GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
24 Temmuz 2022 Pazar 08:14

AK Partili Kaya’dan Büyükşehir'e koku çağrısı: 11 dereyi DSİ'ye verin, temizlesin!

İzmir’de yaşanan koku sorunu ile ilgili konuşan AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda bulundu. Derelerin temizlenmemesi konusunda yardıma ihtiyaçları olması halinde DSİ’nin devreye gireceğini vurgulayan Kaya, sorunun ve çözümün belli olduğunu belirtti.

EGEDESONSÖZ - İzmir’de tartışmalara neden olan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ve CHP’li isimler tarafından da kabul edilen ‘koku’ sorunu son günlerde azalırken, AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, Büyükşehir’e uyarıda bulundu.

Körfezin temizlenmesinin bir anlam ifade etmediğini belirten Kaya, yağmur suyu ayrıştırma kanallarına dikkat çekerken, “Yağmur yağdı mı yine olacak. Hiçbir önlem alınmadı. Bunların hiçbiri kesin çözüm değil. Onlar ilk önce Gediz dediler. Biz bunu bilimsel olarak ispat ettik. Sayın Soyer’in Gediz rüyası bitti. Sonra körfezi temizleyeceğiz dediler. Yine kirlenecek. Mesele yağmur ayrıştırma kanalları ile kanalizasyon kanallarının ayrışmaması. Salgında da 2 yıl kapalıyken buraları yapma fırsatı vardı ancak yapmadı.  Şu an körfez temizlense de ayrıştırma kanallarının yapılmadığı sürece ilk yağmurda  yine Çiğli’deki tesisin kapasitesi yetmeyecek ve yine körfeze basılacak. Bunu çözmemiz lazım. Temel mesele bu. Yağmur ayrıştırma kanallarını yapmalılar” dedi.

YAPAMIYORLARSA…
Büyükşehir Belediyesi’ne çağrıda da bulunan Kaya, “İzmirli hemşerilerimin aklı ile alay ediyor. İzmir’de 216 dere var. 11 tanesi İzmir körfezine dökülüyor. Bu dereler zamanında temizlendi. Körfezin kirliliğinin ve kokunun tek sebebi CHP’li yerel yönetimlerdir. Bizim dediğimiz çözüme geldiler. Yağmur yok, ondan kokuda yok. Ancak eninde sonunda yağacak. İzmirlilerin aklı ile alay eder gibi İzmir'in kalbi körfezde akar diye bir şey yapıyorlar. Buna para buluyor. Ancak ayrıştırma kanallarına para bulamıyor. 3,5 yıl önce körfezde denize gireceğim demişti. Ancak gördük. Şimdi körfez festivali yapıyorlar, açık su yüzme yarışı nerede? Güzelbahçe’de. İzmir’in aklı ile alay ediyorlar. Şimdi koku biraz azaldı hemen festival yapalım demişlerdir. Yağmur duası vardır ancak bunlar yağmur yağmasın duası yapıyorlar. İşi başka yere atmasınlar. İzmirlilerin aklı ile alay eder gibi festivallere para ayırmak yerine  yağmur hatlarına para ayırsınlar. 11 dereyi saydım. Eğer diyorlarsa İBB olarak biz bunları temizleyemiyoruz hemen bankalarımız ile iletişime geçelim DSİ olarak devreye girelim. 216 dereden 11’i hariç hepsini DSİ temizliyor zaten. Büyükşehir’in dibindeki dereleri biz temizleyelim bu kadar beceriksizlerse. Meselenin özü de çözümü de belli” ifadelerini kullandı.