GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
23 Ağustos 2021 Pazartesi 12:36

AK Partili Kaya'dan Soyer'e 'Çernobil' çıkışı: Kanarya Sevenler Derneği Başkanı mısın?

'İzmir'in Çernobili' olarak bilinen  Gaziemir'deki eski kurşun fabrikasının temizlenmesi “Duran Adam” eylemi ile yeniden gündeme geldi. AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin firmaya ruhsat verdiğini belirterek Başkan Soyer’i hedef aldı. Kaya açıklamasında “CHP'li Soyer’in durumu çok daha vahim. Yetkililere sesleniyorum diyor. Sen STK başkanı mısın? Sen İBB başkanısın! Sen Kanarya Severler Derneği başkanı değil İzmir Büyükşehir BelediyeBaşkanı’sın.  Bu firmanın konuşmalarında aradaki diyalogdan mı kaynaklanıyor bilmiyorum ancak kirletene laf yok” dedi.

EGEDESONSÖZ- AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Programda İzmir'in Gaziemir ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve 'İzmir'in Çernobili' olarak adlandırılan eski kurşun ve döküm fabrikası alanın temizlenmesi amacıyla düzenlenen “Duran Adam” eylemi ile ilgili açıklamalarda bulunan AK Partili Kaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin süreç ile ilgili aldığı tutuma değindi.

“BÜYÜKŞEHİR KİRLİLİĞE GÖZ YUMANLAR ARASINDA”
Alan ile ilgili olarak yeni iddialarda bulunan Kaya, Büyükşehir Belediyesi’nin firmaya ruhsat verdiğini belirtti. Süreç ile ilgili detaylar veren Kaya,Ortak mevzu olarak değerlendirilmesi gerekir. Ancak onlar bu enkazı bıraksın ve gelsin AK parti bunu temizlesin. Olay öyle bir noktada ki... Geçen duran eylemi yapmışlar. Ancak durmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Başta Gaziemir Belediye Başkanı... Ben geçenlerde Gaziemir’deydim. Yazık yani… Orada daha öncede CHP'li bir belediye başkanı vardı, ancak bu ondan da kötü.  Burada yapılan açıklamalara baktım, kirletene laf söyleyen, kabahat bulan hiç yok. Burayı kirleten bir firma var. Ancak bunlar sanki iyi ki kirletmişler gibi söylüyorlar. 1940'larda başlayan bir faaliyet var. 1960'larda firma hükümet tabipliğinden alıyor, 70'de ruhsat yenileme yapıyor ve 77'de çalışma izni alıyor. Bizim çıkardığımız çevreyi koruma doğrultusunda kanunlar vardı. Bu firma geri kazanım lisansı alabilmek için Çevre Bakanlığı’na müracaat ediyor. Bakanlık da Büyükşehir’den işyeri ruhsatı almadan buraya müracaat edemezsin diyor. Buraya Büyükşehir ruhsat veriyor. Son eylemde Avukat Arif Ali Cangı konuşuyor ve o da aslında şikayetlerinin odağına Büyükşehir’i koyuyor. 2007'de İBB'nin verdiği ruhsat ile faaliyet başlıyor yani. Bu atıklar İZEYDAŞ'a taşınırken, cürufların bir kısmında radyoaktif atıklar buluyor ve sonra firmanın kapanmasına doğru giden bir süreç işliyor ve Cumhuriyet tarihinin en büyük cezası kesiliyor. Firma 2010 yılındaki faaliyetlerini o bölgede kapattı ve sonra firma ben burayı temizleyeceğim diye projelerini hazırladı, ÇED alarak temizlemek için projelerini koydu, ancak firma hala burayı temizlemedi. Bunu Büyükşehir Belediye Başkanı da Gaziemir Belediye Başkanı da biliyor. Niye firmayı sıkıştırmıyorsunuz? Büyükşehir bir defa bir kirleten bir de kirletilmeye göz yumanlar arasında” dedi.

KURŞUN FABRİKASI, ÇMO’YA SPONSOR OLDU
Eylemde yer alan Çevre Mühendisleri Odası’nı (ÇMO) hedef alan Kaya, “2007 yılında yapılan faaliyete kim sponsor oluyor Çevre Mühendisleri Odası’na? Bu firma oluyor! Büyükşehir orada, Gaziemir Belediyesi orada, Çevre Mühendisleri orada... Bu firma Çevre Mühendisleri’nin sponsorluğunu yapmış” ifadelerini kullandı.

