşırız. Süreci açık ve şeffaf yönettik. Daha şeffaf yapmak için ne yapacağız? Kendisi de gelmek istese gelirdi. Gidip gezmiş bir de orada. Bir teşekkür et bari. Bu alanı kaldıranlara teşekkür ederim de bari. Ben bunu nerde gördüm? Gürsel Aksel’i açınca bir de gidip fotoğraf vermiş stadı sanki kendi yapmış gibi. Orada bizim sayemizde dolaştın. Biz kaldırdık onu biz. Biz kaldırmasak orası daha hala cezaeviydi. Bileceksin, göreceksin bunları. 2,3 kilometrelik 40 bin metrekare demiryolu hattını Buca Belediyesi’ne verdik. Sen 1 metrekare arazini Buca Belediyesi’ne verdin mi? Aynı partidensiniz. Ekonomik değeri 1 katrilyondan az da değildir. Biz AK Parti, Cumhur İttifakı olarak hiç bakmıyoruz” dedi.

BİZ BUCA’YI ONLARDAN DAHA FAZLA DÜŞÜNÜYORUZ
Buca’ya 84 bin metrekare yeşil alan kazandırdıklarını söyleyen Kaya, Büyükşehir Belediyesi’ni hedef alarak şunları söyledi:

“Portakal Vadisi vardı. Yeşil bir alanı aldı ne hale getirdi. Hani Mayıs’ta bitecekti? Nerede? Nereye gitti? Ne yaptın? Tabelayı da kaldırmışlar. Mevcudu kurutmuşsun. Bırak 1 metrekare kazandırmayı, mevcudu kurutmuşsun. Sonra çıkıp bizim eserlerimizin etrafında dolanıyorsun. Biz ondan diyoruz eser siyasetinde yarışalım diye. 44 bin metrekarelik yeşil alan Buca Belediyesi’ne gelecek burada. 2019’da başlamışız, 2022’de bitirmişiz.  Demiryolu ile birlikte 84 bin metrekare yeşil alanı Buca Belediyesi’ne kazandırmışız. Biz kamunun olanı kamuya veriyoruz. Sen ise özele veriyorsun. Urla’da gittin o işi yaptın. Ses çıkaran yok. 10 liralık yer, 120 liraya çıkıyor. Ne güzel hak. Bizle eserde yarışsınlar. Biz bunları kazandırdık. Bundan sonraki prosedür belli. Biz Buca’yı onlardan daha fazla düşünüyoruz. Buca’ya yeni bir yol kazandıracağım dedi. Nerede bu 4 yıldır yol?