GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
17 Mayıs 2023 Çarşamba 16:51

AK Partili Kaya, 'Büyükşehir’in İnciraltı planı bu' dedi, Soyer'e yüklendi: Biz vatandaş, onlar müteahhit odaklı!

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İnciraltı Planlaması ile ilgili olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişilkliği Bakanlığı arasında 5 kez toplantı yapıldığını ve bu toplantıda Büyükşehir Belediyesi’nin taslak plan sunduğunu belirti. Kaya, kendi planlamaları ile Büyükşehir’in planlamasını karşılaştırarak “Büyük balık küçüğü yutacaktı bu arkadaşların planına göre yapılsaydı. Büyük büyük parseller oluşturulacaktı ve müteahhitlerin eline düşecekti insanlar. Hani vatandaş odaklı yaklaşım… Biz vatandaş odaklı plan yapıyoruz, sen rantçısın" dedi.

EGEDESONSÖZ- AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, SonSöz TV’de katıldığı programda Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

-İNCİRALTI PLANINDA TÜM DETAYLAR!

-SOYER İLE KAYA FUARDA KARŞI KARŞIYA… MODEKO KÜRSÜSÜNDE ‘İNCİRALTI’ TARTIŞMASI!

Uluslararası MODEKO Fuarı kürsüsünde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile İnciraltı Planı üzerinden yaşadığı tartışma ile ilgili açıklamalarda bulunan AK Partili Kaya, Soyer’in “planlama sürecinde ortak akıl yürütülmedi” çıkışına tepki gösterdi. Kaya, bakanlık ile büyükşehir bürokratları arasında Ankara ve İzmir’de İnciraltı Planlaması ile ilgili olarak 5 kez toplantı yapıldığını ve bu süreçte Büyükşehir’in taslak bir planlama projesi sunduğunu kaydetti.

‘BAŞKAN BUNLARI YAYINLARIM MAHCUP OLURSUN’ DEDİM
Kaya yaptığı değerlendirmede “İzmir’i marka kent haline getirecek ve potansiyelini arttıracak işler yapmamız lazım. Konuşmamda İnciraltı Planı da bunlardan biridir dedi. İnciraltı ile Avrupa’nın sağlık turizmi açısından merkez haline getirecek bir çalışmayı ortaya koyduk. İnciraltı çok uzun değil 3-5 senede sağlık turizminin merkezi olacak. Doğa, tarihi güzellik bizde var. Yıllardır plansız alan Büyükşehir’in umurunda değil. Bizim planlarımız davalarla durdurmuştu. Şimdi kürsüye çıktı ‘bu plan ortak akılla yapılamadı, görüşümüz alınmadı’ dedi. Külliyen doğru olmayan sözler söyledi. 4,5 yıl önce yerel seçime 1 gün kala Sayın Soyer İnciraltı toprak sahiplerini toplayıp ‘bu bir vicdan meselesidir, bu meseleyi çözeceğim’ diye sözü var. Sonra da randevu bile vermedi. 2019 seçimleri sonrasında bu meseleyi siyaset üstü tutalım ve İnciraltı meselesini , İzmir’in bu kronik sorununu artık tarihe karıştıralım dedik. Ben Balçova Belediye Başkanı Sayın Çalkaya’yı, Narlıdere Belediye Başkanı Sayın Ali Engin’i ziyaret ettim. Ancak Sayın Soyer bizim çağrılarımıza cevap vermedi. Balçova ve Narlıdere belediyeleri CHP’lidir ama o oralı olmadı. Biz bu yüzden çok da bu süreçte kendisini dikkate almadık, çünkü bizim için önemli olan işi tamamlamak... Bugün özellikle sayın başkana şunu dedim, sayın başkana ‘siz görüşlerinizi verdiniz, hatta açıklamanız var, Büyükşehir bürokratları ile bakanlık yetkilileri hem İzmir ve Ankara’da 5 kez bir araya geldiler. Bakanlığa sundukları taslak da var ve bakanlığa taslak sundular. Bu taslak Büyükşehir’in… Biz görüş vermedik, bize kimse sormadı dedi. ‘Başkan bunları yayınlarım mahcup olursun’ dedim” dedi.

BÜYÜKŞEHİR TASLAK PLANI BAKANLIĞA SUNDU
Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı plan ile ilgili ilçe belediye başkanlarının da yer aldığı bir program düzenlendiğini ve bu toplantıda kendi hazırladıkları planın detaylarını anlattığını geçmişte yapılan haberler üzerinden aktaran AK Partili Kaya, bakanlıklarla yapılan toplantılarında kamuoyuna yansıdığını ekledi. Kaya açıklamasında “diyorsun ki görüşülmedi. Önerim alınmadı, ortak akılla yapılmadı. 5 toplantı yapılmış ve sonrasında açıklamalar yapmışsın. En önemlisi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın bürokratlar taslak plan önerisini bakanlığa sundu. Mahcup olursun dedim. Sayın Murat Bakan mahcup oldu, sen de olursun dedim. Biz hiçbir şey bildirmedik bakanlığa dedi. Bakanlığa bunu öneri olarak verdiler. Geniş plan açısında baktığımızda bizim planla onların hazırladığı planlar arasında çok fazla fark yok. Hiçbir yeri imara açmadık, sonuçta alan vatandaşın yeri…” şeklinde konuştu.