SEN KANARYA SEVERLER DERNEĞİ BAŞKANI DEĞİL İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI’SIN
Soyer’in alanın kendilerine kamulaştırılması konusuna da değinen Kaya, “CHP'li Soyer’in durumu çok daha vahim. Yetkililere sesleniyorum diyor. Sen STK başkanı mısın? Sen İBB başkanısın! Sen Kanarya Severler Derneği başkanı değil İzmir Büyükşehir BelediyeBaşkanı’sın.  Bu firmanın konuşmalarında aradaki diyalogdan mı kaynaklanıyor bilmiyorum ancak kirletene laf yok. 2020'ye kadar gelen süreç içinde firma ben burayı temizleyeceğim konusundaki fikirlerini ortaya koyuyor ancak yapılmış bir iş yok. İBB bize kamulaştırın diyor. Adamlar kirletmiş bir de devlet cebinden para verecek. Kirletenlere ödül gibi. Bunu hangi vicdan kabul eder?” diye konuştu.

HEP BİRLİKTE HALT YEMİŞLER
Büyükşehir’in süreçteki yükümlülüğüne rağmen hükümeti hedef aldığını söyleyen AK Partili Kaya, “Top hep bize atılıyor. Hep birlikte halt yemişler. Bunlar haltı yiyor sonra AK Parti temizlesin. Sizin buna vicdanınız el veriyor mu? Kamulaştırma bütçesi var Büyükşehir Belediye Başkanı’nın... Soyer kamulaştırır sonra bakanlığa devreder, bakanlık temizler.  Bu işin içinde de CHP’li belediyenin geçmişteki kararları var. Bu yaklaşım ile bu meselenin çözümü mümkün olmaz. Biz onlar gibi durmuyoruz Durup durup iş yapmayanlardan olmadık biz. Gerekli çalışmaları yapıyoruz. Kimse kirletenleri konuşmuyor. Sayın Avukat Cangı uğraşmış. Anayasa Mahkemesi’ne kadar bizim kestiğimiz cezaları götürdüler. Tapuya şerh konunca mahkeme zaten bizi haklı buldu. Burayı bu şirketin kirletmiş olduğunu rotaya koyuyor. Arkadaşlar bu noktada bir şey yapmak istiyorsa önce kirletenlerle bir değerlendirme yapması lazım. Bakanlığımız zaten bu işi takip ediyor milletvekili arkadaşlarımız toplantıyı zaten yapıyor. Buna ilişkin girişimleri, neler yapılacağını yakın zamanda göreceğiz. İzmirliler merak etmesin. Hangi sorunda olursa olsun onlar gibi biz durmayacağız. Burada Büyükşehir yapabileceklerini ortaya koysun. Sende yapabileceklerini masaya koy. Durarak bir şeye çözüm olunmaz. Kimin kirlettiğine bir bak ve değerlendir. Bizim kullandığımız kaynak kamu kaynağı… Bunu doğru ve düzgün kullanmamız lazım.  Yakın süreçte bakanlığımızın yaptığı çalışmalar görünür olacak” dedi.

DURANLARLA İŞİMİZ OLMAZ
Alanda 12 hafta boyunca yapılan “duran adam eylemi”ni de eleştiren Kaya, “Hukuki şartlar içerisinde bu firmanın aslında İzmir'e borcu var. İzmir'e bundan daha kötü bir şey yapılamaz. Bizim dediğimiz temizlenme konusundaki durumlar. Bu bir süreç… Çok uzun bir süreç değil. Meselelerin doğru tahlilini yapmak lazım… Olay olmuş ve geçmişi var. Burada kirleten o kenardan ayrılsın gitsin, ruhsat verene bir şey yok gelsin, her türlü iş olsun onlar gidip orada dursun ve burası temizlensin… Böyle bir şey yok. Biz teknik olarak bakanlığımız ve ilgili kurumlarla çalışmalar yapacağız. Duranlarla işimiz olmaz. Elini taşın altına sokmak isteyen varsa tabii ki oturup konuşulur. Vatandaş seni durasın diye seçmedi. Hele ki Büyükşehir... Bize akıllar vereceğine birlikte yapalım. Yoksa dururlar yani. İnciraltı içinde durdular, statları da durdurdular. İzmir'in durmasını istediler ancak biz İzmir'in durmasını istemiyoruz”şeklinde konuştu.