GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
14 Ocak 2016 Perşembe 10:15

AK Partili Kaya’dan ‘başkanlık’ mesajları!

Yeni Anayasa konusunda milletin ortak bir talebinin olduğunu belirten Kaya, Başkanlık Sistemi’nin de Türkiye’nin yapısına son derece uygun olduğunu söyledi.

AK Parti İzmir Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Mahmut Atilla Kaya, katıldığı bir televizyon programında Yeni Anayasa çalışmaları ve Başkanlık Sistemi konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Yeni Anayasa konusunda milletin ortak bir talebinin olduğunu belirten Kaya, Başkanlık Sistemi’nin de Türkiye’nin yapısına son derece uygun olduğunu söyledi.

Türkiye’ye özgü, ülkenin ihtiyaçlarına cevap veren bir Başkanlık Sistemi’ni tartışmanın tam zamanı olduğunu ifade eden Kaya, “Son 13 yılda Türkiye hızlı bir gelişim süreci yaşadı. Bu gelişimin devam etmesi, ülkemizin lider ülke olma idealine erişmesi için bazı şeylerin değişmesi gerekiyor. Mevcut sistemle hızımız kesiliyor, ayağımızdaki prangaları kırmamız lazım. Konu bir rejim tartışması değil, siyasal sistem tartışmasıdır. Dünyadaki örneklerine göre daha demokratik olan bir sistemi kuralım diyoruz. ABD’deki gibi federasyonu değil, üniter devlet yapısını esas alan sistemde tek meclisli bir yapı öngörüyoruz. Üniter yapı ve kuvvetler ayrılığı ilkesi korunacak. Esasen, Başkanlık Sistemi ile federasyon arasında bir bağ yoktur. Dünyadaki örnekleri incelediğimizde, federasyon olup Almanya-Avusturya gibi parlamenter sistemler olduğu gibi üniter yapıda olup Başkanlık Sistemi ile yönetilen ülkeler de mevcuttur. Bizim bin yıllık devlet geleneğimizde hiçbir zaman federasyon olmamıştır. Federasyonun Türkiye’de tarihsel bir geçmişi de karşılığı da yoktur. 2012 yılı sonunda Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na verdiğimiz teklifte, üniter yapının korunacağı açıkça belirtilmiştir. Bu sistemde, Türkiye’yi 2023’e, 2053’e, 2071’e taşıyacak, ülkenin hızlı karar almasını sağlayacak, milletten aldığı emanetin bilincinde, sorumluluğunu tam manasıyla üstlenmiş bir Başkan seçilecek. Böylelikle Türkiye geleceğe olan yürüyüşüne daha emin adımlarla devam edecek. Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet ilkesi içinde, birlik ve beraberliğimizi, ülkemizin bölünmez bütünlüğünü muhafaza ederek geleceğe yürüyeceğiz” dedi.

MİLLETİN MESAJI ÖNEMLİ
1982’de yapılan mevcut anayasanın Türkiye’yi taşıyamadığını, ülkeye dar geldiğini belirten Mahmut Atilla Kaya, yeni ve sivil bir anayasa ile milletin talep ve özlemlerini hayata geçireceklerini söyledi.

Mevcut anayasada bugüne kadar 16 defa değişiklik yapıldığını ancak beklentilerin karşılanamadığını hatırlatan Kaya, “Yamalı bohçaya dönen bu anayasa Türkiye’nin bugününü de geleceğini de taşıyamaz. 1982 anayasası vesayet sisteminin son kalıntısıdır. Geçmişte darbeciler tarafından yapılan bu anayasa ile vesayetçi zihniyet egemen kılındı. Atanmışlar seçilmişlere üstün tutuldu. Katı merkeziyetçi idari yapı getirildi. Toplumsal zenginliğimiz tehdit olarak görüldü. Milletten aldıkları oylarla hiçbir zaman iktidar olamayacaklarını anlayanlar, anayasadaki organlar eliyle iktidarı ellerinde tutmak istediler. Vesayet sistemi dediğimiz budur. Biz her zaman vesayetçi ve yasakçı anlayışla mücadele ettik. Demokratik reformları kararlılıkla sürdürdük. AK Parti ile birlikte vesayet sistemi ortadan kalktı. Bu doğrultuda da anayasada çok sayıda değişiklik yaptık. Ancak darbe anayasası tümüyle değişmeden ileri demokrasinin inşası mümkün değildir. Milletin devlet için değil, devletin millet için var olduğunu ortaya koyan bir anayasa yapmalıyız. Milletimizin 1 Kasım’da verdiği mesajlardan birisi de, yeni bir anayasa yapılması talebidir. Milletimizin bu talebini yerine getirmemiz gerekiyor. Bu dönem biz anayasa meselesini TBMM’de çözemezsek milletin şaşmaz sağduyusu bu işi çözecektir. Bunun için, TBMM’de kurulacak olan Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun çalışmaları büyük önem taşıyor. Muhalefet partileri millete verdikleri sözlerinin arkasında durmalılar. Uzlaşmaya sırt çevirmesinler” şeklinde konuştu.