ALİ ENGİN’İ ARADIM
Planlamanın tamamen ortak akılla yapıldığını kaydeden Kaya, “Biz tamamen ortak akılla yaptık. Sadece Büyükşehir değil Balçova, Narlıdere Belediyeleri de sürece dahil oldu. Sayın Ali Engin’i aradım. Siz bir açıklama yapmışsınız sadece konut ve turizm olacak demişsiniz dedim. Böyle bir şey yok. Nereden çıkardınız? Kendisi ‘bana böyle bir bilgi notu geldi’ dedi. Onun yanlış bilgilendirildiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

İNCELEMEDEN NEDEN AÇIKLAMA YAPIYORSUN?
Soyer’in planlama askıya çıkmadan bir değerlendirme yaptığını kaydeden Kaya, “geçtiğimiz hafta sizin canlı yayınınızda planın askıya çıkarılacağını anlatmıştım. Daha plan askıya çıkmadan Sayın Soyer haber sitenize bir açıklama yapmış. Yahu planı gör. İncelemeden neden açıklama yapıyorsun? Yağmacı diyen oda başkanı gibi… Planı gör. O istemezükçü kafası işte böyle bir kafa. Bir gör, incele. Sen belediye başkanısın, bir dünya bürokratın var. Senin önerdiğin taslakla bundaki hat arasında ne fark var? İncelemeden, soruşturmadan ciddi bir makamı işgal ediyorsun. Ben ne desem nasılsa İzmirli inanır mantığı ile yaklaşım doğru değil. 5 milyon metrekarelik bir alan burası… Onların öneri planlarından daha fazla yeşil alan var burada…” değerlendirmesini yaptı.

3 MİLYON METREKARE ONLARIN, 2 MİLYON METREKARE İZMİR’İN OLDU
Planlama hakkında detaylar anlatan Kaya, “Planlama açısından genel manada ortak aklı yüzde 100 işleterek uyguladığımız bir alan var. Burası kimin? Şahısların, yüzde 1’i bile kamunun değil. Balçova ile Narlıdere’nin, Büyükşehir’in görüşü farklı. Kendi aralarında anlaşmalarını mı bekleyeceğim? Önce toprak sahipleri ile görüştük. Yüzde 45 kesme hakkı var ama bu yüzde 40’ta kaldı. 2 milyon metrekare İzmirli’ye yer çıkarttık. 3 milyon metrekare onların, 2 milyon metrekare İzmir’in oldu. 590 bin metrekareyi sadece yeşil alan olarak tasarladık. Sadece toprak sahipleri için yetecek yeşil alan değil bu. Karabağlar, Konak, Balçova, Narlıdere belediyelerinin yapamadığı yeşil alanı da gelip vatandaşım burada kullanacak. Yetmedi ilk, orta, lise okulları yapıyoruz. Yetmedi spor alanları yapıyoruz” dedi.

BÜYÜKŞEHİR’İN PLANI MÜTEAHHİT ODAKLI, SOYER SEN RANTÇISIN!
Kendi planları ile Büyükşehir’in planları arasındaki karşılaştırma yapan Kaya, “Bunların planında bizimki gibi detaylı bir şey yok. Bunların planında konut falan var. Parsel büyüklüğü 10 bin metrekare olacak. Biz 2 bin metrekare yaptık. Neden 10 bin istersin. 10 bin metrekare yerin var. Bunun 10 bin metrekare mi, 2 bin metrekare mi olacağını bırakın da hak sahipleri belirlesin. Dede ölmüş, baba ölüm, torun seviyesine gelinmiş. Bir bakıyorsunuz 20 ortaklı yerler var. Nasıl olacak bu iş? Büyük balık küçüğü yutacaktı bu arkadaşların planına göre yapılsaydı. Büyük büyük parseller oluşturulacaktı ve müteahhitlerin eline düşecekti insanlar. Bu nasıl bir yaklaşım ya? Hani vatandaş odaklı yaklaşım… Biz vatandaş odaklı plan yapıyoruz, sen müteahhit odaklı yapıyorsun. Sen rantçısın! Rantın peşindesin. Üç beş müteahhidi zengin edecek bir yaklaşım sergilemişsin. Narlıdere yada Balçova’nın yaklaşımı öyle değil. Ticaret ve sanayi odalarının da görüşleri alındı. İkinci konu planlamada konuta 0,30 emsal koydular. Biz konuta 0,60, ticarette 0,80 yaptık. Şundan zaten 10 bin metrelik parsel yapacağım diyorsun, insanı bitirirsin. Biz ne yaptık, yatay mimari yaptık. Turizm tesisine 3, konutta 2 kat bu ölçekte … Vizyon burada.. Büyükşehir’in yaptığı Bayraklı, Karabağlar, Bornova, Konak planlarını görüyorsunuz. 7-8 kat imar var. CHP’li büyükşehirin vizyonu Karabağlar’dır. Senin planların onlar… Biz sana şehircilik vizyonunu gösteriyoruz. İzmirli hemşerilerimiz bu yapılaşma sonunda sağında bizim vizyonumuz solunda onların vizyonunu görecek. Karabağlar’ın, Balçova’nın daracık sokaklarında küçücük yeşil alanlara hapsedildi insanlar. Biz parsel boyutlarını 2 bine indirdik, onlar koca koca parseller yapıyor. Bu da aleyhte bir yaklaşım.  İnsanlar bizi müteahhitlere yem etmediniz diyorlar. Niye vatandaşın malını böyle yapmak istersin? Niye müteahhitlerin eline düşürmek istersin ki? İmarı yaptık, 2 milyon metrekare arazi devlete kadı. Burayı da imarlayıp satışa mı çıkarıyoruz? Bakanlık istese yapardı. Büyükşehir bunu çok yapıyor. Ondan şehir bu durumda zaten... Alıyor, satıyor sonra park yapacak yer bulamıyor. Bunların planlama yaptığı alanlar böyle… Yollardan geçemiyoruz, trafik rezalet. Geniş güzergahlar yok. Bu planda neredeyse otoyol düzeyinde yer ayırmışız. Bu plan sağlıklı yürüsün, şehircilik vizyonu koyalım diyoruz” şeklinde konuştu.

ÖYLE İSİMLER VAR Kİ BURADA YER TOPLAMAYA ÇALIŞAN… SAYIN SOYER BİR ÇEVRESİNE BAKSIN
İnciraltı bölgesi ile ilgili olarak Başkan Soyer’in çevresinde ve CHP içerisinde yer alan bazı isimlerin bölgede arazi toplamaya çalıştığını kaydeden Kaya şunları söyledi:

18 uygulaması yapılacak ve Balçova ile Narlıdere belediyelerini ziyaret edeceğim. Kaç defa büyükşehire çağrı yaptım. Dilimde tüy bitti, ama Soyer gerçek dışı açıklamalar yaptı. Mahcup olacak. 5 defa toplantı yapılmış. Plan önerisi sunmuşsun ya? Senin önerilerin ortada, ben niye hemşerilerimi müteahhitlere yem edeyim? Aklın ne, kimlere çalışıyorsun? Öyle isimler var ki burada yer toplamaya çalışan... Sayın Soyer bir çevresine baksın. CHP’de siyaset yapan kimler kimler var? Balçova’da gezin, size söylerler. Sayın Soyer, İzmir kamuoyuna konuştun. Ortak akıl yoktu dedin. Seni bilgilendirmişiz, 5 defa bürokratların bakanlıkta toplantı yapmış, artı sen öneri plan yapıp bakanlığa teslim etmişsin. Senin görüşün bu. Ve görüşün vatandaşın sorununu çözmeyecekse daha da vatandaşın eziyet çektirilmesine izin vermeyiz. Biz taslak planındaki gibi yeşil hattı da bırakmışız, senin önerinden çok daha fazla alanı da kazandırmışız. Teşekkür etmen lazımken seni destekleyen etrafındaki bu ekip rahatsız oldu bu durumdan… Vatandaş rahat olsun, aman 1 metrekare yer satmayın. İzmir’in yeni kent merkezi burası. Şehircilik nasıl olurmuş herkes görecek. İzmir’in geleceği için müthiş bir iş çıkardık. Vizyon diyor ya Soyer, ‘şehircilik vizyonuna uygun değil bu’ diyor. Evet doğru Karabağlar’ın vizyonuna uygun değil. Ona da vizyon denirse tabi. Buca’nınki ne uygun değil. Yatay mimari var, spor alanları, eğitim alanları. Menderes’te, Torbalı ‘da bizim belediyelerimiz döneminde planlamaları herkes biliyor. Sayın Soyer’i sözlerini düzeltemeye davet ediyorum. Üç senedir görüşülmüş, ortak akıl yok dyor. İyi de senin aklın müteahhitten yana, ranttan yana… Biz buna müsaade etmeyiz. Biz İzmir için çalışıyoruz. Müteahhidin menfaatini koruyamayız. İzmir için ne eksikse yapmışız. Sen yapmadın, 4,5 yıldır yapmadın. 2,5 katı geçmeyen yatay mimari yaptığın bir yer göster haydi. Sen Urla’da rant peşinde koştun. Gittin nereleri imara açtın”